Σόκαρε η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου που μίλησε στον ΣΚΑΪ στον απόηχο της νέας, 13ης γυναικοκτονίας στη χώρα μας το 2021, μέσα στην πανδημία αναζητήθηκε 163 εκατ. φορές στο ίντερνετ το «πώς να χτυπήσω τη γυναίκα μου χωρίς να το καταλάβει κανείς».

«Έχουμε μια δεύτερη πανδημία, αυτή της έμφυλης βίας, την οποία πρέπει να διαχειριστούμε με σοβαρότητα  γιατί δυστυχώς τα περιστατικά πληθαίνουν, και η μια  τραγωδία δίνει τη σκυτάλη στην άλλη» τόνισε η ψυχολόγος, διευκρινίζοντας ότι στην αύξηση των βιαιοπραγιών και των δολοφονιών έχει παίξει ρολό η πανδημία.

«Η βία έχει μπει μέσα στα σπίτια. Πρέπει να υπάρχει υποστηρικτικό περιβάλλον, για  να μπορέσει η μάνα, η σύζυγος, η σύντροφος να στηριχθεί για να εγκαταλείψει το δυνάστη. Δολοφονούνται και αφήνουν πίσω υποχρεώσεις αφήνουν πίσω παιδιά. Πρέπει αυτές οι γυναίκες να υποστηριχτούν από την πολιτεία» υπογράμμισε η κ. Αργυρίου.

«Δεν υπάρχει σεβασμός και υπομονή στις σχέσεις, πρέπει να βγούμε καλύτεροι από την πανδημία. Να ασχολούμαστε καθημερινά με το πώς θα γινόμαστε καλύτεροι» τόνισε.

Οι 13 γυναικοκτονίες που σόκαραν την Ελλάδα μέσα στο 2021

Μέσα σε δέκα μήνες η ελληνική κοινωνία μετρά 13 γυναικοκτονίες. Δεκατρείς γυναίκες έπεσαν νεκρές από το χέρι του συζύγου ή συντρόφου. Άγρια εγκλήματα που συγκλόνισαν.

Δολοφονίες που συντάραξαν την Ελλάδα και προκάλεσαν αντιδράσεις αλλά και ανησυχία για την έκρηξη του φαινομένου.

Η 13η γυναικοκτονία στη χώρα μας ήταν αυτή που διαπράχθηκε σήμερα στην Ιεράπετρα, με θύμα μια 48χρονη και δράστη τον 54χρονο πρώην σύζυγό της.

Ως έναν άνθρωπο βίαιο και απειλητικό, περιγράφει τον 54χρονο δράστη φίλη του θύματος.

Όπως αποκαλύπτει η φίλη της 48χρονης γυναίκας μιλώντας στο Mega, ο δράστης, την είχε απειλήσει και χτυπήσει στο παρελθόν, με αποτέλεσμα το θύμα ενδοοικογενειακής βίας να απευθυνθεί στην αστυνομία.

«Ήταν αρκετά χρόνια σε διάσταση. Αυτός έμενε στο σπίτι, δεν έφευγε. Η Νεκταρία δούλευε 2 δουλειές για να μπορεί να συντηρεί το σπίτι, τα 4 παιδιά τους και αυτόν. Δεν τη βοηθούσε καθόλου».

Οι εντάσεις μεταξύ τους ήταν συχνές, όπως υποστηρίζει η φίλη του θύματος:

«Την είχε απειλήσει, την είχε χτυπήσει αρκετές φορές. Τύχαινε πολλές φορές να πάω στο σπίτι και ο κύριος αυτός ήταν εκεί, κοιμόταν, και μας έλεγε “μιλάτε σιγά να μην τον ενοχλήσουμε”. Τον φοβόταν. Τον φοβόντουσαν και τα 2 τα παιδιά τα μικρά».

Οι γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν τη χώρα από την αρχή του έτους

Τον Ιανουάριο του 2021, μία 54χρονη στα Μεσκλά των Χανίων Κρήτης, η Βασιλική, δολοφονήθηκε με 14 μαχαιριές από το Νορβηγό σύντροφό της μέσα στο σπίτι της.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, το θύμα είχε οκτώ τραύματα τομής και έξι εκδορές από το μαχαίρι του δράστη, με πιο θανατηφόρα μία μαχαιριά στην πλάγια τραχηλική χώρα, που είχε σαν αποτέλεσμα τη ρήξη δεξιάς καρωτίδας, απώλεια αίματος και εν τέλει τον θάνατο.

