Οι γιατροί στις Βρυξέλλες θα μπορούν να…συνταγογραφούν δωρεάν επισκέψεις σε μουσεία, στα πλαίσια ενός τρίμηνου, πιλοτικού προγράμματος για την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας των ασθενών.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Brugmann με έντονα συμπτώματα στρες θα μπορούν, μόλις αισθανθούν καλύτερα, να επισκέπτονται δωρεάν πέντε μεγάλα μουσεία της βελγικής πρωτεύουσας, τα οποία καλύπτουν ποικίλη θεματολογία.

Τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος θα δημοσιευθούν του χρόνου, ώστε να δοθεί παράταση στο πρόγραμμα, εφόσον αυτό κριθεί αποτελεσματικό. Οι επιστήμονες θέλουν να μελετήσουν το κατά πόσον τέτοιες δραστηριότητες έχουν θετικό αντίκτυπο σε ασθενείς που βιώνουν έντονο στρες, κατάρρευση (burnout) και άλλες μορφές ψυχικής δυσφορίας, ιδίως αυτής που σχετίζεται με την πανδημία του κορονοϊού.

Η Ντελφίν Ουμπά, δημοτική σύμβουλος Βρυξελλών σε θέματα πολιτισμού, δήλωσε ότι το βελγικό πρόγραμμα βασίστηκε σε ένα αντίστοιχο καναδικό. Στο Κεμπέκ του Καναδά, πολλοί γιατροί συνταγογραφούν έως και 50 δωρεάν επισκέψεις σε μουσεία στους ασθενείς που θεωρούν ότι θα μπορούσαν να βοηθηθούν από αυτές. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρόμοια προγράμματα εφαρμόζονται από το 2017, με στόχο την υποστήριξη ασθενών που πάσχουν από άνοια.

«Η κρίση του κορονοϊού, η οποία όξυνε τις ψυχικές παθήσεις, ενέτεινε την πεποίθησή μας πως ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να είναι βοηθητικό», δήλωσε η Ουμπά στη βελγική εφημερίδα «L’ Echo».

«Είναι αποδεδειγμένο ότι η τέχνη μπορεί να έχει οφέλη για την ανθρώπινη υγεία, τόσο την ψυχική όσο και την σωματική», συμπλήρωσε η δημοτική σύμβουλος. «Είμαι σίγουρη ότι τα μουσεία μας μπορούν να επιδείξουν αλληλεγγύη στους ασθενείς μας σε βάθος χρόνου, αν χρειαστεί, παρέχοντάς τους δωρεάν πρόσβαση και υποστήριξη».