Η περιοδεία του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν στη Μόσχα, το Κίεβο και το Βερολίνο πέτυχε τον στόχο της, καθώς σημειώθηκαν βήματα προόδου για να μειωθεί η ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, υποστηρίζει το Παρίσι, προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει κανείς να αναμένει «άμεσα οφέλη».

«Ο στόχος επιτεύχθηκε» συνόψισε η γαλλική προεδρία, σημειώνοντας ότι ο στόχος αυτός συνίστατο στο «να μπορέσουν όλοι να κάνουν μια παύση και να εξετάσουν τρόπους αποκλιμάκωσης (…) σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων» στο μέτωπο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Η ανάλυσή μας είναι παρόμοια με εκείνη του Κρεμλίνου» που νωρίτερα σήμερα έκανε λόγο για «θετικές ενδείξεις» μετά τις συνομιλίες που είχε ο Μακρόν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τρίτη και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, την Δευτέρα. «Ανοίξαμε προοπτικές, είχαμε στοιχεία που επιτρέπουν να εξετάσουμε ενδιαφέρουσες λύσεις στα σημερινά προβλήματα», πρόσθεσε το Ελιζέ. Όμως «για θέματα τόσο σοβαρά, στα οποία εμπλέκονται τόσοι πολλοί εταίροι, με φόντο μια τόσο μεγάλη αστάθεια, είναι απολύτως αναγκαίο να μπορέσουμε να θέσουμε νέες προθεσμίες και να δώσουμε χρόνο. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο κέρδος σε όλα αυτά τα θέματα», σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση.

Το Παρίσι θεωρεί «πολύ σημαντικό» να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ του 2015, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι την τελευταία οκταετία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Μια νέα σύνοδος της τετραμερούς είναι προγραμματισμένη για αύριο στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή διαπραγματευτών από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Στις συνομιλίες που είχε με τον Μακρόν, ο Ζελένσκι «επανέλαβε ότι δεσμεύεται να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ», διευκρίνισε η γαλλική προεδρία, σημειώνοντας ότι Παρίσι και Βερολίνο παρεμβαίνουν «ως εταίροι καλής θέλησης» σε αυτήν την πολιτικά ευαίσθητη διαδικασία.

Νωρίτερα σήμερα, ο Μακρόν συνομίλησε με τους ηγέτες των τριών βαλτικών χωρών, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας. «Πολύ σύντομα», σύμφωνα με το Ελιζέ, θα συνομιλήσει και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όμως προς το παρόν δεν προβλέπεται να μεταβεί στην Ουάσινγκτον.