«Το μήνυμά μας απλό: Ναι στην στήριξη γυναικών και ζευγαριών που παλεύουν να κάνουν παιδί, ναι στη στήριξή τους αφού κάνουν το παιδί, αλλά μακριά το κράτος και η αγορά από τις μήτρες των γυναικών», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, σε παρέμβασή του στη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια, επί του νομοσχεδίου για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.

«Το ΜέΡΑ25 τίθεται κάθετα εναντίον του παντρέματος του ιδιωτικού κέρδους και της ιατρικώς υποβοηθούμενης σύλληψης, επειδή καμία αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του κοινού συμφέροντος, όταν ο “πωλητής” έχει το μονοπώλιο της πληροφόρησης για τη διαδικασία», είπε ο κ. Βαρουφάκης και επισήμανε ότι «η ασυμμετρία πληροφόρησης μεταξύ ιδιωτικών κλινικαρχών και γυναικών που θέλουν να τεκνοποιήσουν, ισοδυναμεί με βιαιότητα στο σώμα και την ψυχή τους, με έντονα τα ταξικά χαρακτηριστικά, καθώς όσο φτωχότερη μια γυναίκα τόσο μεγαλύτερο το κόστος μιας αποτυχημένης εξωσωματικής».

«Μόνο το ΕΣΥ ή άλλοι μη κερδοσκοπικοί κοινωνικοί θεσμοί, θα έπρεπε να έχουν άδεια παροχής υπηρεσιών εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το σημερινό ν/σ φέρνει την εμπορευματοποίηση των ιατρικών διαδικασιών, υποσχόμενο μάλιστα να φέρει ζεστό χρήμα από έναν αναπαραγωγικό τουρισμό!», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και προσέθεσε: «Είμαστε σαφείς: Έξω οι επιχειρήσεις από τις μήτρες των γυναικών! Παροχή ιατρικών μεθόδων υποβοήθησης της σύλληψης μόνο από το ΕΣΥ και μη κερδοσκοπικούς κοινωνικούς θεσμούς».

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στη νομοθετική πρόβλεψη για τη δυνατότητα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής οροθετικών και τις διατάξεις για τα intersex άτομα. «Συμφωνούμε για τις ρυθμίσεις που αφορούν τα intersex άτομα. Θέλουμε όμως να αφήσουμε τους οροθετικούς απ’ έξω; Να σας θυμίσω ότι τον Μάιο του 2021, ο ΕΟΔΥ σας, κατήργησε τη μοναδική μονάδα στο Έλενα για ειδικές ιατρικές υπηρεσίες σε οροθετικά άτομα», είπε ο κ. Βαρουφάκης που προσέθεσε επίσης ότι «δεν υφίσταται ανάγκη νομικού πλαισίου ειδικά για τις γυναίκες που το νομοσχέδιο αναφέρει ως “ένθετες μητέρες” (όρο που αμφισβητούμε προτιμώντας τον όρο γεννήσασα μητέρα σε αντιπαραβολή με το γενετική μητέρα) παρά μόνο με στόχο τη σταδιακή εμπορευματοποίηση της διαδικασίας».

«Το ΜέΡΑ25 είμαστε σαφείς: Έξω το κράτος και οι αγορές από τις μήτρες των γυναικών! Κανένα ειδικό νομοθετικό πλαίσιο ή νομοθετική πρόβλεψη για τις “ένθετες” μητέρες. Το ΜέΡΑ25 αναγνωρίζει το δικαίωμα μιας γυναίκας να κυήσει το βρέφος μιας άλλης ως πράξη αλληλεγγύης και αγάπης», είπε ο κ. Βαρουφάκης και υπογράμμισε: «Μόνο η γυναίκα έχει δικαίωμα στο σώμα της. Το ΜέΡΑ25 είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε το Νέο Φεμινιστικό Κίνημα να αντισταθεί στο τσουνάμι πατριαρχικού και ταξικού ρεβανσισμού εναντίον αυτού του δικαιώματος που ξεκίνησε στις ΗΠΑ και φτάνει σήμερα και στη χώρα μας».