Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την «τρομακτική ακρίβεια» στην ενέργεια και τα καύσιμα, κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπείες του Ινστιτούτου Καταναλωτή και της ΕΚΠΟΙΖΩ, ενώ έκανε λόγο για «διπλή αισχροκέρδεια και των παραγωγών και του κράτους».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αφού υπενθύμισε την κριτική που έχει ασκήσει για «πλήρη απουσία» ρυθμίσεων και ελέγχου στην αγορά και την κατηγορία που είχε προσάψει στην κυβέρνηση ως «τροχονόμο των καρτέλ, ιδίως στην ενέργεια», ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως «με τις τελευταίες εξελίξεις έχω την αίσθηση ότι δεν είναι τροχονόμοι αλλά προστάτες των καρτέλ». «Δεν έχω ξαναδεί τα τελευταία χρόνια οι δύο ανεξάρτητες Αρχές να είναι σε σύγκρουση με την κυβέρνηση διότι αισθάνονται ότι εμποδίζονται να διατελέσουν το έργο τους», τόνισε, υπογραμμίζοντας «την πρωτοφανή διαφωνία των δύο βασικών ανεξάρτητων Αρχών (Επιτροπή Ανταγωνισμού και ΡΑΕ), οι επικεφαλής των οποίων είναι διορισμένοι από την κυβέρνηση, με την ίδια την κυβέρνηση».

Αναφορικά με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, την οποία το ΙΝΚΑ έχει χαρακτηρίσει «παράνομη και ληστρική» και κατά της οποίας έχει προσφύγει δικαστικά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκανε λόγο για «τραγέλαφο».

«Επί έξι μήνες η κυβέρνηση μας έλεγε πως δεν είναι παράνομη και τώρα προεκλογικά την απαλείφουν εικονικά από τα τιμολόγια, διότι την ενσωματώνουν στα κυμαινόμενα τιμολόγια» σημείωσε, εκτιμώντας πως από το Σεπτέμβριο που θα ισχύσει και κάθε μήνα θα ανακοινώνονται οι τιμές «ο καταναλωτής θα τρέχει από πίσω να δει ποια τιμή τον συμφέρει».

Επιπλέον στηλίτευσε το γεγονός ότι παρά τις διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως προς τον τρόπο καθορισμού του ποσού των υπερκερδών από την ενέργεια, ακόμα «και αυτά τα υπερκέρδη που υπολογίστηκαν κουτσουρεμένα ακόμα δεν έχουν φορολογηθεί, δεν έχει επιστραφεί τίποτα στους καταναλωτές».

Τόνισε δε ότι αντί να επιστραφούν στους καταναλωτές τα υπερκέρδη, η κυβέρνηση με την τροπολογία που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο, «χρεώνει στους καταναλωτές επιπλέον 300 εκατ. ευρώ, στα ΥΚΩ των τιμολογίων της ΔΕΗ για μία υπόθεση που χρονολογείται από το 2004 ως αποζημίωση για τις μονάδες στα νησιά και την οποία καμία κυβέρνηση δεν ενεργοποίησε».

Επιπλέον, «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρθηκε και στα 67 εκατ. ευρώ από την αγορά εξισορρόπησης, που κατήγγειλε και ο πρόεδρος της ΡΑΕ πως αν και πρέπει να επιστραφούν στους καταναλωτές, παραμένουν στις τσέπες των παραγωγών ενέργειας».

Ο κ. Τσίπρας με αφορμή την «έκρηξη τιμών» στην ενέργεια και τα καύσιμα μίλησε για «διπλή αισχροκέρδεια»: «η μία είναι των παραγωγών ενέργειας και η άλλη του κράτους». Σημείωσε πως «τα 3,8 δισ. πάνω από το στόχο των φορολογικών εσόδων στο πρώτο πεντάμηνο του έτους προέκυψαν από την υπερφορολόγηση και την αισχροκέρδεια του κράτους», διότι, όπως είπε, «με πληθωρισμό 11,5% και τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ καυσίμων να παραμένουν στα ύψη, προκύπτουν αυτά τα τρομακτικά ποσά, που στην πραγματικότητα είναι από την αφαίμαξη των καταναλωτών».

Ως εκ τούτου χαρακτήρισε «συνειδητή λεηλασία» την άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα, «με στόχο αυτά τα υπερκέρδη να πηγαίνουν είτε στις τσέπες των λίγων και εκλεκτών της ενέργειας και των καυσίμων είτε στο κράτος για να  γίνονται στοχευμένα επιδόματα προεκλογικού χαρακτήρα».

