Για την επόμενη ημέρα του αθλητισμού και τα πρώτα του… βήματα επανεκκίνησης μετά τα περιοριστικά μέτρα του κορονοϊού μίλησε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Σε μία συνέντευξη εφ` όλης της ύλης, ο υφυπουργός Αθλητισμού αποκάλυψε τα επόμενα βήματα στον αθλητισμό και τα αθλήματα που μπαίνουν από τη Δευτέρα (11/5) σε τροχιά προπονήσεων, υπογραμμίζοντας ότι σε επόμενη φάση θα επανεκκινήσουν γυμναστήρια και ακαδημίες.

Παράλληλα, ο κ. Αυγενάκης αποκάλυψε το τι θα γίνει με τους υποψηφίους της Γ΄ Λυκείου για ΣΕΦΑΑ, Στρατιωτικές Σχολές και Σώματα Ασφαλείας, με τους διαιτητές, το μπιτς βόλεϊ, τα «μαχητικά» αθλήματα, αλλά και την ιστιοπλοΐα, την κολύμβηση, τις καταδύσεις.

Τέλος, εστίασε στις μεταδόσεις αγώνων από την ΕΡΤ, το αν θα βγει πρωταθλητής, την αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος, τις εκλογές στις ομοσπονδίες και τους τελικούς της Euroleague στην Αθήνα, ενώ δίνει απάντηση και στις ΠΑΕ που απαγόρευσαν να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις τους.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Λευτέρη Αυγενάκη:

-Η πρώτη, πιλοτική, εβδομάδα για την επιστροφή στην κανονικότητα κ. Υπουργέ, ολοκληρώνεται. Τι θα γίνει στο εξής;

«Αυτό που ονομάζετε “επιστροφή στην κανονικότητα” είναι μια επίπονη διαδικασία, που υλοποιείται βήμα βήμα και σε προκαθορισμένα στάδια, πάντοτε υπό τις οδηγίες και την έγκριση των επιστημόνων:

Αφενός μεν, της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, που πήρε άριστα ως τώρα στη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας, όχι μόνο από τους Έλληνες πολίτες, αλλά από όλο τον πλανήτη και ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες σ’ αυτή.

Αφετέρου δε, της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής που συστήσαμε, με εξαίρετους ιατρούς όπως οι κ.κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης, που είναι Ομότιμος Καθηγητής στο ΕΚΠΑ και Πρόεδρος στο Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ), ΑθανάσιοΤσακρή, Επιστημονικό Συνεργάτη ΕΟΔΥ, Γεώργιο Μαρίνο, Δ/ντή Γενικής Ιατρικής στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, Οδυσσέα Παξινό, Σμήναρχο και Ορθοπεδικό Αθλητίατρο στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και η κα Μαρίνα Καλογριδάκη, Αναισθησιολόγος, Διευθύντρια στα Επείγοντα του ΚΑΤ, καθώς και τους συνδέσμους τους από την υποεπιτροπή αθλητισμού στον ΕΟΔΥ, τους κκ. Αθανάσιο Εξαδάχτυλο, Πλαστικό Χειρουργό καιΠρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και Γεώργιο Σαρόγλου, Ομότιμο Καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ και τον ΓΓ Αθλητισμού Γιώργο Μαυρωτά.

Η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ έχει φέρει σε πέρας, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, έναν εντυπωσιακό όγκο δουλειάς, που είναι η πυξίδα για την επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας. Συνέταξε το Γενικό Πρωτόκολλο για τον αθλητισμό, τα ειδικά πρωτόκολλα για κάθε άθλημα, κάθε Ομοσπονδίας ξεχωριστά (και ξεπερνούν τα 50), τις φόρμες με τις ιατρικές πληροφορίες που πρέπει να συμπληρώνουν οι αθλητές, οι προπονητές και όλοι όσοι εμπλέκονται με την άθληση στις εγκαταστάσεις, τα ενημερωτικά φυλλάδια και συμμετέχει σε αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις με όλους τους επιμέρους φορείς δίνοντας οδηγίες και λύνοντας απορίες. Κι ακόμα έχουν πάρα πολύ δουλειά. Τους αξίζει ένα μεγάλο «μπράβο» και άπειρα «ευχαριστώ».

Η πρώτη εβδομάδα, λοιπόν, της σταδιακής άρσης των περιορισμών και στον αθλητισμό, λόγω κορωνοϊού, ολοκληρώνεται. Με τους ελίτ αθλητές μας, την προΟλυμπιακή ομάδα των ατομικών αθλημάτων χωρίς το υγρό στοιχείο, να επιστρέφει στις ατομικές προπονήσεις σε ανοιχτούς χώρους. Με το «ελεύθερο» για αθλητές άνω των 15 ετών σε αθλήματα «χαμηλής επικινδυνότητας» (όπως π.χ. το τένις, η σκοποβολή, το γκολφ κ.λπ.) και με ολιγομελή γκρουπ ποδοσφαιριστών των ομάδων της Super League 1 να ξεκινούν για τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης, έπειτα από σχεδόν δύο μήνες που έμειναν στα σπίτια τους.

