Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι, προκειμένου να καταπολεμηθεί η επανεμφάνιση της επιδημίας του κορονοϊού, ο εμβολιασμός κατά της νόσου θα είναι υποχρεωτικός για όλο το προσωπικό Υγείας και άλλους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με ασθενείς ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Πρόσθεσε ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου θα υπάρξουν έλεγχοι και κυρώσεις. «Εάν δεν ενεργήσουμε τώρα, οι αριθμοί περίπτωσης και οι αριθμοί νοσοκομείων θα αυξηθούν», είπε σε τηλεοπτική ομιλία.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι απαραίτητο για την είσοδο σε κάθε εκδήλωση όπου συγκεντρώνονται περισσότεροι από 50 πολίτες από τις 21 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει είτε να έχουν εμβολιαστεί, είτε να διαθέτουν πρόσφατο αρνητικό τεστ για να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

«Από την 1η Αυγούστου το Green Pass θα είναι υποχρεωτικό σε καφέ, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, νοσοκομεία, ΚΑΠΗ, αλλά και σε αεροπλάνα, τρένα και αυτοκίνητα για μεγάλες διαδρομές» εξήγησε ο Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε: «Μόνο οι εμβολιασμένοι ή όσοι διαθέτουν αρνητικό τεστ θα έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους, είτε είναι πελάτες, χρήστες ή εργαζόμενοι».

«Θα διευρύνουμε την υποχρέωση του πιστοποιητικού όσο περισσότερο γίνεται, προκειμένου να σας ωθήσουμε να εμβολιαστείτε» σημείωσε ο Εμανουέλ Μακρόν που τόνισε πως παρόλα αυτά ο εμβολιασμός δεν καθίσταται υποχρεωτικός για τον γενικό πληθυσμό.