Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 21.12.2020, στην Βουλή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού COVlD-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» καθώς και οι 8 υπουργικές τροπολογίες.

Επί της Αρχής το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε από τη ΝΔ, καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 ενώ ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση απείχαν συνολικά από όλες τις ψηφοφορίες.

Με 158 θετικές ψήφους έναντι 110 «κατά» ψηφίσθηκαν τα άρθρα 72 (για την λειτουργία επιχειρήσεων κατά τις Κυριακές) και 91 ( χρήση νέων τεχνολογιών για την διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων και αρχαιρεσιών σωματείων) που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ονομαστική ψηφοφορία.

Χαμός στην Βουλή

Οι δύο από τις οκτώ υπουργικές τροπολογίας, η μία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια που αφορά διαχειριστικά θέματα σχετικά με την οργάνωση των εμβολιασμών και η δεύτερη του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Στέλιου Πέτσα σχετικά με ρυθμίσεις που αφορά την τροποποίηση-συμπλήρωση διατάξεων για τη διαφήμιση στα ΜΜΕ, ψηφίσθηκαν κατά πλειοψηφία από τη ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απείχαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας καθώς όπως ανέφεραν δεν είχαν χρόνο για να τις μελετήσουν ώστε να τοποθετηθούν.

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν επίσης και οι υπόλοιπες έξι υπουργικές τροπολογίες.

Έντονες ήταν νωρίτερα οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις δύο υπουργικές τροπολογίες που κατέθεσαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σχετικά με ρυθμίσεις που αφορούν θέματα εμβολιασμού και της τροπολογίας που κατέθεσε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Στέλιος Πέτσας με ρυθμίσεις που αφορούν την διαφήμιση στα ΜΜΕ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν ότι οι υπουργοί κατέθεσαν τις δύο τροπολογίες μισή ώρα πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Ολομέλεια και δεν προλάβαιναν να τις μελετήσουν προκειμένου να τοποθετηθούν.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ , Χρήστος Μπουκώρος αντέτεινε ότι μπορεί να γίνει μια διακοπή προκειμένου τα κόμματα να ενημερωθούν για την τροπολογία που αφορά τον εμβολιασμό ενώ για την τροπολογία που αφορά την διαφήμιση είναι διατάξεις που ίσχυσαν και στην πρώτη φάση της πανδημίας αλλά και διατάξεις που πρέπει να θεσπιστούν τώρα πριν την λήξη του έτους καθώς αφορούν και φορολογικά μέτρα. Είναι λάθος μήνυμα οι αποχωρήσεις είπε στην τροπολογία για τον εμβολιασμό και αυτές προέκυψαν από το γεγονός των ημερομηνιών που καθορίστηκαν για τον εμβολιασμό κατά του Covid-19 Συμφώνησε ότι όλοι και εμείς θα θέλαμε περισσότερο χρόνο για μελέτη των τροπολογιών, αλλά σε έκτακτες συνθήκες υπάρχουν και έκτακτες ανάγκες νομοθέτησης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