«Η υλοποίηση ενός προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού είναι αναμφισβήτητα θετικό βήμα» επισημαίνει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός αναγερόμενος στο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού που παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση σημειώνοντας ωστόσο ότι «το αναγκαίο αυτό βήμα όμως δεν γίνεται στο κενό», «ούτε ισχύει ότι για πρώτη φορά θα γίνονται δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες».

«Η κοστολόγηση και αποζημίωση της ψηφιακής μαστογραφίας είναι γνωστό ότι έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από πρωτοβουλία γυναικών βουλευτών όλων των κομμάτων με επικεφαλής την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Και είναι γνωστό επίσης ότι στον Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται η δωρεάν διενέργεια προληπτικής μαστογραφίας “κάθε 2 χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από 40- 50 ετών και κάθε χρόνο σε γυναίκες άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες άνω των 35 ετών εφ’ όσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου” (ΦΕΚ 2315, 19/6/2018)» επισημαίνει ο Ανδρέας Ξανθός και προσθέτει:

«Ένα Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για να είναι Εθνικό πρέπει να είναι καθολικό (και όχι να αφορά μόνο ηλικίες 50-69 ετών), να έχει συνέχεια, να μην βρεθεί στο κενό όταν λήξει η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και, κυρίως, να εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής πολιτικής για τον Καρκίνο που θα καλύπτει με δημόσιους πόρους όλο το φάσμα των υπηρεσιών, από την πρωτογενή πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση μέχρι την ευχερή πρόσβαση στα σύγχρονα θεραπευτικά σχήματα και τη φροντίδα τελικού σταδίου. Τέτοιο σχέδιο έχει θεσμικά την αρμοδιότητα να εκπονήσει το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών (ΕΙΝΕ) το οποίο νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση έχει πλήρως απαξιώσει».

Περεταίρω, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επικρίνει την κυβέρνηση για «μεγαλοστομίες και προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελίες» και την καλεί να «ασχοληθεί με τη συνολική πολιτική για τον Καρκίνο» και «με την “επούλωση” των πληγών του ΕΣΥ από την πανδημία και τη γενναία επένδυση στις δημόσιες δομές και στο ανθρώπινο δυναμικό τους».

«Η προστασία της Δημόσιας Υγείας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να τη διαχειρίζονται με επικοινωνιακούς όρους πολιτικές δυνάμεις και πολιτικοί που δεν πιστεύουν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, στην Καθολική Κάλυψη και στην Ισότητα στην Υγεία» καταλήγει ο κ. Ξανθός.