Ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα είχε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Ελβετία, η οποία ήταν και η πρώτη Έλληνα ΥΠΕΞ τα τελευταία 15 χρόνια, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Όπως σημειώνουν, ο υπουργός Εξωτερικών προχώρησε σε μια αναλυτική ενημέρωση για το ευνοϊκό περιβάλλον επενδύσεων το οποίο διαμορφώνεται στην Ελλάδα και αφού αναγνώρισε τον ήδη σημαντικό ρόλο των ελβετικών επενδυτικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα (4η χώρα σε επενδύσεις) συζήτησε με τον Ελβετό ομόλογο του Ιγκάνσιο Κασίς την προοπτική ενίσχυσης των ελβετικών επενδύσεων στη χώρα μας.

Η ελβετική πλευρά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επισήμανε ότι ο κλάδος του τουρισμού θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους πυλώνες περαιτέρω οικονομικής συνεργασίας καθώς η Ελλάδα είναι ο προορισμός περίπου μισού εκατομμυρίου Ελβετών ετησίως. Η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία είναι οι δημοφιλέστεροι τουριστικοί προορισμοί για τους Ελβετούς.

Στο πλαίσιο των διεθνών εξελίξεων, όπως γνωστοποιείται, οι δυο υπουργοί συζήτησαν διεξοδικά το μεταναστευτικό και συμφώνησαν ότι η εργαλειοποίηση του από χώρες που επιθυμούν με αυτό τον τρόπο να πιέσουν την ΕΕ και τα ευρωπαϊκά κράτη είναι απολύτως καταδικαστέα.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι υπήρξε σύμπτωση απόψεων για την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται στα Δυτικά Βαλκάνια και επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία ανταλλαγή υποστήριξης υποψηφιοτήτων για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (η Ελβετία διεκδικεί θέση μη μόνιμου μέλους για το 2023-24 και η Ελλάδα αντίστοιχη θέση για την περίοδο 2025-26)

Ταύτιση απόψεων, διαπιστώνουν επίσης, στο ζήτημα της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και της UNCLOS την οποία η Ελβετία αν και περίκλειστο κράτος έχει υπογράψει.

Δένδιας: Να αποτελέσει παράδειγμα η Ελβετία για άλλες χώρες, οι οποίες συνορεύουν με τη θάλασσα αλλά αγνοούν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας

«Η Ελβετία είναι μια χώρα που, παρόλο που δεν επικοινωνεί με τη θάλασσα, έχει υπογράψει την UNCLOS, τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και ίσως αυτό να αποτελέσει ένα παράδειγμα για άλλες χώρες, οι οποίες συνορεύουν με τη θάλασσα, αλλά αγνοούν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον Ελβετό ομόλογό του Ιγκνάσιο Κασίς στη Βέρνη.

Ξεκινώντας τη δήλωσή του στους δημοσιογράφους, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως ήταν μεγάλη του χαρά σήμερα που πραγματοποίησε στη Βέρνη την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών έπειτα από περίπου μία εικοσαετία και ανέδειξε πως η σχέση με την Ελβετία είναι σημαντική. Η Ελβετία είναι μια χώρα που παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Εστιάζοντας στην ατζέντα των συνομιλίων που είχε νωρίτερα με τον Ελβετό ομόλογό του, είπε πως συζήτησαν τις σχέσεις Ελβετίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις προκλήσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη. Στο σημείο αυτό, ο Νίκος Δένδιας θέλησε να επισημάνει πως στην αυριανή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι, θα μετάσχει και η Ελβετία.

Περαιτέρω, οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τη συνεργασία των δύο χωρών στους διεθνείς οργανισμούς, όπως η υποστήριξη της Ελβετίας στην ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους ιστορικούς και διαχρονικούς δεσμούς μεταξύ των δύο κρατών. «Με την Ελβετία, κατ’ αρχάς, μας συνδέει η μεγάλη μορφή του Ιωάννη Καποδίστρια, του ανθρώπου ο οποίος συνέλαβε το σύγχρονο Ελβετικό Σύνταγμα. Αλλά πέραν αυτού, μια σειρά από πράγματα, όπως τα Ολυμπιακά ιδεώδη, αλλά και η προσήλωση στην ειρήνη και τη σταθερότητα» επισήμανε χαρακτηριστικά.