Αυστραλία: Ο εθνικός οργανισμός φαρμάκων της χώρας TGA άναψε – έστω και προσωρινά – το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των παιδιών από 5 έως 11 ετών με το εμβόλιο της Pfizer.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Αυστραλίας, Γκρεγκ Χαντ, η προσωρινή έγκριση δόθηκε «για να προστατέψουμε τα παιδιά μας, τις οικογένειές μας και όλους τους Αυστραλούς». Τα παιδιά από 5 έως 11 ετών θα μπορούν να εμβολιαστούν αρχής γενομένης από τις 10 Ιανουαρίου 2022. «Συστήνεται για τα παιδιά σε όλη την Αυστραλία», προσέθεσε ο κ. Χαντ. Όπως είπε, ο TGA εξετάζει επίσης την χορήγηση του εμβολίου της Μοντέρνα στο συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ.

Ο επικεφαλής του TGA, Τζον Σκέριτ, δήλωσε πως η έγριση δόθηκε μόνο για το εμβόλιο της Pfizer, καθώς έχει δοκιμαστεί επαρκώς σε παιδιά αυτών των ηλικιών. «Η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι παρόμοια με αυτή που παρατηρείται σε νέους ενήλικες», δήλωσε.

Το εμβόλιο για τα παιδιά έχει την ίδια σύσταση με αυτό που χορηγείται στους ενήλικες, όμως χρησιμοποιεί μόλις 1/3 της δόσης των ενηλίκων. Σύμφωνα με τον Σκέριτ, το 20% των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού στην Αυστραλία είναι παιδιά κάτω των 12 ετών. Το ποσοστό αυτό «ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο για την παραλλαγή Όμικρον», είπε ο επικεφαλής του TGA.

Συνολικά, η Αυστραλία έχει εμβολιάσει με τουλάχιστον μία δόση το 92,8% του πληθυσμού της από 16 ετών και άνω, με το 88% να έχει λάβει δύο δόσεις του εμβολίου. Από το Σεπτέμβριο που ξεκίνησε ο εμβολιασμός της ηλικιακής κατηγορίας 12-15 ετών, το 76,7% αυτών έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, ενώ το 67,8% έχει κάνει και τις δύο δόσεις.