Κι όλα κύλησαν αυτές τις πρώτες ημέρες κατ’ ευχήν. Τηρήθηκαν αυστηρά όσα οι επιστήμονες έθεσαν ως προϋποθέσεις. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις λειτούργησαν με μια και μοναδική είσοδο-έξοδο. Χωρίς αποδυτήρια, κυλικεία ή κερκίδες. Άπαντες καταγράφονταν σε ειδική λίστα, θερμομετρούνταν, τηρούσαν τα μέτρα προστασίας με μάσκες, απέφευγαν τις τουαλέτες. Πειθάρχησαν στους όρους και στους κανόνες ασφαλείας.

Και θέλω σ’ αυτό το σημείο να ευχαριστήσω τις διοικήσεις και τους εργαζομένους στις αθλητικές εγκαταστάσεις όλης της χώρας που εποπτεύονται από το Υφυπουργείο Αθλητισμού. Για την ασταμάτητη εργασία τους σ’ όλο το διάστημα που δεν επιτρεπόταν οι δραστηριότητες. Για τη φροντίδα τους ώστε οι αθλητικές μας υποδομές να συντηρηθούν και να διατηρηθούν σε εξαιρετική κατάσταση. Τους αξίζουν συγχαρητήρια.

Να σημειώσω ωστόσο ότι μικρές παραφωνίες υπήρξαν και σε εμάς, στο χώρο του αθλητισμού, αλλά είπαμε κάποιοι πάνω και από τους ειδικούς βάζουν τη μαγκιά και τις προσωπικές τους εκλογικές επιδιώξεις…. κρίμα».

ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

«Την προσεχή εβδομάδα θα περάσουμε στο 2ο στάδιο άρσης των περιορισμών. Με προσεκτικές κινήσεις πάντα. Διευρύνοντας λίγο τον κύκλο όσων θα έχουν δικαίωμα προπόνησης.

• Θα εντάξουμε και τα υπόλοιπα αθλήματα της προΟλυμπιακής ομάδας, που δεν συμπεριλήφθηκαν στην πρώτη εβδομάδα. Πάντοτε με τη λίστα όσων έχουν ήδη προκριθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ή διεκδικούν με μεγάλες πιθανότητες την πρόκριση, όπως μας τους αποστέλλει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Καταρχάς, λοιπόν, την κολύμβηση, το πόλο, τις καταδύσεις. Αλλά και την ρυθμική, το μπιτς βόλεϊ και τα «μαχητικά» αθλήματα, όπως πάλη, τάε κβο ντο, τζούντο, καράτε, πυγμαχία, αλλά και το μοντέρνο πένταθλο.

• Επίσης, έρχεται η σειρά των αθλητών και της ΠαραΟλυμπιακής ομάδας, που τόσα και τόσα μετάλλια έχουν χαρίσει στη χώρα μας αυτοί οι μαχητές της ζωής.

• Στα «χαμηλής επικινδυνότητας» αθλήματα θα προσθέσουμε τις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις για ιστιοπλοΐα, κωπηλασία, κανόε καγιάκ και το θαλάσσιο σκι.

• Στον στίβο θα μεγαλώσει η λίστα όσων θα επιτρέπεται να προπονηθούν και εκτός της ΠροΟλυμπιακής ομάδας θα συμπεριληφθούν και οι αθλητές/τριες των εθνικών ομάδων,

• θα αρθούν οι περιορισμοί στο τένις για το ευρύ κοινό με την προϋπόθεση πάντα ότι θα τηρούν το πρόγραμμα με ραντεβού για την αποφυγή συγχρωτισμού και τα πρωτόκολλα.

• Στο ποδόσφαιρο, βάσει της λίστας των διαιτητών που συνέταξε η ΕΠΟ, θα ξεκινήσουν κι αυτοί προπονήσεις φυσικής κατάστασης. Κι αν στη Super League 2 οριστούν οι υγειονομικοί υπεύθυνοι σε κάθε ΠΑΕ για την τήρηση των πρωτοκόλλων και την ασφάλεια των αθλητικών εγκαταστάσεων, θα ισχύσουν και εκεί όσα ήδη ισχύουν για τις ΠΑΕ της Super League 1.

• Πέραν του ποδοσφαίρου, σε ανοιχτούς χώρους θα μπορούν να προπονηθούν σε ολιγομελή γκρουπ (χωρίς μπάλα) οι αθλητές ομαδικών αθλημάτων, όπως το μπάσκετ , το βόλεϊ, το χάντμπολ, το χόκεϊ επί χόρτου και το κρίκετ.

