Πρόσκληση για αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ απηύθυνε, από τη Θεσσαλονίκη, ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, στέλνοντας, παράλληλα, μήνυμα κατά της εμπλοκής της Ελλάδας «στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία».

Μιλώντας σε συνεστίαση της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σε κέντρο εκδηλώσεων της Πολίχνης, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «το ΚΚΕ απλώνει το χέρι σε όποιον θέλει να σηκωθεί όρθιος», ενώ άσκησε έντονη κριτική σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: «Η ΝΔ μιλάει για πρόοδο και σταθερότητα και εννοεί τη σταθερότητα της βαρβαρότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για “νέα αρχή” και για “πολιτική αλλαγή” και εννοεί αλλαγή του διαχειριστή αυτής της ίδιας βαρβαρότητας».

Διερωτήθηκε – μάλιστα – «τι ριζικά διαφορετικό είπε ο κ. Τσίπρας στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη στρατηγική που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ;».

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι «έχουμε διαλέξει το στρατόπεδο των λαών», καταδικάζοντας την απαράδεκτη – όπως είπε- επέμβαση της Ρωσίας, και τονίζοντας ότι ο πόλεμος ξεκίνησε χρόνια πριν, «όταν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. από τη μια και η Ρωσία από την άλλη, άπλωναν το μπαρούτι τους στην Ουκρανία, για να βάλουν στο χέρι τον πλούτο της». «Αυτό το μπαρούτι, τώρα έγινε φωτιά. Και η φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου υπάρχει ο κίνδυνος να γενικευτεί» πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

Συνεχίζοντας την αναφορά τους στις εξελίξεις στην Ουκρανία, μίλησε για «ιμπεριαλιστικό πόλεμο» και ζήτησε να σταματήσει η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν. «Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνει ένας λαός, όπως ο δικός μας, που [….} βρίσκεται μπλεγμένος στα δίχτυα των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, γιατί η ελληνική άρχουσα τάξη θέλει να αναβαθμίσει τα συμφέροντά της, δηλαδή τα κέρδη της» σημείωσε.

Στην ομιλία του έθεσε το διεκδικητικό πλαίσιο του ΚΚΕ για την οικονομική τόνωση εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων. Το πλαίσιο των διεκδικήσεων περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα προστασίας του εισοδήματος των φτωχών αυτοαπασχολούμενων, κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αυξήσεις στις συντάξεις και επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, κατάργηση των “πράσινων” φόρων στην Ενέργεια, γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές σε βασικά είδη διατροφής, επιδότηση ενοικίου για λαϊκά νοικοκυριά, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις εργατικές-λαϊκές κατοικίες, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες κ.ά.