«Στην Ιταλία, είναι δέκα τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων. Έξι κρούσματα τα παρακολουθούμε εμείς στο Σπαλαντσάνι και βλέπουμε ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις βελτίωσης», δήλωσε ο καθηγητής Φραντσέσκο Βάια, διευθυντής του νοσοκομείο λοιμωδών νόσων της Ρώμης, «Λάτζαρο Σπαλαντσάνι».

Μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές στην Ιταλία, ο καθηγητής Βάια συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται προσοχή, αλλά δεν υπάρχουν λόγοι ιδιαίτερης ανησυχίας» και ότι «πρέπει να απομονώνεται μόνον ο ασθενής, όχι όσοι έχουν έλθει σε επαφή μαζί του». «Στην περίπτωση επαφής με ασθενείς –εξήγησε ο καθηγητής– αρκεί να ελέγχει, κανείς, την εμφάνιση τυχόν συμπτωμάτων».

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Σπαλαντσάνι, επίσης, δήλωσε ότι «καλά κάνει το ιταλικό υπουργείο που αποφάσισε να προμηθευτεί, για προληπτικούς λόγους, εμβόλια», αλλά στην φάση αυτή δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη μιας εμβολιαστικής εκστρατείας κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο καθηγητής Φραντσέσκο Βάια, τέλος, υπογράμμισε ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν συνδέεται, σε καμία περίπτωση, με συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών και ούτε μπορεί να ενταχθεί στις ασθένειες που μεταδίδονται κατ΄ αποκλειστικότητα δια της σεξουαλικής οδού.