«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που είμαστε σήμερα ανάμεσα στους Έλληνες μετανάστες στη Δανία, οι οποίοι – είτε πριν πολλά χρόνια είτε πρόσφατα – αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα μας προκειμένου να σπουδάσουν, να δουλέψουν, να φτιάξουν οικογένεια. Διαπιστώνουν όμως κι εδώ στη Δανία, όπως και στις άλλες σκανδιναβικές χώρες, ότι «γη της επαγγελίας» στον καπιταλισμό δεν υπάρχει, ότι η εργοδοτική εκμετάλλευση, η ανασφάλεια για το μέλλον, δεν έχουν σύνορα και εθνικότητα» επισήμανε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε σημερινή του ομιλία στην εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Σκανδιναβίας του ΚΚΕ, στην αίθουσα του Εργατικού Μουσείου Κοπεγχάγης.

Αναφερόμενος στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία «μετά την εισβολή της Ρωσίας που από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ καταδίκασε απερίφραστα» είπε ότι «ο σημερινός άδικος – και από τις δυο πλευρές – ιμπεριαλιστικός πόλεμος, είναι αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεγάλων συμφερόντων, της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ με τη Ρωσία για τον έλεγχο της Ουκρανίας, του ορυκτού της πλούτου, των απέραντων πεδιάδων της, των σιτοβολώνων της, του δικτύου των ενεργειακών αγωγών, της στρατηγικής της θέσης, για το μοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής».

«Να γιατί το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δε διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών! Ούτε ΝΑΤΟ ούτε Ρωσία. Διαλέγουμε το στρατόπεδο των λαών. Η ελπίδα βρίσκεται στην δική τους αυτοτελή πάλη» υπογράμμισε, τονίζοντας, στη συνέχεια, «Απαιτούμε να σταματήσει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας όπως και της Δανίας. Δεν ανεχόμαστε να πληρώσουν οι λαοί τον βαρύτατο λογαριασμό του πολέμου. Αυτό είναι το δικό μας γνήσιο και με πραγματικό αντίκρισμα, “Όχι στον πόλεμο”! Καμία εμπιστοσύνη στη αστική τάξη και τις κυβερνήσεις της και στην Ελλάδα και στη Δανία, παντού. Είναι αυτές που μας μπλέκουν σε μεγάλες περιπέτειες».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε λεπτομερειακά σε όσα συνέβησαν «μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση στην Ανατολική Ευρώπη» καθώς και στις πλευρές και διάφορες φάσεις της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με τη Ρωσία σε συνδυασμό με τις αντιθέσεις μέσα στην αστική τάξη της Ουκρανίας.

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η διαδικασία της αντεπανάστασης γέννησε τους καπιταλιστές που θησαύρισαν, αρπάζοντας τον κόπο δεκαετιών του ενωμένου σοβιετικού λαού. Αυτούς τους καπιταλιστές εκφράζουν οι κυβερνήσεις του Πούτιν στη Ρωσία και του Ζελένσκι στην Ουκρανία. Παρά τις διαφορές και τις αντιθέσεις πατάνε στο ίδιο έδαφος. Είναι υποστηριχτές του καπιταλισμού, αυτός τους χρεώνεται, είναι υπέρμαχοι του αντικομμουνισμού, βιάζουν την ιστορική αλήθεια και συκοφαντούν τη Σοβιετική Ένωση».

«Η πολιτική τους τροφοδοτεί τον εθνικισμό, το φασισμό και τις ναζιστικές συμμορίες, καταπατά τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα και συμφέροντα. Να γιατί επίσης, η στήριξη της κυβέρνησης Ζελένσκι, δεν έχει καμιά σχέση με την αλληλεγγύη στο λαό της Ουκρανίας» ανέφερε ακόμα και πρόσθεσε:

«Η αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι – όπως κι η προηγούμενη του Ποροσένκο που προέκυψε μετά το ευρωατλαντικό πραξικόπημα – αποτελεί μέρος του προβλήματος.

Έχει μεγάλες ευθύνες, όπως και η Ρωσία άλλωστε, για το πώς οδηγήθηκε ο λαός της Ουκρανίας να ζει αυτό το δράμα. Έχει ενσωματώσει ναζιστικές ορδές στον Ουκρανικό στρατό όπως το «Τάγμα Αζόφ», το «Τάγμα Αϊντάρ» και τόσα άλλα, που δολοφόνησαν δεκάδες συνδικαλιστές το 2014 στην Οδησσό, ενώ έχει αποκαταστήσει και βραβεύσει απογόνους των φασιστών, διώκει και φυλακίζει κομμουνιστές, έχει θέσει εκτός νόμου το Κ.Κ. Ουκρανίας.

