«Εχουμε γίνει ένα έθνος 66 εκατομμυρίων κατηγόρων», δήλωνε πρόσφατα με αγανάκτηση ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αλλά στην πραγματικότητα έμοιαζε να ήθελε να πει «αν δεν σας αρέσω, προτιμήστε τη Μαρίν… ή κάποιον άλλο».

Η έκρηξη Μακρόν σε ομιλία του προς φοιτητές και ακαδημαϊκούς θα μπορούσε να απευθύνεται προς όλους τους Γάλλους, που αντιδρούν στις απαγορεύσεις για την πανδημία και αμφισβητούν τα μέτρα της κυβέρνησης όχι μόνο για την υγειονομική κρίση, αλλά και για μια σειρά εσωτερικών ζητημάτων, που απηχούν τα μεγάλα οικονομικοκοινωνικά προβλήματα.

Ο Μακρόν φάνηκε ενοχλημένος από την αδιάκοπη κριτική εις βάρος της διακυβέρνησής του και πολλοί αναλυτές τον κατηγορούν για «υπερσυντηρητική στροφή», λόγω των τελευταίων νομοθετικών ρυθμίσεων για την ασφάλεια. Ολα αυτά, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν του χρόνου δίνουν την πρωτιά στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν! Αν οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία γίνονταν σήμερα, η Λεπέν θα κέρδιζε τον πρώτο γύρο με 26%-27% των ψήφων, έναντι του Εμανουέλ Μακρόν, που θα ελάμβανε ποσοστό 23%-24%, σύμφωνα με έρευνα της Harris Interactive για την εφημερίδα «L’ Opinion».

Αν και στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών όλα μπορεί να αλλάξουν, το μεγάλο ποσοστό που συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις η αρχηγός της γαλλικής Ακροδεξιάς εμφανίζει μια γενική πολιτική σύγχυση και εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τα αυστηρά μέτρα στον τομέα της ασφάλειας που λαμβάνει η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου.

Πυρά από Κεντροαριστερά

Η Κεντροαριστερά εκτοξεύει πολλά πυρά εναντίον του νόμου που δίνει στην Αστυνομία περισσότερες εξουσίες και το δικαίωμα χρήσης drones αλλά και επιλογής στην πρόσβαση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. «Η κυβέρνηση μετακινείται προς τα Δεξιά», διαμαρτύρονται οι δημοσιογραφικές ενώσεις. Επιπλέον, ο νόμος που απαγορεύει τις διαδηλώσεις εντός των πανεπιστημίων έχει ξεσηκώσει τους φοιτητές και ακαδημαϊκούς, καθώς θεωρείται απαράδεκτος σε μια χώρα που υπερασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης. Αναλυτές του κεντρώου και του αριστερού χώρου διαμαρτύρονται για τις «πολύ συντηρητικές πολιτικές» της προεδρίας Μακρόν με όχημα την κατασταλτική νομοθεσία με τη διεύρυνση των εξουσιών της Αστυνομίας. Οι αντιδράσεις, μάλιστα, έπληξαν και το ίδιο το κόμμα  LREM («Δημοκρατία Εμπρός») του Εμανουέλ Μακρόν, καθώς 10 βουλευτές ψήφισαν κατά της νέας νομοθεσίας και ορισμένοι εγκατέλειψαν ή είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν την παράταξη, καταγγέλλοντας την έλλειψη καινοτόμων πολιτικών και ιδεών από ένα κόμμα με φιλελεύθερο προσανατολισμό και με τη φιλοδοξία να προασπίζεται τις δημοκρατικές ελευθερίες.
Πολλοί, όμως, υπερασπίζονται τις νέες ρυθμίσεις, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος Μακρόν ανταποκρίνεται στο λαϊκό αίτημα για περισσότερη ασφάλεια σε μια δύσκολη εποχή, κατά την οποία η Γαλλία δέχεται και επιθέσεις από εξωγενείς παράγοντες και αντιμετωπίζει αναζωπύρωση της ισλαμικής τρομοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προβάλλει τα νέα μέτρα που θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο κατά του ακραίου Ισλάμ για έλεγχο των μουσουλμανικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται εντός του γαλλικού εδάφους.

Με το βλέμμα στο 2022

«Ο Μακρόν πρέπει να ασχοληθεί με τα θέματα αυτά, αν θέλει να κερδίσει τις επόμενες εκλογές το 2022», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ζαν-Βατίστ Μορό. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, αν ο Γάλλος πρόεδρος δεν ασχοληθεί με την ασφάλεια, θα καρπωθεί όλη αυτήν την ατζέντα, παρουσιάζοντάς τη με τον δικό της τρόπο, η παράταξη RN της Μαρίν Λεπέν.

Και πραγματικά, υπάρχουν ανησυχίες για την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν την άνοιξη του 2022. Η μόνη ανησυχία, ωστόσο, δεν είναι η Λεπέν. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Opinion, την τρίτη θέση στις προεδρικές εκλογές θα κέρδιζε (με 16%) o Ξαβιέ Μπερντράν, πρώην υπουργός του Νικολά Σαρκοζί και περιφερειάρχης στη Βόρεια Γαλλία. Επίσης, η Αριστερά με τους Οικολόγους θα μπορούσαν να προτείνουν κοινό υποψήφιο (τη δήμαρχο του Παρισιού, Αν Ινταλγκό). Προς το παρόν, τα ποσοστά τους είναι χαμηλά (περίπου στο 7%), ενώ ο αμφιλεγόμενος (λόγω σκανδάλων) κομμουνιστής Ζαν Λικ Μελανσόν συγκεντρώνει ποσοστό 10%.