Εμφανώς συγκινημένος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στα περιστατικά που τον «στιγμάτισαν» και σχολίασε τα όσα ακούγονται για το ύφος του λέγοντας: «δεν είμαι ο κακός της υπόθεσης, δεν πουλάω τσαμπουκά». 

Μιλώντας στον Αντώνη Σρόιτερ και την εκπομπή Αυτοψία του Alpha  ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μίλησε επίσης για την κριτική που δέχεται αλλά και για το γεγονός ότι έχει γίνει έμπνευση για τραγούδια, ενώ παράλληλα απάντησε και για το αυστηρό ύφος με το οποίο παρουσιάζεται στην καθημερινή ενημέρωση. «Προσπαθώ να είμαι ευθύς, με τον ίδιο τρόπο που επικοινωνώ στην καθημερινότητά μου, έτσι με τον ίδιο τρόπο επικοινωνώ με τους συμπολίτες μου. Υπάρχει η ανάγκη να πω την αλήθεια και τα πραγματικά δεδομένα. Το θέμα δεν είναι το αυστηρό ύφος αλλά αν αυτά που λέμε έχουν φέρει αποτελέσματα».

Η συνέντευξη με τον Αντωνη Σρόϊτερ πραγματοποιήθηκε στον Υμηττό, εκεί όπου μεγάλωσε και πάλεψε για χρόνια από την Τοπική αυτοδιοίκηση ως Δήμαρχος Βύρωνα. «80.000 στρέμματα δάσους, ο τελευταίος πνεύμονας της Αττικής. Το καλοκαίρι κινδύνεψε αλλά ήμασταν όλοι εδώ» λέει ξεκινώντας την εκπομπή.

Χαρδαλιάς για νέο κύμα κορωνοϊού τον ερχόμενο χειμώνα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αποκάλυψε ότι οι ειδικοί φοβούνται ένα νέο κύμα τον ερχόμενο χειμώνα, αλλά αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας. «Μέλημά μας δεν είναι μόνο να σταματήσουμε την εξάπλωση της νόσου, αλλά να δημιουργήσουμε τις δομές και τις υποδομές ώστε στο δεύτερο κύμα τον χειμώνα να είμαστε πιο έτοιμοι. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα και αξίζουν συγχαρητήρια στο υπουργείο Υγείας, αλλά και επιχειρησιακά. Είμαστε έτοιμοι με μονάδες και δομές που δεν είχε η χώρα».

Χαρδαλιάς: Πήραμε πολύ νωρίς τα μέτρα με την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού

Ο κ. Χαρδαλιάς αποκάλυψε ότι από τον Φεβρουάριο γίνονταν ασκήσεις επι χάρτου για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και αυτό έχει βοηθήσει ώστε τώρα να ξεκινήσει η χαλάρωση των μέτρων. «Πήραμε πολύ νωρίς τα μέτρα με την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού με μόνο γνώμονα την ανθρώπινη ζωή. Αγνοώντας και τις επιπτώσεις στην οικονομία. Είχαμε έτοιμα μέτρα από τον Φεβρουάριο. Κάναμε ιχνηλάτηση από το πρώτο κρούσμα στην Θεσσαλονίκη. Είχαμε μια εξαιρετική πλατφόρμα παρακολούθησης όλων αυτών που θέταμε σε καραντίνα μετά την ιχνηλάτηση. Προφανώς έχουμε πετύχει να κόψουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού. Έχουμε στεγανοποιήσει τις διάφορες εστίες. Η δουλειά που έχει γίνει στις δομές, οι καιρικές συνθήκες, αλλά και μια σειρά ζητημάτων που αναδεικνύουν οι λοιμωξιολόγοι κάνουμε το επόμενο βήμα έχοντας στο μυαλό μας το φθινόπωρο».

«Ο κόσμος λειτούργησε με εκπληκτική πειθαρχία που αναγνωρίζεται ως παράδειγμα από όλη την ανθρωπότητα. Η αστυνομία δεν ήταν εκεί έξω για να κυνηγήσει, ήταν για τους λίγους, ανεύθυνυς που στο όριο της κοινωνικής αναισθησίας μέσα από τη στάση τους υπονόμευαν την προσπάθεια που γινόταν».

Χαρδαλιάς για Μητσοτάκη: Είναι ένας πραγματικός ηγέτης

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ρωτήθηκε για τη σχέση του με τον πρωθυπουργό. «Είναι ένας πραγματικός ηγέτης. Φάνηκε και στη διαχείριση του Έβρου και σε αυτή της πανδημίας. Ζητάει τη γνώμη όλων και ενημερώνεται για τα πάντα. Από την αρχή προτεραιότητά του ήταν η δημόσια υγεία».

Για οικονομικές επιπτωσεις του lockdown

«Ανακοινώνω μέτρα που αποδείχθηκε ότι έπρεπε να παρθούν. Πέρα από τους οικονομικούς δείκτες δεν θέλαμε να έχουμε δείκτες νεκρών. Προφανώς η επόμενη ημέρα είναι μια δύσκολη μέρα. Ήδη στην κυβέρνηση έχει ξεκινήσει η συζήτηση με το λεγόμενο recover plan. Προφανής ο δρόμος είναι μακρύς με δύσκολες αποφάσεις. Νομίζω όμως πως με την εργατικότητα του διαθέτουμε σαν λαός, αλλά και με το σχέδιο της κυβέρνησης όλα θα πάνε καλά. Σε λίγους μήνες όλο αυτό θα είναι ένας εφιάλτης που ο καθένας από την πλευρά του θα προσπαθήσει να αφήσει πίσω, σαν μια ανάμνηση που ήρθε όμως να μας διδάξει κάποια πράγματα».

