Ακόμα και 8.000 μόρια άνοδος αναμένεται να σημειωθεί σε δεκάδες σχολές που μέχρι πέρσι κινούνταν στα όρια της «λευκής» κόλλας. Το φαινόμενο εισαγωγής σε πανεπιστήμια με βαθμούς 4 και 5 πέρσι εντάθηκε -και λόγω της δίμηνης αναστολής λειτουργίας των σχολείων- με υποψηφίους να εισάγονται ακόμα και κάτω από 1.000 μόρια.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής φέτος ανατρέπει αυτή την παθογένεια, ωθώντας βίαια προς τα πάνω, σε βάσεις εισαγωγής από 8.200 μόρια και πάνω δεκάδες σχολές και τμήματα, ιδίως σε περιφερειακά ιδρύματα. Αυτή άλλωστε αναμένεται να είναι και η μεγαλύτερη αλλαγή που θα αποτυπωθεί φέτος από την ανακοίνωση των βάσεων.

Φυσικά, πρόκειται για μια εν μέρει πλασματική άνοδο που ναι μεν θα οδηγήσει σε ενίσχυση του ακαδημαϊκού επιπέδου των παραπάνω σχολών, όμως αυτή η αλλαγή θα επέλθει με το «κόστος» των κενών στα αμφιθέατρα.

Ενα μεγάλο ποσοστό των υποψηφίων έχει γράψει και φέτος πολύ χαμηλά και έχει ήδη αποκλειστεί από τη διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου.

Οσοι με χαμηλές επιδόσεις πέτυχαν να βρεθούν πάνω από το όριο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, είχαν να αντιμετωπίσουν για πρώτη φορά τον αποκλεισμό τους από μεγάλο αριθμό σχολών που έθεσαν τον πήχη ακόμα υψηλότερα. Η φιλοσοφία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου άλλαξε απότομα για τους υποψηφίους, ενώ στους παράγοντες συμπλήρωσης δεν περιλαμβάνεται μόνο η επιλογή σχολής βάσει των επιθυμιών και των κλίσεων του υποψηφίου αλλά και η οικονομική δυνατότητα της οικογένειάς του να συντηρήσει ένα ακόμα σπίτι σε άλλη πόλη. Με τις μετεγγραφές να έχουν αυστηροποιηθεί εδώ και δύο χρόνια, ο δεύτερος παράγοντας επηρεάζει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τις επιλογές.

Η ανακοίνωση των βάσεων θα αναδείξει και το «πρόβλημα» που θα αντιμετωπίσουν πολλά περιφερειακά ιδρύματα, που ναι μεν θα δουν τις βάσεις τους να ανεβαίνουν, όμως σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τον αριθμό εισακτέων που έχει οριστεί από το υπουργείο Παιδείας.

Αντιθέτως, οι εκτιμητές κάνουν λόγο για πολλές περιπτώσεις όπου οι φοιτητές θα είναι σε διψήφιο αριθμό, 50-80 θέσεις λιγότερες από αυτές που έχουν οριστεί εξαρχής.

Πάνω από 8.000 μόρια

Το φαινόμενο θα είναι πολύ έντονο στις σχολές και τα τμήματα του 2ου επιστημονικού πεδίου. Ενδεικτικά τα τμήματα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών στο Πανεπιστήμιο Πατρών με έδρα το Μεσολόγγι και Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη πέρσι κατέγραψαν βάσεις εισαγωγής 1.025 και 1.350 αντίστοιχα. Φέτος, λόγω της ΕΒΕ, η βάση εισαγωγής τους αυτόματα θα ανέβει 8.000 μόρια, χωρίς να είναι βέβαιο όμως ότι υποψήφιοι με αυτές τις επιδόσεις έχουν ήδη δηλώσει το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Αντίστοιχα τμήματα όπως το Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα τη Χίο και το Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο θα καταγράψουν άνοδο 5.000-6.000 μορίων. Η απομακρυσμένη τους έδρα σε συνδυασμό με τα υψηλά ενοίκια έχουν κατατάξει τις περιπτώσεις των δύο παραπάνω σχολών σε χαμηλής ζήτησης, ασχέτως με την ποιότητα των σπουδών που παρέχονται σε αυτές.

Μικρότερες θα είναι οι συνέπειες στο 1ο και 3ο επιστημονικό πεδίο, όπου ο ανταγωνισμός είναι υψηλός και οι θέσεις περιορισμένες με την άνοδο να περιορίζεται στα 1.000 με 2.500 μόρια, ενώ στο 4ο επιστημονικό η άνοδος αναμένεται να φτάσει ακόμα και 4.000 μόρια, στο 50% της ανόδου που αναμένεται στο 2ο επιστημονικό πεδίο, σε σχολές Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής αλλά και της καταγραφής των θέσεων που καλύφθηκαν ανά τμήμα, τα ελληνικά ιδρύματα θα τεθούν στο μικροσκόπιο του υπουργείου Παιδείας για να εκτιμηθεί η βιωσιμότητά τους. Ηδη φέτος, 4 τμήματα βρέθηκαν εκτός μηχανογραφικού δελτίου, με τον ακαδημαϊκό χάρτη να αναμένεται να αλλάξει σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εντός της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς.

Η ανωτατοποίηση εν μια νυκτί τμημάτων ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια, από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς μελέτες βιωσιμότητας και σύνδεσης με την αγορά εργασίας δημιούργησε σοβαρές αρρυθμίες στον ακαδημαϊκό χάρτη, οι οποίες θα καταδειχθούν από τις φετινές βάσεις εισαγωγής.