Μάλιστα, έχει κηρύξει ανεπιθύμητα πρόσωπα στελέχη του ΚΚΕ που με την ιδιότητα του βουλευτή ή του ευρωβουλευτή, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους Ουκρανούς κομμουνιστές.

Το ΚΚΕ ασφαλώς και αρνήθηκε να συμμετάσχει στη φιέστα που διοργανώθηκε προχθές στην ελληνική βουλή με προσκεκλημένο τον Ζελένσκι. Και δικαιώθηκε για τη στάση του. Είμαστε περήφανοι γιατί τα έδρανα του ΚΚΕ στην ελληνική βουλή ήταν άδεια, όταν μιλούσε ο Ζελένσκι και οι ναζί του Αζόφ.

Βέβαια, πιστοί στα ευρωατλαντικά ραντεβού ραντεβού τους αποδείχθηκαν, εκτός από την κυβέρνηση της ΝΔ, και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ 25, που δεν παρέλειψαν να εκφράσουν τα διαπιστευτήρια της ευρωατλαντικής νομιμοφροσύνης τους.

Αυτή η συνεπής στάση του ΚΚΕ, εκφράζει και την πραγματική αλληλεγγύη προς τον λαό της Ουκρανίας, που δοκιμάζεται από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ με την ουσιαστική συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και των άλλων κομμάτων, κλιμακώνει την εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς».

Απαντώντας, μεταξύ άλλων, στη θέση «θωρακιζόμαστε από την τουρκική απειλή» είπε ότι «ο ΝΑΤΟϊκός ιμπεριαλισμός δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο και κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά μόνο “ΝΑΤΟικό έδαφος” και δουλεύει για επικίνδυνες διευθετήσεις στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, για οδυνηρούς συμβιβασμούς στη συνδιαχείριση του Αιγαίου, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

«Το ΚΚΕ εναντιώνεται στη ΝΑΤΟικη εμπλοκή, διοργανώνει στην Ελλάδα μαζικά συλλαλητήρια ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας. Για να μην πληρώσει τις συνέπειες ο λαός, το Κόμμα μας πρωτοστατεί στην ενημέρωση του λαού» υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι «οι προβαλλόμενες από τα αστικά ΜΜΕ, ως δήθεν ουδέτερες κυβερνήσεις της Σουηδίας και Φινλανδίας, δηλώνουν «θερμές» στην ιδέα ένταξης στο ΝΑΤΟ».

Μίλησε επίσης για το δημοψήφισμα της 1ης Ιουνίου στη Δανία με σκοπό την άρση της εξαίρεσης της χώρας από τη Συμφωνία του Μάαστριχτ που αφορά στην ένταξη της στην αμυντική πολιτική της ΕΕ και τόνισε ότι «το “ΟΧΙ” στο δημοψήφισμα, σηματοδοτεί την αντίθεση στην επικίνδυνη εμπλοκή και υπογραμμίζει την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστικό σχεδιασμό με το λαό στην εξουσία».

Ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι «όπως γίνεται πάντα, έτσι και τώρα, ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτάχυνε σχεδιασμούς του κεφαλαίου που προϋπήρχαν. Η ΕΕ και κυβερνήσεις στέλνουν το βαρύ λογαριασμό της ενέργειας, των καυσίμων, των τροφίμων και των στρατιωτικών εξοπλισμών για να τον πληρώσουν οι λαοί» και πρόσθεσε:

«Οι γιγαντιαίες αυξήσεις τιμών στην ενέργεια, τα καύσιμα και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης επηρεάστηκαν από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο αλλά εκτοξεύθηκαν από πολύ πιο πριν. Είναι αποτέλεσμα της ευρωενωσιακής στρατηγικής απελευθέρωσης και του χρηματιστηρίου ενέργειας, του Ταμείου Ανάκαμψης και της «πράσινης μετάβασης», των νέων «πρασίνων φόρων».

Αυτό τεκμηριώνει τόσο το παράδειγμα της προηγμένης στην πράσινη στρατηγική Δανίας ή της Σουηδίας, που έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά σε επίπεδο ΕΕ στο μερίδιο των ΑΠΕ στην τελική ενεργειακή κατανάλωση, όσο και αυτό της Ελλάδας που είναι συγκριτικά πιο πίσω.

