Η Ουκρανία θα χρειαστεί μεταπολεμικά ένα σχέδιο ανοικοδόμησης παρόμοιο με εκείνο που προσέφεραν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Μάρσαλ οι ΗΠΑ χορήγησαν στην κατεστραμμένη, μεταπολεμική Ευρώπη ποσό που ισοδυναμεί σήμερα με περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε περίοδο τεσσάρων ετών, σε οικονομική και τεχνική βοήθεια.

«Πιστεύω ότι αυτό που χρειαζόμαστε για την Ουκρανία, τελικά, είναι ένα επικαιροποιημένο Σχέδιο Μάρσαλ», είπε ο Χαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, με τον τρόπο αυτό η Ουκρανία θα μπορούσε να ανακάμψει γρήγορα –αντί για δεκαετίες– από τις καταστροφές που προκάλεσε ο ρωσικός στρατός και θα μπορούσε να συγκλίνει γρηγορότερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ουκρανία έχει αιτηθεί επισήμως να γίνει μέλος της ΕΕ. Ακόμη και σε καιρό ειρήνης όμως η διαδικασία αυτή είναι μακρά, εν μέσω του πολέμου είναι σχεδόν ανέφικτο.

Ο Χαν δεν έκανε κάποια εκτίμηση για το πόσα χρήματα θα χρειαζόταν η Ουκρανία. Σημείωσε όμως ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αναλάβει από μόνη της την προσπάθεια ανοικοδόμησης και ότι πιθανότατα θα χρειαστεί η συμμετοχή των χωρών της G20, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας της Ρωσίας.

Ο Χαν επανέλαβε ότι προς το παρόν η ΕΕ δεν σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα άλλο κοινό πρόγραμμα δανεισμού για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά αχρησιμοποίητα φτηνά δάνεια στο Ταμείο Ανάκαμψης που θα μπορούσαν να αιτηθούν οι χώρες. Από τα 380 δισεκ. ευρώ του Ταμείου, οι κυβερνήσεις έχουν ζητήσει μέχρι στιγμής μόνο τα 166, κάτι που σημαίνει ότι τα 214 δισεκ. ευρώ είναι ακόμη διαθέσιμα. Είπε επίσης ότι για να καλυφθούν ορισμένες δαπάνες που σχετίζονται με την υποδοχή χιλιάδων Ουκρανών προσφύγων, οι χώρες μέλη θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κάποια από τα ποσά που τους αναλογούν με βάση τον πολυετή προϋπολογισμό του 2021-27.