Ποινή-σοκ αποκλεισμού τεσσάρων χρόνων από μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, περιλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων και του Μουντιάλ, επέβαλε στη Ρωσία η εκτελεστική επιτροπή της WADA.

Η απόφαση της WADA (Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ) ελήφθη μετά το σκάνδαλο αλλοίωσης-χειραγώγησης των αρχείων ελέγχου του εργαστηρίου αντιντόπινγκ της Μόσχας που παρεδόθησαν στις διεθνείς αρχές. Η εκτελεστική της επιτροπή έκρινε ότι ο ρωσικός οργανισμός αντιντόπινγκ δεν είναι σύμφωνος με τον κώδικα αντιντόπινγκ.

Με την απόφαση της WADA η Ρωσία χάνει επίσης το δικαίωμα και της φιλοξενίας διεθνών αθλητικών οργανώσεων, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύει η συμμετοχή της στο Euro 2020 (άλλωστε, θα φιλοξενήσει αγώνες της διοργάνωσης). Η Ρωσία έχει τώρα προθεσμία 21 ημερών για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, πράγμα που σημαίνει ότι οι νομικές επιπτώσεις της αναμένεται να συνεχιστούν για τους επόμενους μήνες.

Πάντως, όπως συνέβη και στο παρελθόν στον στίβο (π.χ. στους Αγώνες του Ρίο το 2016), όσοι Ρώσοι αθλητές μπορούν να αποδείξουν ότι δεν σχετίζονται με το σκάνδαλο ντόπινγκ, για το οποίο επιβλήθηκε η βαριά τιμωρία, θα μπορούν να αγωνιστούν υπό τη σημαία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.