Ο παρονομαστής είναι κοινός. Τα μονοπώλια της ενέργειας θησαυρίζουν κι ο λαός ακριβοπληρώνει για τα αυτονόητα».

Χαρακτήρισε «κοροϊδία» τα κυβερνητικά μέτρα και τις προτάσεις των άλλων αντιπολιτευτικών κομμάτων και τόνισε ότι «δεν πρέπει να περάσει το απαράδεκτο, εκβιαστικό δίλημμα «πάλι καλά που έχουμε έστω κι ακριβό ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα από το να είχαμε ελλείψεις ή καθόλου».

«Σε όλα αυτά, αποφασιστική απάντηση έδωσε η μεγάλη απεργία της Τετάρτης στην Ελλάδα, εφαλτήριο κλιμάκωσης της πάλης για να μην πληρώσει τα σπασμένα και πάλι ο λαός. Μετά την απεργία, αποκτούν νέα δυναμική τα αιτήματα για ανακούφιση του λαού:

–Με άμεση κατάργηση του ΦΠΑ, των Ειδικών Φόρων σε καύσιμα και σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης,

–Για πλαφόν στις τιμές βασικών ειδών κατανάλωσης.

–Με επίταξη των αποθεμάτων και των εισαγωγών σε είδη διατροφής και ζωοτροφές όπου καταγράφεται έλλειμμα και διάθεσή τους στην κατανάλωση και στην κτηνοτροφία χωρίς χονδρεμπορικό και βιομηχανικό κέρδος.

–Με άμεση προστασία του εισοδήματος, με αυξήσεις μισθών και συντάξεων,

–Για ΣΣΕ εδώ και τώρα» υπογράμμισε.

Είπε, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Υγεία, ότι πρέπει να ενταθεί η λαϊκή πάλη «ενάντια στον πυρήνα του προβλήματος, την εντεινόμενη εμπορευματοποίηση της Υγείας, το απογυμνωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, τις συμπράξεις ιδιωτικού-δημοσίου, που εξαπλώνονται. Και με το νέο ΕΣΥ στην Ελλάδα αλλά και εδώ στη Δανία αντίστοιχα».

«Όλα αυτά τα αιτήματα και τους στόχους πάλης του λαϊκού κινήματος δεν μπορεί να τα προωθήσει, για να βρουν τη λύση τους, καμιά αστική κυβέρνηση οποιασδήποτε απόχρωσης, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στη Δανία, πουθενά στον καπιταλιστικό κόσμο. Αυτές οι κυβερνήσεις το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά, είναι να βυθίζουν περαιτέρω το λαό στη φτώχεια και τα αδιέξοδα» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Στην ομιλία του επισήμανε ότι «το πολυδιαφημισμένο «σουηδικό μοντέλο», που επιστρατεύτηκε κάποτε, απέναντι στις πρωτόγνωρες κατακτήσεις στην ΕΣΣΔ, με ορισμένες προσωρινές παραχωρήσεις και σχετικά καλύτερες εργασιακές συνθήκες συγκριτικά με άλλες καπιταλιστικές χώρες, αποτελεί πλέον παρελθόν.

Η απαίτηση του κεφαλαίου είναι να τσακιστούν τα εναπομείναντα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα με ένταση της ελαστικής εργασίας, των απάνθρωπων ωραρίων, της διαρκούς αβεβαιότητας».

«Είναι ώρα ευθύνης για να δυναμώσει η εργατική λαϊκή παρέμβαση. Έλληνες μετανάστες να συμβάλλουν μαζί με τους κομμουνιστές και εδώ στη Δανία, για να αναδείξουν ότι ο πραγματικά προοδευτικός δρόμος σήμερα, δεν είναι η ανέφικτη επιστροφή προς τα πίσω, σε ξεπερασμένες φάσεις του καπιταλισμού, αλλά να πάμε μπροστά.

Η πραγματική διέξοδος προς τα μπροστά είναι ο πολύμορφος αγώνας για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των λαών, στο δρόμο της ανατροπής της αστικής εξουσίας, για μια νέα σοσιαλιστική κοινωνία.

Αυτός είναι ο δρόμος, για να μπει τέλος στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και βαρβαρότητα, για τη συναδέλφωση των λαών. Αυτή είναι η πάλη στην σωστή πλευρά της Ιστορίας» κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.