Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία εξελίσσεται βάσει σχεδίου και χρονοδιαγράμματος και επαίνεσε τους στρατιώτες του, χαρακτηρίζοντάς τους «ήρωες».

«Θέλω να πω ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση προχωρά αυστηρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το σχέδιο. Όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί έχουν επιτευχθεί» υποστήριξε, μία εβδομάδα αφότου η Μόσχα έστειλε τανκς και στρατιώτες στην Ουκρανία από βορρά, ανατολή και νότο.

Οι δηλώσεις του Πούτιν κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, οι οποίες μεταδόθηκαν τηλεοπτικά, είχαν σκοπό να αντικρούσουν δηλώσεις από δυτικές κυβερνήσεις και υπηρεσίες πληροφοριών ότι η ρωσική εκστρατεία έχει βαλτώσει εξαιτίας προβλημάτων εφοδιασμού, λαθών τακτικής και της απροσδόκητα σθεναρής αντίστασης των Ουκρανών.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε κατηγορίες εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων, για τις οποίες δεν έδωσε αποδείξεις, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι είχαν βασανίσει και σκοτώσει ρώσους αιχμαλώτους πολέμου, ότι κρατούσαν ομήρους πολίτες ξένων χωρών και ότι χρησιμοποιούσαν «ανθρώπινες ασπίδες».

Επανέλαβε το σκεπτικό του για τον πόλεμο, το οποίο η Ουκρανία και η Δύση έχουν απορρίψει ως αβάσιμη προπαγάνδα. «Σήμερα στο ουκρανικό έδαφος οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί μας πολεμούν για τη Ρωσία, για μία ειρηνική ζωή για τους πολίτες του Ντονμπάς, για την αποναζιστικοποίηση και αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν, κατηγορώντας τη Δύση για τη διαμόρφωση αυτής της απειλής στα σύνορα της χώρας του.

Απαράδεκτη η πολιτική εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ότι η πολιτική εκμετάλλευση των παγκόσμιων ενεργειακών αποθεμάτων είναι απαράδεκτη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αναφορές του Κρεμλίνου που δημοσιεύτηκαν στο TASS.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας και ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν οι δύο χώρες να συνεχίσουν τον συντονισμό των ενεργειών τους στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων στον ΟΠΕΚ+, σύμφωνα με την ίδια πηγή.