Προβάδισμα 9,7 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύεται στο Βήμα της Κυριακής. Ωστόσο και τα δυό κόμματα βλέπουν μείωση των ποοσοστών τους, ενώ το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται ενισχυμένο φτάνοντας μια ανάσα από το 10%.

Τα ευρήματα της έρευνας έρχονται να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση ότι το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε κίνηση και οι ανακατατάξεις στον χώρο του Κέντρου, οι οποίες αποκτούν άλλα χαρακτηριστικά λόγω και του αυξημένου ενδιαφέροντος για τη μάχη της διαδοχής στο Κίνημα Αλλαγής, θα είναι αυτές που θα καθορίσουν τους συσχετισμούς με τους οποίους τα κόμματα θα εισέλθουν στην τελική ευθεία προς τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Η μείωση στα ποσοστά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ

 

svg%3E

 

Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές η ΝΔ βλέπει τα ποσοστά της να μειώνονται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις απώλειες που εμφανίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να κινείται, έστω οριακά, κάτω από το 10%.

Το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, ενισχυμένο κατά 1,3%, ενώ άνοδο παρουσιάζουν τα ποσοστά του ΚΚΕ, του ΜέΡα25 και της Ελληνικής Λύσης.

Πρόθεση ψήφου

Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση της Metron για το Βήμα της Κυριακής. στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 28% (με πτώση 3 μονάδων από το 31% της προηγούμενης μέτρησης), ο ΣΥΡΙΖΑ 18,3% (πτώση 2 μονάδων από το 20,3%) και το ΚΙΝΑΛ στο 9,8% από 8,5%. Ενισχυμένα επίσης εμφανίζονται το ΚΚΕ με 5,1% (4,7%), η Ελληνική Λύση με 4,3% (3,85) και το ΜέΡΑ25 (4% έναντι 3,4%). Η Χρυσή Αυγή 1,2% και οι Ελληνες για την Πατρίδα 1,4% (1,6%).

svg%3E

 

Υπέρ αυτοδύναμων κυβερνήσεων το 50%

Η κοινή γνώμη εμφανίζεται μοιρασμένη σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα των εκλογών. Ποσοστό 50% εμφανίζεται υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, ενώ το 48% προτιμά τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

Στην περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας το 44% θέλει να έχει βάση τη ΝΔ, ενώ το 33% τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσκόπηση Metron Analysis

Ποιος προηγείται στο ΚΙΝΑΛ

Η δημοσκόπηση της Metron ερευνά τις διαθέσεις της κοινής γνώμης και για τις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής.

Η μέτρηση γίνεται σε τρία πεδία:

1. Το γενικό εκλογικό σώμα που ορίζεται ως τα όρια της «εκλογικής επιρροής» του ΚΙΝΑΛ που φτάνει στο 45%. Εδώ προβάδισμα έχει με 25% ο Ανδρέας Λοβέρδος, δεύτερος με 18% ο Νίκος Ανδρουλάκης, τρίτος με 15% ο Γιώργος Παπανδρέου, ακολουθεί ο Παύλος Γερουλάνος με 8%, ο Χάρης Καστανίδης με 6% και ο Παύλος Χρηστίδης 5%.

Σε αυτή την περίπτωση μετρώνται και τα αποτελέσματα για τα ζευγάρια που πάνε στο β’ γύρο: Στο δίδυμο Ανδρουλάκη-Παπανδρέου ο ευρωβουλευτής δείχνει να κερδίζει με 60% έναντι 25% του πρώην πρωθυπουργού. Σε δίδυμο Λοβέρδου – ΠΑπανδρέου κερδίζει ο Λοβέρδος με 52% έναντι 28%. Τέλος στο δίδυμο Ανδρουλάκη-Λοβέρδου κερδίζει ο πρώτος με 42-40%.

2. Το εκλογικό σώμα, που δηλώνει τώρα ότι θα ψηφίσει ΚΙΝΑΛ (9,8% σήμερα) όπου Λοβέρδος και Ανδρουλάκης είναι ισόπαλοι με 26% και ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 23%. Ακολουθούν ο Χάρης Καστανίδης με 6%, ο Παύλος Χρηστίδης με 5% και ο Παύλος Γερουλάνος με 4%. Στο β’ γύρο, εφόσον το δίδυμο είναι Ανδρουλάκης-Παπανδρέου κερδίζει ο ευρωβυλευτής με 59-32%. Στο ζευγάρι Λοβέρδου-Παπανδρέου εκλέγεται ο πρώτος με 50-38 ενώ στην περίπτωση που πάνε β’ γύρο Ανδρουλάκης-Λοβέρδος προκρίνεται ο κ. Ανδρουλάκης μμε 49-38%.

3. Οι ψηφοφόροι που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου (ποσοστό 6,8%). Σε αυτό το σώμα ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται με 28%, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι δεύτερος με 27%, τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 23%, Χάρης Καστανίδης και Παύλος Χρηστίδης με 6% και ο Παύλος Γερουλάνος με 5%. Στο β’ γύρο σε αυτό το εκλογικό σώμα, στο δίδυμο Ανδρουλάκης-Παπανδρέου προηγείται ο πρώτος με 55-38, στο ζευγάρι Ανδρουλάκης-Λοβέρδος επίσης ο ευρωβουλευτής προηγείται με 49-38 ενώ στο δίδυμο Λοβέρδος-Παπανδρέου νικητής εμφανίζεται ο πρην πρωθυπουργός με 46% έναντι 44% του κ. Λοβέρδου.

Σε όλα τα εκλογικά σώματα που μετρά η δημοσκόπηση, προβάδισμα στην παράσταση νίκης (ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει) έχει ο Γιώργος Παπανδρέου. Ακόμη και όσοι δηλώνουν ότι δεν θα τον ψηφίσουν εκτιμούν ότι θα είναι ο νικητής.

Δημοσκόπηση Metron Analysis

Οπως σχολιάζει ο διευθύνων σύμβουλος της Metron Στράτος Φαναράς, ο Α. Λοβέρδος είναι πιο κοντά στο mainstream της εποχής, ο Ν. Ανδρουλάκης είναι η έκφραση της κομματικής πιστότητας και ηρεμίας, ενώ ο Γ. Παπανδρέου είναι το brand name.

Σημειώνει επίσης ότι όσο μαζικότερη είναι η συμμετοχή, μπορεί να ευνοηθεί ο Α. Λοβέρδος, ενώ όσο πιο περιορισμένη είναθι, μπορεί να ευνοηθούν οι κ.κ. Παπανδρέου-Ανδρουλάκης.