ο lockdown της Αυστρίας για όσους δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι έναντι της Covid-19 θα λήξει τη Δευτέρα διότι η πίεση στα νοσοκομεία έχει χαλαρώσει, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων αυξάνεται λόγω του ιδιαιτέρως μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον. Τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ πάνω από τις 30.000 σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μουκστάιν σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι θα φθάσουν στο αποκορύφωμά τους γύρω στις 35.000 με 40.000 τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ωστόσο το ποσοστό κάλυψης κλινών σε νοσοκομεία και μονάδες εντατικής θεραπείας μειώνεται.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το lockdown για τους ανεμβολίαστους ανθρώπους στην Αυστρία δικαιολογείται μόνο στην περίπτωση απειλής για μεγάλη επιβάρυνση των μονάδων εντατικής θεραπείας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μουκστάιν σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι οι ειδικοί δεν το θεωρούν πλέον απαραίτητο.

Από τις 15 Νοεμβρίου, οι πολίτες που δεν είναι εμβολιασμένοι έναντι της Covid-19 βρίσκονται σε καθεστώς lockdown, το οποίο σημαίνει ότι επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους για συγκεκριμένους μόνο λόγους, όπως για να εργαστούν ή να προμηθευτούν τα απαραίτητα. Το μέτρο, που ανεστάλη κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, έχει δεχθεί κριτική καθώς έχει θεωρηθεί πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του.

Ενώ ο περιορισμός αυτός στις μετακινήσεις θα αρθεί, οι ανεμβολίαστοι και πάλι δεν θα επιτρέπεται να συμμετέχουν σε μια σειρά από δραστηριότητες αναψυχής, όπως το να πάνε σε ένα εστιατόριο ή να κάνουν μη απαραίτητες αγορές, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης για αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού, που είναι από τα χαμηλότερα στη δυτική Ευρώπη.