Την άποψη ότι το 2015 η Ελλάδα θα έπρεπε να χρεοκοπήσει εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild, με αφορμή τη λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης. 

Ταυτόχρονα εξαπέλυσε επίθεση στην Ανγκελα Μέρκελ. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Η κ. Μέρκελ είπε ψέματα σε εσάς τους Γερμανούς δύο φορές μάλιστα. Η πρώτη ήταν στη Βουλή με αφορμή την ψήφιση για το πρώτο πακέτο διάσωσης και είπε ότι επρόκειτο για μια πράξη αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό. Αυτό ήταν ψέμα γιατί τα χρήματα προορίζονταν για τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες που ενάντια σε κάθε λογική είχαν δανείσει πολλά χρήματα στους εκπροσώπους της ολιγαρχίας στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες δεν έπρεπε να σωθούν αλλά θα έπρεπε να μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε, να υποστούμε τις συνέπειες και στη συνέχεια να μας επιτραπεί να «μαζέψουμε τα κομμάτια μας» και να συνεχίσουμε, κάτι που τα πακέτα διάσωσης απαγόρευαν, με αποτέλεσμα η κ. Μέρκελ να αναγκαστεί να πει και ένα δεύτερο ψέμα.

Αυτό ήταν η υπόσχεση στον γερμανικό λαό ότι τα πακέτα διάσωσης θα αποπληρώνονταν με επιτόκιο, κάτι αδύνατο δεδομένης της χρεοκοπίας της Ελλάδας. Εκτοτε έχει παγιδευτεί σε αυτό το ψέμα και συνεχίζει να λέει ψέματα».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ελλάδα την περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα:

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο ίδιο σημείο, στην ίδια μαύρη τρύπα και συνεχίζει να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο κάθε μέρα. Ενας από τους λόγους είναι οι απαιτήσεις των πιστωτών για περικοπές που εμποδίζουν τις επενδύσεις και την κατανάλωση.

Το κρατικό χρέος της Ελλάδας δεν έχει μειωθεί αλλά αυξηθεί. Απλά έχουμε περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσουμε ακόμα περισσότερα χρέη. Παρά τα μέτρα διευθέτησης του χρέους που ελήφθησαν δύο φορές, το χρέος αυξήθηκε. Το κράτος παραμένει χρεοκοπημένο, οι πολίτες έχουν γίνει φτωχότεροι, οι εταιρείες εξακολουθούν να χρεοκοπούν και το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 25%. Οι εταιρείες χρωστούν χρήματα η μία στην άλλη και στο κράτος. Από την πλευρά του το κράτος χρωστά τεράστια ποσά σε εταιρείες.

Εχουμε μια δραματική υπερφορολόγηση στην Ελλάδα σε συνδυασμό με υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Οι μικρές επιχειρήσεις, ακόμη και οι αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν το 75% στο κράτος, ξεκινώντας από το πρώτο ευρώ. Αυτό σκοτώνει κυρίως τους νέους επιχειρηματίες. Στη Βουλγαρία η φορολόγηση για τους επιχειρηματίες είναι 10%. Οι εταιρείες φεύγουν τρέχοντας, και μπορεί ο τουρισμός να ανθεί τα τελευταία χρόνια αλλά οι υποδομές στην Ελλάδα δεν επαρκούν για αυτό. Χρειάζονται νέες επενδύσεις αλλά δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για αυτό. Η άνοδος του τουρισμού δεν αρκεί για να σηκώσει το βυθισμένο πλοίο από τον πάτο της θάλασσας».

Στο ερώτημα σε ποια κυβέρνηση θα επέλεγε να μπει αυτήν του Τσίπρα ή του Σόιμπλε, ο κ. Βαρουφάκης απαντά: «Σε καμία από τις δύο αλλά αν με ρωτάτε ποιον εμπιστεύομαι περισσότερο, η απάντησή μου είναι ξεκάθαρη, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ηταν ο μόνος ο οποίος έλεγε τουλάχιστον ένα μέρος της αλήθειας. «Μπορούσα να εμπιστευτώ όσα μου έλεγε κατ΄ ιδίαν, ακόμη κι αν δεν ήταν πάντα τα ίδια με όσα δήλωνε δημοσίως στη Γερμανία. Πάντα τηρούσε τον λόγο του προς εμένα».