Αναμονή τέλος για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο ολοκληρώθηκε στο τεχνικό του σκέλος και αναμένεται να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας.

Μετά την παρουσίαση του πολυσέλιδου κειμένου της ελληνικής πρότασης, τουλάχιστον στις γενικές του αρχές στο Υπουργικό Συμβούλιο, το σχέδιο θα παρουσιαστεί και δημόσια από το ίδιο τον πρωθυπουργό, θα συζητηθεί στη Βουλή και θα σταλεί στις Βρυξέλλες ως τις 15 Απριλίου.

Μετά την αποστολή του, το ελληνικό σχέδιο θα περάσει και τον τελικό κύκλο των δίμηνων διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν πάρει την τελική έγκριση.

Μάλιστα, η Επιτροπή όχι μόνο θα αξιολογήσει το ελληνικό σχέδιο στις βασικές και τις επιμέρους παραμέτρους του, αλλά και θα το βαθμολογήσει. Θα υπάρχει μια κλίμακα Α, B, C με την οποία θα βαθμολογείται τόσο η αρτιότητα του σχεδιασμού όσο και η συμβατότητα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής.

Γκάζι…

Η Ελλάδα θέλει να είναι από τις πρώτες χώρες που θα στείλει ολοκληρωμένη πρόταση στις Βρυξέλλες.

Τούτο διότι όσο γρηγορότερα εγκριθεί τόσο γρηγορότερα θα εκταμιευτεί προς τη χώρα μας η προκαταβολή που θα αντιστοιχεί στο 13% επί των καθαρών επιχορηγήσεων του Ταμείου και ενός μεγάλου μέρους από τα ποσά που αντιστοιχούν στην Ελλάδα από το συμπληρωματικό πρόγραμμα React EU.

Συνολικά, η προκαταβολή που αναμένει να εισπράξει η Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι φτάνει στα 3,7 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 2,1 δισ. ευρώ θα είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery & Resilience Fund) και άλλα 1,6 δισ. από το React EU.

Το πολυσέλιδο κείμενο της ελληνικής πρότασης (ξεπερνά τις 1.500 σελίδες) περιγράφει περίπου 170 έργα και μεταρρυθμίσεις που θέλει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι και το 2026 συνολικού προϋπολογισμού περίπου 18 δισ. ευρώ.

Επίσης, περιλαμβάνει και την ελληνική πρόταση για την αξιοποίηση των δανείων 12,7 δισ. ευρώ, που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από την τελική κατανομή των πόρων. Το πιο δύσκολο κομμάτι του προγράμματος, που συμπληρώθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες, αφορά τους στόχους και τα ορόσημα με βάση τα οποία θα κρίνεται η πρόοδος υλοποίησής του.

Τα έσοδα

Στο μεταξύ, από τα τελικά στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο του 2021 προκύπτει ότι οι εισπράξεις από φόρους οχημάτων και από τη δημοπρασία των εταιριών πέμπτης γενιάς (5G) στήριξαν τα φορολογικά έσοδα με αποτέλεσμα να ξεπεράσουν έστω και κατά 65 εκατ. ευρώ τους στόχους του Προϋπολογισμού.

Οι φόροι οχημάτων που αφορούν τα τέλη ταξινόμησης τα τέλη κυκλοφορίας και τις μεταβιβάσεις για το πρώτο δίμηνο του χρόνου καταγράφουν υπέρβαση 624 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε υπέρβαση 827,9% έναντι στόχου.

Παράλληλα τα λοιπά τρέχοντα έσοδα στα οποία περιλαμβάνονται και το τίμημα από τη δημοπρασία αδειών 5G, που εισπράχθηκε τον Φεβρουάριο, κατέγραψαν αύξηση για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου κατά 335 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία αύξηση κατά 134.9 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των συνολικών καθαρών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθε σε 8.533 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 280 εκατ. ευρώ ή 3,4%, έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021.

Μαζί με τη συγκράτηση κατά 959 εκατ. ευρώ διαμόρφωσαν πρωτογενές έλλειμμα 1.497 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2.737 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 831 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020.