Διπλό φονικό στη Μακρινίτσα

Τον Απρίλιο του 2021, η 28χρονη Κωνσταντίνα κατάφερε να φύγει από το σπίτι όπου διέμενε με τον σύζυγό της μετά από χρόνια κακοποιητική σχέση. Ο εν διαστάσει σύζυγός της εισέβαλε στο πατρικό σπίτι της 28χρονης στη Μακρινίτσα και σκότωσε εκείνη και τον αδελφό της, αφήνοντας ορφανό το παιδί τους.

Μακρινίτσα

«Θόλωσα, έσπρωξα τη γυναίκα μου και τον αδερφό της για να ανέβω στον πάνω όροφο που ήταν το παιδί μου. Δεν κατάλαβα ότι χρησιμοποίησα μαχαίρι. Έχω ένα σκοτεινό πέπλο», είπε ο δράστης, το βράδυ της Δευτέρας, 5 Απριλίου.

Γλυκά Νερά: Η δολοφονία της Καρολάιν

Η υπόθεση της δολοφονίας της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, το Μάιο του 2021 συντάραξε την κοινή γνώμη. Η 20χρονη Καρολάιν Κράουτς εντοπίζεται στραγγαλισμένη μέσα στο σπίτι της στα Γλυκά Νερά. Οι πρώτες πληροφορίες που έρχονται στο φως κάνουν λόγο για ληστεία από σεσημασμένους κακοποιούς οι οποίοι δεν δίστασαν να δολοφονήσουν τη νεαρή κοπέλα μπροστά στην 11 μηνών κόρη της.

Ωστόσο, ο πραγματικός δολοφόνος, ήταν ο 32χρονος σύζυγός της Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος έπαιζε κυριολεκτικά θέατρο και επί 37 ημέρες παρίστανε ότι αναζητούσε τους «δράστες». Όταν ρωτήθηκε από τους αστυνομικούς για ποιο λόγο προέβη στη δολοφονία, ισχυρίστηκε ότι η Καρολάιν του είπε πως θα πάρει το παιδί τους και θα τον εγκαταλείψει.

Αγία Βαρβάρα: Με τρεις σφαίρες εκτέλεσαν την 64χρονη

Το Ιούνιο του 2021 μία 64χρονη θα πέσει νεκρή από τις σφαίρες του 74χρονου συζύγου της, ο οποίος της έστησε καρτέρι στο σπίτι της στην Αγία Βαρβάρα και την πυροβόλησε εξ επαφής.

«Η συμπεριφορά της προς εμένα ήταν τελείως απαράδεκτη. Κάθε τόσο μου έκανε μήνυση χωρίς λόγο και χωρίς να την έχω πειράξει ποτέ. Με προσέβαλε συνεχώς και μου πετούσε γλάστρες. Είχε κάνει τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου να μη μου μιλάνε, αποκόβοντας με από αυτά, με είχε χτυπήσει επανειλημμένα και με έβριζε συνεχώς με τα χειρότερα λόγια. Απέναντι σε μένα ήταν πολύ αχάριστη. Όλα αυτά τα χρόνια αισθανόμουν ψυχολογικά χάλια», είχε αναφέρει ο δράστης στους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι την μοιραία ημέρα ήταν η άρνηση του θύματος να του δώσει τα κοσμήματα της αδελφής του που είχαν μεγάλη συναισθηματική αξία για τον ίδιο αλλά και ο τρόπος που του μίλησε. «Μετά απ’ όλα όσα είχα περάσει, τρελάθηκα και μην ξέροντας τι κάνω πυροβόλησα μία ή δύο φορές με το πιστόλι που είχα μαζί μου», ισχυρίστηκε ο 74χρονος προσθέτοντας πως είχε μαζί του το πιστόλι «απλά για να την φοβερίσω».

Η 26χρονη Γαρυφαλλιά

Τον Ιούλιο του 2021, η 26χρονη Γαρυφαλλιά θα ανασυρθεί νεκρή από θαλάσσια περιοχή της Λυγαριάς στη Φολέγανδρο, όπου και βρισκόταν για διακοπές με τον 30χρονο φίλο της. Ο ίδιος παραμένει άφαντος μέχρι που εντοπίζεται σε βραχώδη περιοχή του νησιού.

«Χάλασε η φάση», είπε στους αστυνομικούς που τον εντόπισαν. Παρά τους αρχικούς ισχυρισμούς του, αποδείχτηκε ότι έδειρε τη Γαρυφαλλιά, την έσυρε και την πέταξε ζωντανή στη θάλασσα, όπου τελικά πνίγηκε.

