Την πεποίθηση πως το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης «θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» όσον αφορά το Μνημόνιο Συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας χαρακτηρίζοντας το «ανυπόστατο».

Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη του Συμβουλίου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι μεταξύ άλλων θεμάτων θα συζητηθεί «το ανυπόστατο Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη. Είμαι βέβαιος ότι και σε αυτήν την περίπτωση το Συμβούλιο Υπουργών θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών ακολούθησαν μετά το πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε στους ομολόγους του της ΕΕ, της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ και της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάι, ο οποίος ασκεί χρέη ΥΠΕΞ.

Οι υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη να διατηρηθεί στο προσκήνιο η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας και να υπάρξει σύντομα μία θετική εξέλιξη.

«Η Ελλάδα είναι η παλαιότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή. Είναι παράγοντας σταθερότητας και προώθησης της συνεργασίας και θα συνεχίσει να λαμβάνει σαφείς πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε ο κ. Δένδιας.