Για “επαναπροωθήσεις” προσφύγων και αντιφρονούντων στην Τουρκία και “ενορχηστομένους θανάτους” από την ΕΕ κάνει λόγο ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Turkish Minute», το οποίο σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι “ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα ελεύθερα και ανεξάρτητα ΜΜΕ της Τουρκίας”.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΜέΡΑ25 δηλώνει πως, ως Έλληνας, Ευρωπαίος και πολίτης του κόσμου νιώθει ντροπή που «η ανθρώπινη κοινωνία επενδύει στον θάνατο προκειμένου να αποτρέψει το πλέον λογικό και φυσιολογικό, την ανθρώπινη μετακίνηση», παραπέμποντας σε στοιχεία του δικτύου BVMN και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για πρόσφυγες και εξόριστους που μιλούν “για χιλιάδες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις παράνομων επαναπροωθήσεων από στεριά και θάλασσα”.

Για τις παράνομες επαναπροωθήσεις επιρρίπτει τις ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Τουρκίας και της ΕΕ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως “γραφειοκρατικό οργανισμό” που “συνωμότησαν ενάντια στην ανθρωπότητα”. «Ο Ερντογάν εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες. Ελέγχει τον τρόπο και το ρυθμό που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα ή το Αιγαίο Πέλαγος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες. Έχω κατηγορήσει τους γραφειοκράτες και τους πολιτικούς μας πως εσκεμμένα δημιουργούν συνθήκες που οδηγούν στο θάνατο ανθρώπων. Πνίγονται άνθρωποι για να λειτουργήσουν παραδειγματικά για αποτροπή ανάλογων αποπειρών περάσματος στην Ευρώπη. Δεν πρόκειται για ατυχήματα. Είναι ενορχηστρωμένοι θάνατοι», σημειώνει.

Αναφορικά με τις επαναπροωθήσεις Τούρκων και Κούρδων αντιφρονούντων, θυμάτων της κατασταλτικής πολιτικής του Ερντογάν, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 δηλώνει πως τόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός όσο και ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν λειτουργούν “απολυταρχικά” και συνεργάζονται σε αυτό το θέμα. «Οι αυταρχικοί ηγέτες έχουν την τάση να συνασπίζονται. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας απολυταρχικός πρωθυπουργός σε μια χώρα με ένα περισσότερο φιλελεύθερο πολιτικό σύστημα σε σχέση με εκείνο της Τουρκίας. Αλλά δεν είναι φιλελεύθερος. Εκείνος μπορεί να το διατρανώνει αυτό. Αν παρατηρήσει, όμως, κανείς πώς λειτουργεί, καταλαβαίνει πως βασικά μιμείται τον Ερντογάν».

«Η πλούσια Ευρώπη δωροδόκησε τον Ερντογάν, δίνοντάς του δισεκατομμύρια ευρώ μηνιαίως, ώστε να επιτρέψει στους Ευρωπαίους να καταπατούν το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες. Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι συνένοχοι. Και είναι σημαντικό για όλους εμάς εδώ στην Ελλάδα, για εσάς στην Τουρκία και για τους φίλους μας στη Γερμανία να ενωθούμε και να ανακτήσουμε την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» καταλήγει ο συνιδρυτής του DiEM25 και ζητά, αντί για πεδία μάχης, να δημιουργήσουμε γέφυρες ειρήνης, φιλίας και αλληλεγγύης, παρέχοντας βοήθεια και άσυλο σε δημοκράτες συνανθρώπους μας που καταδιώκονται από δικτάτορες.