Η Εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών αντιμετωπίζει απόψε (23/1, 19:00, ΕΡΤ3 και  ΕΡΤ SPORTS)  την Εθνική Ολλανδίας, στον ημιτελικό του προ-ολυμπιακού τουρνουά της Τεργέστης.

Ο νικητής θα εξασφαλίσει το δικαίωμα συμμετοχής στους Αγώνες του Τόκιο (αν και εφόσον βέβαια αυτοί γίνουν) και ο ηττημένος θα το παρακολουθεί ξανά από την τηλεόραση.

Μάλιστα έχουν συμπληρωθεί 12 χρόνια από την τελευταία συμμετοχή της Εθνικής μας σε Ολυμπιακούς

Μετά το ασημένιο μετάλλιο στην Αθήνα, η Εθνική γυναικών συμμετείχε στο Πεκίνο, όπου περιορίστηκε στην όγδοη και τελευταία θέση.

Έκτοτε έχει κατακτήσει παγκόσμιο τίτλο, έχει μετάσχει σε τρεις τελικούς Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, αλλά απέτυχε δύο φορές να προκριθεί στους Ολυμπιακούς, χάνοντας το 2012 στην Τεργέστη  από την Ισπανία και το 2016 στη Γκούντα από τη Ρωσία στα πέναλτι.

Η Ολλανδία αναδείχθηκε “χρυσή” Ολυμπιονίκης το 2008 στο Πεκίνο, στη συνέχεια όμως έχασε τους Αγώνες του Λονδίνου, γνωρίζοντας την ήττα 7-6 από την Ιταλία στο προ-ολυμπιακό της Τεργέστης.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η οικοδέσποινα του προ-ολυμπιακού, έχασε 10-7 από την Ισπανία.

Πρωταθλήτριες Ευρώπης το 2018, όταν νίκησαν στον τελικό την εθνική με 6-4, και φιναλίστ του ηπειρωτικού πρωταθλήματος σε ακόμη δύο περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, οι “οράνιε” δίνουν και αυτές το σπουδαιότερο ματς της τελευταίας πενταετίας.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έφτασε ως τον κρίσιμο ημιτελικό με τέσσερις νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Επιβλήθηκε 13-5 του Καζακστάν, 20-1 του Ισραήλ, 8-5 της Ουγγαρίας στο ντέρμπι του Β΄ ομίλου και 22-3 της Σλοβακίας στον προημιτελικό.

Από την πλευρά της, η Ολλανδία νίκησε 22-2 τη Σλοβακία και 15-6 τη Γαλλία, ήρθε ισόπαλη 7-7 με την Ιταλία και στο χθεσινό προημιτελικό επικράτησε του Καζακστάν 19-6.

Το νέο αστέρι των “οράνιε”, η 20χρονη Σιμόνε Φαν ντε Κράατς, είναι η πρώτη σκόρερ τους με 15 τέρματα, όμως απέναντι στην εθνική αναμένεται να βγουν μπροστά οι πιο έμπειρες παίκτες, όπως η Σαμπρίνα Φαν ντερ Σλουτ, η Ντάγκμαρ Χένεε και η Μάουντ Μέγκενς, ενώ σημαντικό ρόλο έχει και η Ίλσε Κούλχαας της Βουλιαγμένης. Σημειώνεται ότι βοηθός προπονητής της Ολλανδίας, στο πλευρό του ‘Αρνο Χάβενγκα, είναι ένας Έλληνας, ο Εύαγγελος Δουδέσης.

Η προϊστορία

Η προϊστορία των δύο ομάδων δεν ευνοεί την εθνική, η οποία μετράει 18 νίκες, 3 νίκες και 46 ήττες. Σε προ-ολυμπιακά τουρνουά η Ολλανδία έχει τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς, υπό ιδιαίτερες όμως συνθήκες.

Το 2012 στον όμιλο, η ελληνική ομάδα έχασε 13-6, καθώς είχε επιλέξει να παίξει τον κρίσιμο προημιτελικό με αντίπαλο την Ισπανία (από την οποία ηττήθηκε έχασε 9-7). Οι άλλοι δύο αγώνες ήταν αδιάφορα παιχνίδια κατάταξης, όπου οι “οράνιε” επικράτησαν 11-10 στην παράταση (το 2012) και 9-7 (το 2016). Η τελευταία συνάντηση των δύο ομάδων ήταν στο Παγκόσμιο της Γκουανγκζού, το 2019, όπου το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ηττήθηκε 11-9.

Ιταλία και Ουγγαρία

Το άλλο εισιτήριο για το Τόκιο θα διεκδικήσουν στις 9 μ.μ. Ιταλία και Ουγγαρία, με την ηττημένη να μένει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων, για πρώτη φορά μετά το 2000.

Υπενθυμίζεται ότι τη συμμετοχή τους στο Ολυμπιακό τουρνουά έχουν εξασφαλίσει οι ΗΠΑ, Ισπανία, Ρωσία, Καναδάς, Αυστραλία, Κίνα, Νότια Αφρική και η οικοδέσποινα Ιαπωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