Την άποψη ότι «ο Πούτιν εισβάλλοντας στην Ουκρανία ουσιαστικά νομιμοποίησε το ΝΑΤΟ» εξέφρασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο ΜέΡΑ.

Όπως είπε, «ακόμα και εντός της Αριστεράς, κομματιών της Αριστεράς, σε όλη την Ευρώπη» υπάρχουν «σύντροφοι» που εκφράζουν «ενστάσεις απέναντι στην προοδευτική διεθνή και στο DiEM25, ότι δεν αγκαλιάζουν το ΝΑΤΟ». «Σιγά που θα αγκαλιάζαμε το ΝΑΤΟ», σημείωσε, τονίζοντας ότι «δεν φταίει το ΝΑΤΟ που μπήκε ο Πούτιν στην Ουκρανία, αυτό ήταν επιλογή του Πούτιν, όμως το ΝΑΤΟ δημιούργησε τις εντάσεις, που ο Πούτιν μετά εκμεταλλεύτηκε με τον τρόπο που τους εκμεταλλεύτηκε».

Όσον αφορά την κριτική για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε: «Η βασική εμπλοκή της Ελλάδας στο ουκρανικό, αυτή που πραγματικά μας βάζει στο στόχαστρο, ακόμα και πυρηνικής απειλής, χωρίς να μας προσφέρει απολύτως τίποτα, όσον αφορά την ασφάλειά μας απέναντι στην Τουρκία, και χωρίς να βοηθάει και τον λαό της Ουκρανίας, είναι η παράδοση της Αλεξανδρούπολης στους Αμερικανούς , το λιμάνι, το αεροδρόμιο και τα λοιπά, για να την έχουν ως ορμητήριο τους, ορμητήριο τους στην ανατολική Ευρώπη».

«Από τη μία πλευρά, ένας υπεύθυνος αρχηγός, όχι ότι είναι υπεύθυνος ο κ. Μητσοτάκης, ας μιλήσουμε γενικά, αλλά ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός πρέπει να πει την αλήθεια στον λαό του, ”εδώ έχουμε πόλεμο, τα πράγματα δυσκολεύουν, θα πληρώσουμε όλοι ένα αντίτιμο”. Ο πόλεμος δεν αφήνει πίσω του παρά μόνο ηττημένους. Και όλοι θα υποφέρουμε από αυτόν, είναι αλήθεια», υπογράμμισε, σχολιάζοντας, ωστόσο, ότι «ο συγκεκριμένος πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνει κάτι πολύ πιο ύπουλο». «Προσπαθεί να δικαιολογήσει το πλιάτσικο που γίνεται πάνω στη δημόσια περιουσία από τη μία πλευρά, και στα εισοδήματα των λαϊκών τάξεων, από την άλλη», συμπλήρωσε.

Σχετικά με την επόμενη μέρα, ο Γ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι η Ευρώπη «είναι όλο και πιο ηττημένη». «Βλέπω ότι κάθε φορά που έχουμε μια κρίση, είτε ήταν η κρίση που ξεκίνησε με την κατάρρευση του δημόσιου χρέους της χώρας μας το 2010, είτε αργότερα με την πανδημία, είτε τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η Κίνα βελτιώνουν συγκριτικά τη θέση τους απέναντι στην Ευρώπη. Μια Ευρώπη που συνεχώς διολισθαίνει σε κατακερματισμό, σε έλλειψη ελπίδας και διαιρείται. Στο όνομα της ενότητας και του κοινού χρέους έχουμε φυγόκεντρες δυνάμεις που ουσιαστικά διαλύουν οποιαδήποτε ενότητα εντός της ΕΕ», σημείωσε.

Όσον αφορά τέλος, στην επιστολή που έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα και το Δημήτρη Κουτσούμπα, προτείνοντας το συντονισμό των δράσεων των ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΜέΡΑ25 στην αντιπολεμική κατεύθυνση και στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ανθρώπων της εργασίας, τόνισε: «Δυστυχώς απάντηση δεν έχουμε πάρει ακόμη. Είναι κάτι το οποίο το κρατάμε, η πόρτα μας παραμένει ανοιχτή, αλλά κάθε φορά που κάποιος μας μιλάει για προοδευτική διακυβέρνηση, ιδίως εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ας θυμόμαστε ότι σε αυτές τις πρωτοβουλίες που παίρνει το ΜέΡΑ25, οι οποίες είναι ουσιαστικές, δεν υπάρχει ανταπόκριση. Αυτό που θέλουν είναι κάποια στιγμή να τους δώσουμε τις ψήφους για να γίνουν υπουργοί. Αυτό ας το ξεχάσουν».