Γυμναστήρια: Την επαναλειτουργία τους από τη Δευτέρα 31 Μαΐου καθώς και το άνοιγμα των γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ σε υπαίθριους χώρους ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε νέες οδηγίες και διευκρινήσεις για την χρήση μάσκας στα γυμναστήρια.

Ειδικότερα προς διευκρίνιση για τη λειτουργία των γυμναστηρίων, από τη Δευτέρα 31 Μαΐου, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοινώνει τα κάτωθι:

1) Όσοι ασκούμενοι κάνουν αερόβια άσκηση μπορούν να μη φορούν μάσκα μόνο εφόσον υπάρχει τουλάχιστον απόσταση τριών μέτρων από άλλους ασκούμενους

2) Ασκούμενοι που αντιμετωπίζουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα καλό είναι να αποφεύγουν την έντονη αερόβια άσκηση με μάσκα

3) Οι ασκούμενοι μπορούν να φορούν είτε διπλή απλή μάσκα είτε μονή μάσκα ΚΝ95 ή FFP2

Υπενθυμίζεται ότι τόσο οι αθλούμενοι, όσο και οι εργαζόμενοι σε αυτά, θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε έναν έλεγχο self test κάθε εβδομάδα.
Άρση μέτρων: Όπως κάθε Παρασκευή, έτσι και σήμερα (28/5/2021) πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο Υπουργείο Υγείας από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Μαγιορκίνης: Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε ακόμα πλήρως στην κανονικότητα

Τον λόγο πήρε αρχικά ο κ. Μαγιορκίνης, αναλύοντας τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Για την χώρα μας, είπε πως ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ακόμη τόνισε πως τα εξιτήρια παραμένουν περισσότερα από τις εισαγωγές.

«Αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της πανδημίας», συνέχισε, ενώ ακολούθως αναφέρθηκε και στα self tests.

«Δεν είμαστε σε θέση ακόμα να επιστρέψουμε πλήρως στην κανονικότητα», τόνισε στην συνέχεια, λέγοντας πως για μερικούς ακόμα μήνες θα πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε τις μάσκες, να προσέχουμε και να κάνουμε self tests, αλλά βεβαίως και να συνεχιστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται ο μαζικός εμβολιασμός.

Άρση μέτρων: Τα νέα μέτρα Χαρδαλιά σε περίπτωση που αυξάνονται τα κρούσματα

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς και ανακοίνωσε πως από 31/05 ενεργοποιείται ένα νέο εργαλείο. Συγκεκριμένα στο covid19.gov.gr θα μπορούν όλοι να παρακολουθούν 4 κρίσιμους δείκτες:

  • Τον δείκτη θετικότητας, δηλαδή τα θετικά κρούσματα ως προς τα τεστ που διενεργούνται
  • Τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση
  • Την ανοδική, καθοδική ή σταθερή τάση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα
  • Τον εμβολιασμό του πληθυσμού ανά περιοχή με τουλάχιστον μία δόση

Στην συνέχεια τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς: «Τα μέτρα που θα λαμβάνονται σε περίπτωση που παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων, είναι τα ακόλουθα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 06.00 το πρωί.
  • Η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα περιορίζεται αποκλειστικά σε ανοιχτό, υπαίθριο χώρο, με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο. Υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους, απολύμανση καταλόγων στην εναλλαγή των πελατών, απολυμαντικό σε κάθε τραπέζι, υποχρεωτική μάσα από προσωπικό και πελάτες.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές, συναυλίες, απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο σε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο.
  • Στην εστίαση ως 4 άτομα στο κάθε τραπέζι εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (εκεί θα επιτρέπονται 6 άτομα).
  • Αναστολή των οικοδομικών εργασιών.
  • Αναστολή των θρησκευτικών τελετών με εξαίρεση τις κηδείες ως 9 άτομα και τέλεση λειτουργιών μόνο από τους λειτουργούς.

Άρση μέτρων: Τι ανοίγει από Δευτέρα

«Με όπλο τον εμβολιασμό και τα πολλά τεστ, θα διαχειριστούμε με ετοιμότητα το φετινό καλοκαίρι», είπε στην συνέχεια και ανακοίνωσε:

  • Ξεκινά ξανά η χρήση γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ από 31/05 σε ερασιτεχνικό επίπεδο.
  • Αρχίζουν ξανά οι αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων με προϋποθέσεις.
  • Επαναλειτουργία των γυμναστηρίων από 31/05 με αλλαγές στα πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες.
  • Οι εκλογές αιρετών εκπροσώπων να γίνονται διά ζώσης εφόσον τα εγκεκριμένα μέλη δεν είναι πάνω από 150.

Και συνέχισε: «Αν και η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι καλή, υπάρχουν περιοχές που μας προβληματίζουν». Συγκεκριμένα μίλησε για τους δήμους Ρόδου, Μυτιλήνης, Τροιζηνίας, Χανίων και την Περιφερειακή Ενότητα Σύρου.