Στο χθεσινό διάγγελμα του καγκελάριου Όλαφ Σολτς και στην αναφορά περί νέου πολέμου στην Ευρώπη με ευθύνη της Ρωσίας παρέπεμψε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει την ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Είναι λίγο νωρίς για μια αξιολόγηση. Λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας τα λόγια του ρώσου προέδρου. Ο καγκελάριος κατέστησε χθες πολύ σαφή τη θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ και επανέλαβε τα λόγια του Όλαφ Σολτς: «Αυτές τις μέρες θυμόμαστε το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη πριν από 77 χρόνια και τους πολλούς ανθρώπους που έπεσαν θύματα του εθνικοσοσιαλισμού. Δεν μπορούμε να μνημονεύουμε το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη χωρίς να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι υπάρχει σήμερα και πάλι πόλεμος στην Ευρώπη. Η Ρωσία εξαπέλυσε αυτόν τον πόλεμο».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ισχυρισμό του ρώσου προέδρου ότι υπήρχε απειλή από τη Δύση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ σημείωσε ότι «δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο» και ανέφερε ότι «είναι φυσικά εντελώς αβάσιμος (ισχυρισμός) και, όπως ακριβώς δήλωσε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πόλεμος που μαίνεται ξανά στην Ευρώπη είναι ένας πόλεμος που ξεκίνησε από τη Ρωσία».