Υπογράμμισε την ανάγκη «να υπάρχει μία προσπάθεια ελέγχου της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί στην αγορά», χαρακτηρίζοντας «ιδιαίτερα σημαντικό τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών. «Πρέπει να αναδείξει όχι μόνο αυτή την ατζέντα, αλλά και την ανάγκη να μπει ένα τέλος σε αυτήν την πολιτική που έχει οδηγήσει την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών και επιχειρήσεων σε απόγνωση», είπε, ενώ πρόσθεσε πως «υπάρχουν λύσεις, υπάρχουν τρόποι, υπάρχει και το πλαίσιο της νομιμότητας που εσείς και διεκδικείτε και πολύ ορθώς κάνετε».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης, έκανε λόγο για μεγάλο παζάρι και φαγοπότι της κυβέρνησης με τις εταιρείες ενέργειας και κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση για ενοχή και συνενοχή στην εκτόξευση της ακρίβειας και των τιμολογίων ενέργειας. «Γιατί η κυβέρνηση έμενε κουφή, με την ανοχή της αλλά και την συνενοχή της σε αυτούς τους οποίους αισχροκερδούσαν, αποδεδειγμένα αισχροκερδούσαν. Το είπε ο συνήγορος του καταναλωτή στην Βουλή των Ελλήνων που ανήκει στην ΝΔ», ανέφερε.

«Γιατί αυτό το παζάρι το μεγάλο και το φαγοπότι να περάσει έτσι;», ρώτησε, υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες πλέον δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. «Δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν και να εξαπατούν τους Έλληνες πολίτες. Οι πολίτες βιώνουν την ακρίβεια στις τσέπες τους. Δεν  μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, κόβουν από τα τρόφιμα για να μπορέσουν να πληρώσουν το ρεύμα. Δεν μπορεί ο συνταξιούχος των 500 ευρώ να έχει ρεύμα 900 ευρώ, τα 150 ευρώ να είναι η κατανάλωση και τα 750 να είναι ρήτρα αναπροσαρμογής» είπε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναφερόμενος στην αγωγή που έκαναν στην ΔΕΗ για την ρήτρα αναπροσαρμογής, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ άφησε ερωτηματικά για τη στάση που τηρούν οι υπόλοιπες πλευρές: «Το παράδοξο είναι ότι πήγαμε μέσα στην κυρία αξιότιμη πρόεδρο του Αρείου Πάγου συζητήσαμε οι ενώσεις καταναλωτών η κάθε μία ξεχωριστά και όταν ως εκ θαύματος εμείς φύγαμε μέσα από την σύσκεψη παρέμειναν οι δικηγόροι της ΔΕΗ. Γιατί παρέμειναν; Δεν ξέρω τι διαβουλεύσεις γίνονται και δεν θέλω το μυαλό μου να πάει στο πονηρό ότι γίνονται μαγειρέματα. Ενδεχομένως και να μην γίνονται. Μακάρι να μην γίνονται. Η Δικαιοσύνη να μείνει στο ύψος της ανάγκης  των πολλών και όχι των λίγων».

Τέλος, «κατηγόρησε την κυβέρνηση που προεκλογικά ασκούσε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για την δήθεν επιδοματική πολιτική που ασκούσε και τώρα που ήρθε στα πράγματα έχει δώσει ό,τι επίδομα υπάρχει». «Το μόνο που λείπει είναι το by pass», σχολίασε.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου, τόνισε πως «οι καταναλωτές βρίσκονται σε μία ασφυκτική και αδιέξοδη κατάσταση, δεν μπορούν να πληρώσουν τους  λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος με κίνδυνο να γίνει διακοπή και έχει γίνει διακοπή σε πολλά νοικοκυριά». Χαρακτήρισε μείζον το πρόβλημα της ακρίβειας που αγγίζει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό, επισημαίνοντας ότι η ΕΚΠΟΙΖΩ κατέθεσε την πρώτη  συλλογική αγωγή σχετικά με τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής, για την οποία τόνισε ότι είναι πεπεισμένοι ότι είναι παράνομη, καταχρηστική,  αδιαφανής και θα πρέπει να καταργηθεί. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, υποστήριξε ότι η επιδοματική πολιτική των λίγων ευρώ στην οποία έχει προχωρήσει η κυβέρνηση από τον Οκτώβριο κάθε άλλο παρά απαλύνει το πρόβλημα και υποστήριξε ότι με την τροπολογία σχετικά με τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής η κυβέρνηση παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι υπάρχει πρόβλημα. Όμως, όπως πρόσθεσε, η συγκεκριμένη τροπολογία δεν λύνει το πρόβλημα, αναφέροντας ότι είναι «απολύτως αδιαφανής, ασαφής και δεν γνωρίζουμε εάν και τι θα επωφεληθεί ο καταναλωτής, ελάχιστα θα επωφεληθεί εντέλει, εάν θα επωφεληθεί και μπαίνει σε μία διαδικασία να ελέγχει ο καταναλωτής κάθε μήνα και να μεταβαίνει σε άλλο προμηθευτή είναι αδιανόητο αυτό και ακατανόητο».