Ο τυφώνας Φανφόν έπληξε, σήμερα, τις κεντρικές περιοχές των Φιλιππίνων.

Εκατοντάδες κάτοικοι του νησιωτικού συμπλέγματος βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε λιμάνια και κέντρα φιλοξενίας, λόγω των βροχοπτώσεων που συνόδευαν τον τυφώνα ο οποίος αφού αρχικά «χτύπησε» τη νήσο Σαμάρ στη συνέχεια σάρωσε το αρχιπέλαγος κινούμενος προς τα δυτικά.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, ο Φανφόν, όμως, αφήνει πίσω του σοβαρές ζημιές σε οικίες και υποδομές, ξεριζώνοντας δέντρα και βυθίζοντας στο σκοτάδι ολόκληρες πόλεις. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι πέρασαν το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη σε σχολεία, γυμναστήρια και κρατικά κτίρια, σύμφωνα με αξιωματούχους της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

Αν και λιγότερο ισχυρός, ο Φανφόν ακολουθεί την ίδια πορεία με τον τυφώνα Χαϊγιάν, τον πλέον καταστροφικό που έχει καταγραφεί στη χώρα, που το 2013 άφησε πίσω του πάνω από 7.300 νεκρούς και αγνοούμενους, πλήττοντας κυρίως την πόλη Τακλομπάν.

«Ήταν τρομακτικό. Τα τζάμια στα παράθυρα έσπασαν και βρήκαμε καταφύγιο στις σκάλες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αϊλίν Μετράν, που πέρασε τη νύχτα με το τετράχρονο παιδί της στα γραφεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας, όπου εργάζεται ο σύζυγός της.