Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα έκανε έκκληση σήμερα σε όλες τις χώρες να συνεχίσουν να συνεργάζονται μεταξύ τους, την ώρα που ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν σε κάποιες από τις συνεδριάσεις της G20 σήμερα, λόγω της παρουσίας Ρώσων αξιωματούχων σε αυτές.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να επιλύσει μόνη τα προβλήματά της. Είναι προφανές ότι η συνεργασία πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα, «ακόμη και αν είναι δυσκολότερο να συνεργαστούμε όταν υπάρχουν εντάσεις, δεν είναι αδύνατο».

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα γίνουν ουσιαστικές συζητήσεις» στη σύνοδο της G20, πρόσθεσε.

Η Γκεοργκίεβα εκτίμησε ότι η Ουκρανία χρειάζεται πιθανότατα οικονομική βοήθεια ύψους 5 δισεκ. δολαρίων μηνιαίως ώστε να παραμείνει σε λειτουργία η οικονομία της. Σημείωσε ότι η άμεση προτεραιότητα είναι να βρεθούν τρόποι για να καλυφθεί αυτό το κενό κατά τους επόμενους τρεις μήνες.

Παρά την αβεβαιότητα για το μέλλον της Ουκρανίας το ΔΝΤ θα αρχίσει να εργάζεται για ένα μελλοντικό δανειακό πρόγραμμα, όμως η Γκεοργκίεβα είπε ότι θα ήταν «άδικο» να περιμένει κανείς από την Ουκρανία να εφαρμόσει μια ευρεία δέσμη μεταρρυθμίσεων αυτήν την στιγμή.