Ένα από τα δύσκολα μέτρα που αναγκάστηκε να πάρει η κυβέρνηση και να ανακοινώσει ο Νίκος Χαρδαλιάς ήταν και το κλείσιμο των εκκλησιών για τις ημέρες του Πάσχα.

Τσιόδρας και Χαρδαλιάς

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Νίκος Χαρδαλιάς μίλησε και για τη σχέση του με τον Σωτήρη Τσιόδρα. Όπως είπε δεν έχει τσακωθεί ποτέ μαζί του ενώ τον θεωρεί έναν αληθινό άνθρωπο. «Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είναι ένας αληθινός άνθρωπος. Είναι αυτός που βλέπετε, ο κύριος καθηγητής. Μοναδικός και εξαιρετικά συναισθηματικός. Έχουμε βρει τη χημεία μας και μαζί σχεδιάζουμε πολλά ζητήματα. Τα αποτελέσματα δικαιώνουν τις επιλογές που έχει κάνει η κυβέρνηση, αλλά και τη σοβαρότητα του λαού που αποδέχτηκε τα μέτρα».

Οκ. Χαρδαλιάς μίλησε και για τον στόχο της επόμενης ημέρας: «Η επόμενη ημέρα είναι τα ζητήματα του κορωνοϊού. Ο επόμενος στόχος είναι και η αντιπυρική περίοδος. Και να σας πω είχαμε πλημμύρες, είχαμε σεισμούς, το κράτος ήταν εδώ. Θέλω να είμαι χρήσιμος και να παραμείνω ανθρώπινος, δεν θέλω να αλλάξω τις συνήθειές μου θέλω να συνεχίσω να υπηρετώτην ευθύνη και το σκοπό». Όπως είπε δεν θέλει κατά τη θητεία του να ζήσει κάποιο «Μάτι» ενώ δεν θέλησε να αναφερθεί λόγω του ότι υπάρχει και δικαστική έρευνα σε εξέλιξη. Ωστόσο επισήμανε ότι τότε δεν υπήρξαν αποφάσεις για να θρηνήσουμε λιγότερα θύματα: «Ένα πράγμα προσπαθείς, να μην έχεις άλλο Μάτι ποτέ. Και αυτό είναι ένα στοίχημα ευθύνης για την Πολιτική Προστασία. Προσπαθούμε χωρίς να υπάρχουν μαγικά ραβδιά και αποδείχτηκε στις φετινές φωτιές. Είμαστε σαφώς πιο οργανωμένοι και το σημαντικό είναι ότι συνεχίζουμε την οργάνωσή μας ώστε σύντομα όλες τις αρρυθμίες θα τις έχουμε άρει και ο κάθε ο πολίτης θα αισθάνεται ασφαλής»

Χαρδαλιάς: Είμαι βαθιά θρησκευόμενος

«Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που η πίστη και η εκκλησία ήταν βασική καταβολή μας. Είμαι βαθιά θρησκευόμενος. Απέναντί μου είναι όσοι πιστεύουν ότι είναι πιο πιστοί από τον ίδιο τον αρχιεπίσκοπο, αλλά και τον κόσμο που πιστεύοντας βαθιά έμεινε στο σπίτι του. Υπήρχαν οδηγίες της Ιεράς Συνόδου και οι νόμοι του κράτους. Υπήρχε κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία και έπρεπε να παρθεί και αυτό το μέτρο. Όταν βλέπω ανθρώπους που παραβιάζουν τα μέτρα στεναχωριέμαι. Το ζήτημα είναι ότι κάτι που ισχύει για όλους τους Έλληνες πρέπει να τηρείται απ’όλους τους Έλληνες. Διότι αφορά την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».

Χαρδαλιάς για τις κόρες του: Οταν βρουν τους πρίγκιπές τους θα παραμείνω ο βασιλιάς της καρδιάς τους

Σε ερώτηση για την οικογένειά του ο Nίκος Χαρδαλιάς σημείωσε. «Έχω μια πολύ όμορφη οικογένεια και είμαι πολύ περήφανος και με τις κόρες μου και για τη σύζυγο. Νομίζω όπως αν κάτι πραγματικά μου λείπει, είναι κάποιες στιγμές χαλάρωσης με την οικογένεια. Όσοι γνωρίζουν, νομίζω πως μπορούν να απαντήσουν αν είμαι αυταρχικός στο σπίτι. Ο καθένας μέσα στην οικογένεια έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο. Ο δικός μου; Μπορώ να πω πως εκεί είμαι μάλλον ο καλός της παρέας».

«Ξέρετε τι σχέση που έχουν οι κόρες με τους πατεράδες. Οπότε αυτή τη σχέση νομίζω την τιμώ. Είναι σημαντικό αυτό που λένε και τα κορίτσια και το έγραψαν και στα γενέθλιά μου. Ότι μπορεί και οι δύο να βρουν τους πρίγκιπές τους, αλλά θα παραμείνω ο βασιλιάς της καρδιάς τους».