Άμεση ζημιά στις ελληνικές εξαγωγές στις Ηνωμένες πολιτείες προκαλεί η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, η οποία δικαίωσε τις ΗΠΑ και επιτρέπει στον Πρόεδρο Τραμπ να επιβάλλει επιπλέον δασμούς σε ευρωπαϊκές εξαγωγές αξίας ως 7,5 δισ. ευρώ ως αντίποινα για «παράνομες ευρωπαϊκές κρατικές ενισχύσεις» στην κοινοπραξία AIRBUS.

Το ποσό αποτελεί ρεκόρ στις αποφάσεις του ΠΟΕ. Οι δασμοί είναι προγραμματισμένοι να τεθούν σε εφαρμογή στις 18 Οκτωβρίου.

Η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να επιβάλλει δασμούς 10% στα αεροσκάφη που εισάγονται από την Ευρώπη και να εφαρμόσει έναν φόρο εισαγωγών ύψους 25% σε άλλα γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα, σύμφωνα με το Γραφείο του αμερικανού Εκπροσώπου Εμπορίου.

Στην λίστα με τον φόρο εισαγωγών ύψους 25% βρίσκονται και ελληνικά προϊόντα, όπως γιαούρτι, τυριά και υποκατάστατα τυριών (μείγματα) πεκορίνο, γαλακτοκομικά (Βούτυρα, μαργαρίνες, αλοιφές, κρέμες γάλακτος,), φρούτα, φρουτοσαλάτες, επιδόρπια, κομπόστες, χυμοί φρούτων και λαχανικών, χοιρινό συσκευασμένο, μύδια, αχιβάδες, θαλασσινά.

Στόχος του Λευκού Οίκοι είναι να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαπραγματευτεί ένα συμβιβασμό για τις επιδοτήσεις των εταιριών αεροσκαφών. Η Ευρώπη με τη σειρά της έχει κάνει αντίστοιχη καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τις ενισχύσεις της Ουάσινγκτον στην Boeing. Ο ΠΟΕ θα αποφανθεί τον Ιανουάριο στην Ευρωπαϊκή καταγγελία. Η Ευρωπαϊκή πλευρά ελπίζει ότι θα δικαιωθεί επίσης και θα απαντήσει αντίστοιχα.