Όλο της το βάρος υπέρ του Αρμιν Λάσετ ρίχνει η Άνγκελα Μέρκελ τρία 24ωρα πριν ανοίξουν οι πιο κρίσιμες κάλπες στη μεταπολεμική Γερμανία, όπου η Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) αναμένεται να σημειώσει το χαμηλότερό της ποσοστό και να χάσει την εξουσία ύστερα από 16 χρόνια.
Αύριο η… υπό συνταξιοδότηση καγκελάριος θα εμφανιστεί στην τελευταία κοινή προεκλογική συγκέντρωση της Ένωσης στο Μόναχο, αλλά στο μεταξύ μίλησε μαζί με τον υποψήφιο διάδοχό της σε μια βροχερή συγκέντρωση μόλις 200 ατόμων στην κεντρική πλατεία της μικρής πόλης Στράλζουντ, στη Βαλτική. Σε μια προσπάθεια να επαναπατρίσει τους κεντροδεξιούς δυσαρεστημένους ή αναποφάσιστους, η 67χρονη Μέρκελ επέσεισε όσο πιο δυνατά μπορούσε τον «αριστερό μπαμπούλα», που θα επιδράμει στις τσέπες των Γερμανών: «Ενας αριστερός συνασπισμός SPD, Πρασίνων και Αριστεράς (Die Linke) στο Βερολίνο θα αποτελέσει απαρχή για αμοιβαιοποίηση του ευρωπαϊκού χρέους σε μόνιμη βάση», κινδυνολόγησε η Μέρκελ, μολονότι ο Σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς δεν έχει αφήσει κανένα περιθώριο για τέτοιες εικασίες. Παρόλα αυτά, απευθυνόμενη στο συναίσθημα φόβου του μέσου Γερμανού για την τσέπη του, η Μέρκελ στη 10λεπτη παρέμβασή της, με ομπρέλα και αδιάβροχο, υποστήριξε ότι μετά το τέλος της πανδημίας η Γερμανία δεν θα επιστρέψει σε «υγιείς» δημοσιονομικές συνθήκες και το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θα γίνει μόνιμος μηχανισμός αναδιανομής στην Ε.Ε., σε βάρος βέβαια της πλουσιότερης χώρας – και των συμμάχων της.

Μέρκελ εγκωμίασε τον Λάσετ ως συνεχιστή του έργου της και εκείνος επιτέθηκε στα κεντροαριστερά κόμματα για τα σχέδιά τους να αυξήσουν τους φόρους στους πλουσίους και να επιβάλουν απαγορεύσεις στη βιομηχανία χάριν του «φιλο-κλιματικού μετασχηματισμού» της παραγωγής.

Σε ό,τι αφορά την τελευταία δημοσκόπηση, τη Wahlkreisprognose, που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, το SPD διατηρεί προβάδισμα 3,5 μονάδων της Χριστιανικής Ενωσης με 25% -21,5%. Ακολουθούν οι Πράσινοι με 15%, οι Φιλελεύθεροι με 12,5%, η πολιτική απομονωμένη AfD (Eναλλακτική για τη Γερμανία) με 11% και η Αριστερά με 6,5%.

Εν τω μεταξύ, ένα εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ της Deutsche Welle αποκαλύπτει πως η ερντογανική Τουρκία επιδιώκει μάλλον να αποσταθεροποιήσει την πολιτική ζωή στη Γερμανία παρά να κατευθύνει την ψήφο των εκατομμυρίων πολιτών τουρκικής καταγωγής προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση – πέρα από το νεοπαγές φιλοτουρκικό «Κόμμα Δικαιοσύνης» του πρώην Χριστιανοδημοκράτη μελετητή του Ισλάμ, Γιούργκεν Τόντεχεφερ, που διαφημίζεται σκανδαλωδώς από την κρατική τουρκική τηλεόραση, όπως το DEB στη Θράκη, και στηρίζεται από τον τουρκικής καταγωγής Γερμανό διεθνή ποδοσφαιριστή, Μεσούτ Εζίλ.