Δάφνη: Μαρτυρικό θάνατο από μαχαίρι 28 εκατοστών είχε η 31χρονη

Τον ίδιο μήνα, τον Ιούλιο του 2021, μία ακόμα γυναίκα βρέθηκε νεκρή μέσα σε λίμνη αίματος και πάλι μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Δράστης ο 40χρονος σύζυγός, ο οποίος αφού τη σκότωσε πήγε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής για να ομολογήσει και να παραδοθεί στους αστυνομικούς.

Έγκλημα στη Λάρισα

Στις αρχές Αυγούστου, μια 43χρονη γυναίκα πυροβολείται μέσα στην ταβέρνα του αδελφού της στη Σωτηρίτσα Λάρισας με οκτώ σφαίρες από τον 54χρονο σύζυγό της.

Ο δράστης σημάδεψε με το περίστροφό του την άτυχη 43χρονη σε θώρακα και κεφάλι. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που ανέφερε η ιατροδικαστής, στο θύμα εντοπίστηκε τραύμα από σφαίρα ανάμεσα στα φρύδια, που εκτιμάται ότι μπορεί και να αποτέλεσε τη χαριστική βολή.

Γυναικοκτονία στο Ρέθυμνο: Την δολοφόνησε μπροστά στα μάτια της κόρης της

Λίγες μέρες αργότερα, τον Αύγουστο, μία 46χρονη θα χάσει τη ζωή της από έναν 49χρονο που την πυροβόλησε μέσα στην επιχείρησή της πισώπλατα με καραμπίνα, μπροστά στα μάτια της 20χρονης κόρης της. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για έγκλημα πάθους, γιατί η 47χρονη τον είχε απορρίψει. Αφού την σκότωσε, αυτοπυροβολήθηκε.

Θεσσαλονίκη: Έσφαξε τη σύντροφό του μέσα στο διαμέρισμά της

Στα τέλη Αυγούστου μία 55χρονη δολοφονήθηκε άγρια με μαχαίρι από τον Γεωργιανό σύντροφό της μέσα στο διαμέρισμα τους στη Θεσσαλονίκη. Πριν τη δολοφονία το θύμα είχε υποστεί άγριο ξυλοδαρμό. Σύμφωνα με πληροφορίες η 55χρονη εκλιπαρούσε να εκλιπαρεί μέχρι την τελευταία στιγμή τον δράστη να μην την σκοτώσει.

Κυπαρισσία: Βρέθηκε νεκρή και γυμνή η 42χρονη – Σε εμβρυακή στάση στον τσιμεντένιο τάφο

Στις αρχές Σεπτεμβρίου αποκαλύφθηκε το τσιμεντωμένο πτώμα της 42χρονης Ρουμάνας Μονικα Γκιους, η οποία αγνοούταν. Το πτώμα βρέθηκε στην αυλή του σπιτιού που έμενε στην Κυπαρισσία, ενώ για τη δολοφονία κατηγορήθηκε ο 39χρονος πρώην σύντροφός της, ο οποίος είχε διαφύγει στη Ρουμανία. Ο φερόμενος δράστης παραδόθηκε στις Αρχές, ωστόσο αρνήθηκε την ενοχή του.

Ρόδος: Την εκτέλεσε στη μέση του δρόμου και αυτοκτόνησε

Τον Σεπτέμβριο, η 32χρονη Ντόρα, εκπαιδευτικός, πυροβολείται από τον πρώην 40χρονο σύντροφό της στη μέση του δρόμου. Την εκτελεί εν ψυχρώ με δύο σφαίρες με κυνηγετική καραμπίνα και λίγο αργότερα βάζει και ο ίδιος τέλος στη ζωή του.

Σημειωνέται ότι ο 40χρονος έχει επιδείξει επιθετική συμπεριφορά έναντι συντρόφων του και στο παρελθόν.

Αργολίδα: «Υπαίτιος είμαι εγώ», έγραψε στο σημείωμα ο 78χρονος που σκότωσε τη σύζυγό του και αυτοκτόνησε

Στις αρχές Οκτωβρίου στην περιοχή Βερβερόντα Αργολίδας, ένας 78χρονος στραγγάλισε την 75χρονη σύζυγό του και μετά αυτοκτόνησε. Ο 78χρονος σύζυγος επικοινώνησε με το αστυνομικό τμήμα και ανέφερε ότι η γυναίκα του ήταν νεκρή.

Όταν οι αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του ζευγαριού, βρήκαν νεκρό τον 78χρονο, ενώ σε δωμάτιο του σπιτιού βρήκαν νεκρή και την 75χρονη σύζυγό του. Σύμφωνα με πληροφορίες στο σημείο βρέθηκε ένα σημείωμα από τον 78χρονο που έγραφε «Υπαίτιος είμαι εγώ, η γυναίκα μου έπασχε από Αλτσχάιμερ».