Αρκετά προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία και σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πυροσβεστικής, έγιναν 128 κλήσεις προς το κέντρο επιχειρήσεων, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν για αντλήσεις υδάτων, ενώ χρειάστηκαν να γίνουν και μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Ειδικότερα:

Στην Αττική έγιναν 78 κλήσεις, εκ των οποίων 64 για αντλήσεις υδάτων, δύο για κοπές δέντρων, 4 για αφαιρέσεις αντικειμένων, και 6 για απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας έγιναν 32 κλήσεις, εκ των οποίων 24 για αντλήσεις υδάτων, 4 για κοπές δέντρων και 4 για μεταφορά ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας έγιναν 4 κλήσεις, εκ των οποίων δύο για αντλήσεις υδάτων και μία για πλύση οδοστρώματος.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έγιναν 4 κλήσεις, εκ των οποίων 1 για άντληση υδάτων και 3 για κοπές δέντρων.

Στη νήσο Θήρα (Σαντορίνη), έγιναν 12 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.

Στη νήσο Μύκονο έγιναν 6 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.

Στη νήσο ‘Ανδρο έγιναν 6 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την Ε.Μ.Υ., ραγδαίες και έντονες βροχοπτώσεις αναμένονται από σήμερα το βράδυ έως και αύριο το βράδυ στις παρακάτω περιοχές:

Α. Για τα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και τα νησιά του βορείου Αιγαίου (κυρίως τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο) από σήμερα νωρίς το βράδυ έως τις πρωινές ώρες αύριο Πέμπτη.

Β. Για την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Χαλκιδικής, Πιερίας και Ημαθίας καθώς και για τα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης) από σήμερα το βράδυ έως και τις προμεσημβρινές ώρες αύριο Πέμπτη.

Γ. Για τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (κυρίως τους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας), την κεντρική και βόρεια Εύβοια και τα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (κυρίως το νομό Φθιώτιδας) από σήμερα τη νύχτα έως και αύριο το βράδυ της Πέμπτης.

Η πυροσβεστική, στην ανακοίνωσή της, απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις περιοχές όπου εκδηλώνονται τα έντονα φαινόμενα, καθώς και τις επόμενες ημέρες που αναμένεται να συνεχιστούν σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Παράλληλα, σήμερα πραγματοποιήθηκε η τακτική ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές και την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, λόγω πρόβλεψης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, από την εκπρόσωπο Τύπου του Π.Σ., ανθυποπυραγό Ραφαέλα Τζίμα.

Η κ Τζίμα τόνισε ότι την τελευταία εβδομάδα, το Πυροσβεστικό Σώμα κλήθηκε να επέμβει σε 652 αστικές πυρκαγιές, να πραγματοποιήσει 826 παροχές βοηθείας και να αντιμετωπίσει 272 δασικές πυρκαγιές εκ των οποίων οι 39 το τελευταίο 24ωρο. Παράλληλα, εκτός από τις δασικές πυρκαγιές, η πυροσβεστική έχει να αντιμετωπίσει και τα πολλά προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι έντονες βροχοπτώσεις που πλήττουν αρκετές περιοχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εκπρόσωπος Τύπου, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, έλαβε τη Δευτέρα (22/8) στην Πτολεμαΐδα, 222 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από υπόγειους χώρους κατοικιών και επιχειρήσεων και την Τρίτη (23/8) στην Αττική, 164 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, 10 κλήσεις για κοπές δέντρων και 12 κλήσεις για μεταφορά ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Επίσης, η κ. Τζίμα τόνισε ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ, αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες 48ωρες και για το λόγο αυτό η πυροσβεστική παραμένει σε υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανοί κίνδυνοι από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, αλλά και πυρκαγιές εξαιτίας της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας που αναμένεται.

Τέλος, κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών, ενώ στις περιοχές όπου εκδηλώνονται ή αναμένονται τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, θα πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.