Πέντε γυναίκες θα έχει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και μάλιστα έχουν αναλάβει πολύ σημαντικά χαρτοφυλάκια.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει πτυχίο νομικής με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο, ενώ είναι κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων από το Πανεπιστήμιο Paris II και το Harvard Law School.

Στις 25 Ιανουαρίου 2015 εξελέγη πρώτη φορά Βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία. Επανεξελέγη στις 20 Σεπτεμβρίου 2015 και στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Εργάστηκε ως βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Paris II (Panthéon-Assas), διδάσκοντας πρωτοετείς φοιτητές νομικής. Εν συνεχεία εργάστηκε ως δικηγόρος στη δικηγορική εταιρεία Cravath, Swaine & Moore LLP με έδρα τη Νέα Υόρκη. Από το 2007 δραστηριοποιείται ενεργά ως δικηγόρος στην Ελλάδα. Είναι μέλος των δικηγορικών συλλόγων Αθηνών και Νέας Υόρκης.

Από το Μάρτιο του 2015 ως τον Ιανουάριο του 2016 διετέλεσε Υπεύθυνη Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και από τον Ιανουάριο ως το Νοέμβριο του 2016 Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Από το Νοέμβριο του 2016 είναι Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας.

Η νέα υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις για το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει, καθώς από το 1999 έως το 2004 κατείχε τη θέση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι Δρ. Αρχαιολογίας και εργάζεται από το 1988 στο Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ενώ μεγάλος αριθμός άρθρων της έχει δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη αναλαμβάνει υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για θέματα Α βάθμιας, Β βάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, είναι απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική και Διοίκηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου που αναλαμβάνει υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής αλληλεγγύης ήταν η υπεύθυνη οικονομολόγος της ομάδας των κατασκευών για την Τρίτη Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ και τα τελευταία χρόνια Σύμβουλος Μεταρρυθμίσεων του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Η Φωτεινή Αραμπατζή αναλαμβάνει υφυπουργός στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων με αρμοδιότητα για την αλιευτική πολιτική. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και τηλεοπτική παραγωγός στο Πρακτορείο Ειδήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ως ανταποκρίτρια παραγωγός στους σταθμούς Mega, ANT1, Star, Alpha, Alter και ΕΡΤ3, ενώ από το 1998 δημιούργησε τον περιφερειακό ενημερωτικό τηλεοπτικό σταθμό ΔΙΚΤΥΟ Α.Ε. στις Σέρρες, τον οποίον και διηύθυνε μέχρι το 2012. Η Φωτεινή Αραμπατζή είναι πτυχιούχος της Νομικής του Α.Π.Θ., κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) του Πανεπιστημίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ενώ παρακολούθησε εκπαιδευτικά προγράμματα σπουδών στο London School of Economics στις Πολιτικές Επιστήμες και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν. Εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής Σερρών με τη Νέα Δημοκρατία τον Μάιο του 2012 και επανεκλέγεται μέχρι και σήμερα. Τον Μάρτιο του 2015, ορίστηκε Υπεύθυνη του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας ενώ από τον Φεβρουάριο του 2016 είναι Υπεύθυνη του Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας.