Σχέδιο μετάβασης «από την αβεβαιότητα του σήμερα στην ασφάλεια του αύριο» δρομολογεί η κυβέρνηση, με τη «γέφυρα» για τους επόμενους μήνες να εδράζεται σε τρεις πυλώνες: τη στήριξη της εργασίας, τη μείωση φόρων και την τόνωση της επιχειρηματικότητας.
Η υλοποίησή του «θα ανεβάσει το ύψος των παρεμβάσεων στα 24 δισ.», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «τέλος του πρώτου κύκλου της αναμέτρησης με την πανδημία» και για «αφετηρία μιας νέας περιόδου, με επίκεντρο την οικονομία και την κοινωνία».

Παρουσιάζοντας το οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο που εστιάζει στην προστασία του κόσμου της εργασίας, στις μειώσεις φόρων, στην ενίσχυση της ρευστότητας για να στηριχθούν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και στην τόνωση του κλάδου του τουρισμού, ο πρωθυπουργός ζήτησε να επιδείξουμε «την ίδια ωριμότητα και πειθαρχία» καθώς θα περνάμε «από την άμυνα για την υγεία στην επίθεση προς την πρόοδο για να κερδίσουμε το χρόνο και το έδαφος που χάθηκαν στην υγειονομική καταιγίδα».
Με σαφή «κοινωνική σφραγίδα και αναπτυξιακή υπογραφή», το σχέδιο αυτό «ενισχύει τη συνοχή της κοινωνίας, ανακουφίζει τα νοικοκυριά μειώνοντας τα καθημερινά τους έξοδα και διευκολύνει τον κόσμο της αγοράς, ώστε να κινητοποιηθεί ξανά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προανήγγειλε ότι θα ακολουθήσει και «το φθινοπωρινό σχέδιο για το πώς θα επανέλθουμε στο δρόμο της ισχυρής ανάπτυξης». Με στόχο το 2021, που είναι έτος εμβληματικό για την Ελλάδα, «η χώρα να βαδίσει σταθερά προς το αισιόδοξο μέλλον της», όπως είπε.

«Προτεραιότητα είναι να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες του κλάδου του τουρισμού να ετοιμάσουν τη μεγάλη τους αντεπίθεση το 2021», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, ο οποίος προσδιόρισε ως πολύτιμα όπλα στην προσπάθεια να αναδειχθούμε σε κράτος-πρότυπο και για την επιστροφή στην ευημερία», «την εμπιστοσύνη που οικοδομήθηκε ανάμεσα σε πολίτες και Πολιτεία».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «κλειδί» το «έκτακτο και προσωρινό πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την απασχόληση», το οποίο συνιστά μία «σύμπραξη του κράτους και όλων των δυνάμεων της παραγωγής, ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».

Οπως εξήγησε, «επιτρέπει στις επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν να ανασάνουν, μειώνοντας το κόστος εργασίας και επιτρέποντάς τους ευελιξία στη διάταξη του προσωπικού τους, αλλά θωρακίζει παράλληλα την απασχόληση, αποκλείοντας κάθε απόλυση εργαζομένου που μπαίνει σε αυτό το πλαίσιο, και προστατεύει τις αποδοχές». Στην ουσία συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που έχουν αποτέλεσμα ως σήμερα οι απολύσεις στην Ελλάδα να είναι λιγότερες από όσες καταγράφονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο μισθός ειδικού σκοπού επεκτείνεται και για Ιούνιο και Ιούλιο για τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο. Οι επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να εξανεμίζεται και τώρα αντιμετωπίζουν χαμηλότερη ζήτηση θα μπορούν, έως τα τέλη Οκτωβρίου, να προσαρμόζουν ανάλογα και το χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους, οι οποίοι, ωστόσο, «αν χρειαστεί να δουλέψουν λιγότερο, θα εξακολουθήσουν να αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό και με πλήρως καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές».

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE και σε πρώτη φάση θα κοστίσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι στο δίλημμα «επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση εργασίας» επιλέγει την ενίσχυση της εργασίας, καθώς είναι η μόνη υπεύθυνη και ρεαλιστική απάντηση στα λουκέτα που απειλούν, πια, όλες τις οικονομίες».

Σε ό,τι αφορά την ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στον τουρισμό, στις μεταφορές, στην εστίαση και στον πολιτισμό.

Για τους επόμενους πέντε μήνες μειώνεται από 24% σε 13% ο ΦΠΑ σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς, μειώνεται επίσης ο ΦΠΑ στα προϊόντα καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, καθώς και στα εισιτήρια των θερινών σινεμά, παρατείνεται, για όλο το καλοκαίρι, η μείωση ενοικίου κατά 40% για τους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης, ενώ η προκαταβολή φόρου θα «μειωθεί γενναία».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι μειώσεις φόρων στην κατανάλωση θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, καθώς «αποτελούν μέτρα-γέφυρα για να περάσουμε από την πλευρά της ύφεσης στην όχθη της ανάπτυξης όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα».

Οσον αφορά τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, αναφέρθηκε στη δρομολόγηση μέσα στον Μάιο της δεύτερης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής με επέκταση και σε επιχειρήσεις που ίσως δεν πληρούσαν τα κριτήρια του πρώτου σταδίου και διάθεση ενός ακόμη δισεκατομμυρίου, στην ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, κινητοποιώντας 7 δισεκατομμύρια μέσα στο 2020 και στην αναστολή έως τον Σεπτέμβριο των πληρωμών χρεολυσίων και δόσεων δανείων που έχουν επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων.

Η τουριστική περίοδος ξεκινά 15 Ιουνίου, ημερομηνία από την οποία θα μπορούν να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία, ενώ από 1ης Ιουλίου, σταδιακά, θα ξεκινήσουν και οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού προς τους τουριστικούς προορισμούς, ενώ στους επισκέπτες θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και θα τηρούνται τα γενικά υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Οπλο μας είναι τα διαβατήριο ασφάλειας, αξιοπιστίας και υγείας που έχει κερδίσει η χώρα μας. Η μεγάλη της φήμη. Η υγειονομική ασπίδα σε κάθε τόπο φιλοξενίας. Και βέβαια, το μεράκι του Ελληνα, που πάντα τον εμπνέει ο Ξένιος Δίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προανήγγειλε και προγράμματα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού, για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, καθώς και ειδικές πρόνοιες τις προσεχείς εβδομάδες για περαιτέρω ενίσχυση των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε όμως και στα μέχρι σήμερα επιτεύγματα της χώρας, όπως ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού, η θωράκιση της δημόσιας υγείας, ο περιορισμός των απωλειών, η στήριξη του εισοδήματος των πολιτών, καθώς και στα στερεότυπα που κατέρρευσαν αυτούς τους μήνες.
«Ο Ελληνας, που κάποιοι έλεγαν ότι σκέφτεται ατομικά, έγινε συνειδητό μέρος μιας συλλογικής προσπάθειας. Και το κράτος, που συχνά προκαλούσε εύλογα παράπονα, όταν χρειάστηκε έγινε ασπίδα προστασίας μας. Δεν λειτούργησε απλά, αλλά εκσυγχρονίστηκε και έγινε πιο αποτελεσματικό. Τη θέση της παλιάς καχυποψίας πήρε η εμπιστοσύνη. Πιστέψαμε ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί πιστέψαμε στην Πολιτεία. Είμαι σίγουρος ότι αυτές οι παρακαταθήκες δεν θα γίνουν κάστρα στην άμμο που θα σβήσει το καλοκαιρινό κύμα», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ωστόσο ότι «αυτό εξαρτάται από όλους μας».