Μεγάλο ερώτημα παραμένει το πότε θα ανοίξουν τα γυμναστήρια που παραμένουν κλειστά από τον Νοέμβριο του 2020.

Εχθές ανακοινώθηκε πως στις 3 Μαΐου ανοίγει η εστίαση ενώ από τη Μεγάλη Εβδομάδα θα διευρυνθεί το ωράριο κυκλοφορίας.

Γρίφος παραμένει το άνοιγμα των γυμναστηρίων, αφού δεν έχει γίνει κάποια σχετική ανακοίνωση.

Ο Γεωργιάδης για τα γυμναστήρια

Στις 10 Απριλίου, ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε πει πως τα γυμναστήρια θα ανοίξουν τελευταία καθώς «όταν κάνεις γυμναστική δεν μπορείς να φοράς μάσκα, εισπνέεις και εκπνέεις με ταχύτητα με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για μετάδοση του ιού».

Οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη

  • Ενα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα με υγειονομικά μέτρα (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας) επιτρέπεται στους Ιερούς Ναούς τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα. Στους εξωτερικούς χώρους η απόσταση πρέπει να είναι δέκα τετραγωνικά μέτρα μεταξύ των πιστών.
  • Συστήνεται η χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.
  • Υποχρεωτικό είναι το self test σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας.
  • Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα είναι εκτός του ναού.
  • Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινά από τις 22.00 τη Μεγάλη Εβδομάδα, την ημέρα του Πάσχα στις 21.00, και από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 23.00.
  • Την Κυριακή του Πάσχα δίνεται κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των εννέα ατόμων, ενώ, εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο, δύο ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως δώδεκα άτομα. Συνιστάται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.
  • Στις 10 Μαΐου επανέρχεται η διά ζώσης λειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων, με τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικός έλεγχος αυτοδιάγνωσης με δύο τεστ εβδομαδιαίως, «self testing» μαθητών, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού όλων των σχολικών μονάδων και με δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία).
  • Οι χώροι εστίασης (εστιατόρια και καφετέριες) επαναλειτουργούν από τις 3 Μαΐου, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self test δύο φορές την εβδομάδα.
  • Οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών θα ισχύουν από 15 Μαΐου.