Οι ουκρανοί πρόσφυγες που έχουν φθάσει τις τελευταίες ημέρες στη Γερμανία ανέρχονται σε 18.436, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών, επισημαίνοντας ότι μόλις χθες ο αριθμός ήταν 9436.

Ο πραγματικός ωστόσο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία είναι πιθανό να είναι σημαντικά μεγαλύτερος, διευκρίνισε το υπουργείο, καθώς στα σύνορα π.χ. με την Πολωνία έχουν μεν αυξηθεί οι έλεγχοι, αλλά παραμένουν μεμονωμένοι και όχι συστηματικοί.

Οι πρόσφυγες είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά. Περίπου 15.000 είναι ουκρανοί πολίτες, ενώ οι υπόλοιποι είναι πολίτες τρίτων χωρών που ζούσαν στην Ουκρανία μέχρι τη ρωσική εισβολή.

Χθες έφθασαν στο Βερολίνο έξι αμαξοστοιχίες οι οποίες εκτέλεσαν έκτακτα δρομολόγια από την Φρανκφούρτη του Όντερ, στα γερμανοπολωνικά σύνορα, μεταφέροντας περίπου 5000 πρόσφυγες από την Ουκρανία. Στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό είχαν συγκεντρωθεί πολλοί εθελοντές, αλλά και πλήθος κόσμου που καλωσόριζε με πλακάτ τους πρόσφυγες. Πολλοί μάλιστα κρατούσαν επιγραφές με τις οποίες δήλωναν ότι μπορούν να φιλοξενήσουν κάποιους στο σπίτι τους.