Υπέρμαχος του ακομμάτιστου και αποτελεσματικού κράτους, αλλά και θεματοφύλακας της διαφάνειας, επιχείρησε, ανεπιτυχώς, να εμφανιστεί χθες στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας
Η επιλογή του να μιλήσει για στρατιές μετακλητών στις υπηρεσίες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, αλλά και σχετικά με την επένδυση του Ελληνικού περί δήθεν εξυπηρέτησης των συμφερόντων του επενδυτή αποδείχθηκε μπούμερανγκ για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε πρώτο ενικό και άμεση σε χρόνο η απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, που καλά προετοιμασμένος του απαρίθμησε ότι επί της δικής του πρωθυπουργίας στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης υπηρετούσαν 55, στη Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού 86 και επιπλέον 20 στη δομή Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης. Σύνολο 161 και σήμερα περιορίζονται στους 100 συν τους 8 που προβλέπονται για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. «Συνεπώς πού βλέπετε την υπερδομή που λέτε;», απάντησε.

Πληρωμένη απάντηση έλαβε όμως ο κ. Τσίπρας και από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη, όταν θέλοντας να εξυφάνει πρόωρη εξυπηρέτηση συμφερόντων μίλησε για αλλαγή των συντελεστών δόμησης στο Ελληνικό, φέρνοντας τους ουρανοξύστες μέσα στη θάλασσα και πάνω στο κύμα.

Ο κ. Γεωργιάδης τον κάλεσε να πει ένα κτίριο όπου αλλάζει θέση, διαφορετικά -όπως του είπε- «εάν δεν το κάνετε λέτε ψέματα και επειδή είστε πρώην πρωθυπουργός δεν αρμόζει να λέτε τέτοια πράγματα για μια σοβαρή επένδυση που και εσείς υποστηρίξατε με το δικό σας τρόπο. Πείτε μου λοιπόν σε ποιο σημείο της τροπολογίας ευνοήθηκε ο επενδυτής», είπε ο υπουργός απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και συνέχισε: «Μας είπατε ότι εμείς ευνοούμε τον επενδυτή και τα συμφέροντα. Αλλά μπορεί να υπάρχουν και συμφέροντα που δεν θέλουν την επένδυση. Ξέρετε πόσο εύκολο θα μου ήταν να πω ότι ήρθατε εδώ για να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα που θέλουν να σταματήσουν την επένδυση. Σας το λέω αυτό για να καταλαβαινόμαστε …».

Σε Βατερλώ για τον πρώην πρωθυπουργό κατέληξαν και οι επικρίσεις που έκανε για τις δήθεν αξιοκρατικές επιλογές γενικών γραμματέων που είχε κάνει η δική του κυβέρνηση. Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης του χάλασε το μύθο λέγοντάς του ότι ένας διορίσθηκε και αυτός ήταν ο ήδη ειδικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής που είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή με απόφαση του υπουργού. Και μάλιστα με το ίδιο ΦΕΚ, όπου και παύτηκε από ειδικός γραμματέας και ταυτόχρονα διορίσθηκε γενικός γραμματέας! Τόσο διάφανες διαδικασίες. Ο δε Αδωνις Γεωργιάδης, του υπενθύμισε ότι ο «άριστος» που επιλέχθηκε από τον υπουργό ήταν δεύτερος στη μοριοδότηση του ΑΣΕΠ και επιλέχθηκε εκείνος αντί του πρώτου σε προσόντα!

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας το λόγο στη συζήτηση για το επιτελικό κράτος,, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ψέματα, fake news, παραπληροφόρηση, διαστρέβλωση και έφοδο στο κράτος και στους θεσμούς, από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ», αλλά όπως είπε ο χρόνος θα τα αποδημήσει όλα αυτά. Από την ομιλία του και χθες δεν έλειψαν οι προσφιλείς του αναφορές και παραλληλισμοί στην κυβέρνηση του Βίκτωρ Ορμπαν ενώ αυτές τις παρομοιώσεις τις εμπλούτισε και με αναφορά στην κυβέρνηση Μπολσονάρο στη Βραζιλία.. Και εν είδει αναγνώστης των δελτίων Τύπου που έχει εκδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την επόμενη ημέρα που σχηματίσθηκε η κυβέρνηση άρχισε να επικρίνει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τα πάντα… Μάλιστα χθες ο κ. Τσίπρας παρασύρθηκε τόσο που επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη γιατί ακόμα δεν έχει μπει μπουλντόζα στο Ελληνικό! Κάνοντας ακόμα και τον κατά γενική ομολογία μετριοπαθή υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να του πει ότι μέσα σε μία εβδομάδα μπήκε μπουλντόζα στο Μάτι εκεί που ένα χρόνο παρέμενε ο αμίαντος και του επισήμανε ότι μπορεί να μην κάνει εκτιμήσεις ότι δεν θα γίνει τίποτα πραγματικότητα γιατί μπορεί να «εκπληρωθεί» όσο και η άλλη βεβαιότητα που είχε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνει πρωθυπουργός ούτε μία στο εκατομμύριο…».