• Ομοίως και όλα τα «μαχητικά» αθλήματα, είτε είναι στο Ολυμπιακό πρόγραμμα είτε όχι, πάντοτε σε ανοικτούς χώρους και χωρίς σωματική επαφή.

Κι επειδή υπάρχει και η αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων της Γ’ Λυκείου που στο μηχανογραφικό τους έχουν δηλώσει ΣΕΦΑΑ, Στρατιωτικές Σχολές και Σώματα Ασφαλείας και θα εξεταστούν πέραν των Πανελλαδικών και σε αγωνίσματα, ας ετοιμάζονται. Με τα κατάλληλα δικαιολογητικά θα τους επιτραπεί να προπονούνται από τις 18 τρέχοντος.

Παράλληλα εξετάζουμε για την επόμενη φάση ακαδημίες και γυμναστήρια. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες και δουλεύουμε συστηματικά και ακατάπαυστα».

-Ποδόσφαιρο πότε θα ξαναδούμε φέτος; Και αν διακοπεί πρωταθλητής και οι επόμενες ομάδες που βγαίνουν σε Ευρώπη θα ανακηρυχτούν; Ή θα αποφασίσουμε …grexit από μόνοι μας;

«Είναι ακόμα νωρίς για να σας απαντήσω στο πότε θα επιτραπεί (αν επιτραπεί) η διεξαγωγή αγώνων. Σας είπα και νωρίτερα, πάμε βήμα βήμα και πάντοτε υπό τις οδηγίες των ειδικών. Η κατάσταση αξιολογείται κάθε ημέρα, είναι δυναμική, εξαρτάται από τους (χαμηλότατους για την ώρα και μακάρι να εξελίσσεται έτσι συνεχώς) ρυθμούς μετάδοσης του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Αν όλα πηγαίνουν καλά, την απόφαση για ημερομηνία έναρξης, τρόπο διεξαγωγής κι ότι άλλο χρειάζεται, θα την πάρει η διοργανώτρια αρχή, που είναι και η αρμόδια για το (κάθε) πρωτάθλημα. Εμείς ψηφίσαμε τις προάλλες στη Βουλή διάταξη, που δίνει το δικαίωμα σε κάθε Ομοσπονδία ή Λίγκα να ρυθμίσει τα του οίκου της σχετικά με τη διεξαγωγή ή τη διακοπή των πρωταθλημάτων της, αρκεί η όποια απόφαση να παρθεί με τα ¾ των ψήφων. Με αυξημένη πλειοψηφία καθώς αυτές οι πρωτόγνωρες καταστάσεις, λόγω του κορωνοϊού, χρειάζονται και ευρύτερες συναινέσεις».

-Και η νέα αγωνιστική περίοδος; Πότε θα αρχίσει; Και συμφωνείτε με την πρόταση για αναδιάρθρωση με περισσότερες ομάδες;

«Η έναρξη της νέας περιόδου αποτελεί συνισταμένη πολλών παραγόντων, η σημαντικότερη εκ των οποίων είναι η ολοκλήρωση της τρέχουσας. Θεωρώ πως εφόσον το δικό μας πρωτάθλημα ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού, η νέα περίοδος θα μπορούσε να εκκινήσει κατόπιν εύλογης καθυστέρησης.

Όσο για τα ενδεχόμενα αναδιαρθρώσεων, κάθε τέτοια σκέψη οφείλει να έχει ως γνώμονα την ποιοτική αναβάθμιση του αθλητικού προϊόντος. Κι αυτή εξασφαλίζεται όταν οι συμμετέχουσες ομάδες σταθμίζουν το οικονομικό περιβάλλον και λειτουργούν με τους κανόνες εκείνους που ευνοούν την ανάπτυξή τους. Δυστυχώς, αυτό το πλαίσιο λειτουργίας δεν είναι ο κανόνας.

Παραδείγματος χάριν, δείτε την ακατανόητη και αποτυχημένη αναδιάρθρωση που επέβαλε πέρσι ο κ. Βασιλειάδης, φτιάχνοντας την Super League 2 και την FootballLeague. Αναδιάρθρωση απολύτως κρατικοδίαιτη, καθώς θα στηριζόταν αποκλειστικά στα χρήματα από την Δημόσια Τηλεόραση. Αναμένουμε τις προτάσεις των επισήμων οργάνων για να ανοίξουμε επίσημα την συζήτηση αυτή».

-Με τα οικονομικά τι πρέπει να γίνει κ. υπουργέ; Περικοπές; Μεγαλύτερη ενίσχυση από το κράτος -και εάν ναι, πού; Μήπως η ΕΡΤ θα ασχοληθεί ξανά με μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων ή θα μεταδώσει ξανά το πρωτάθλημα μπάσκετ;

«H χώρα μας, μέχρι στιγμής, έχει ανταποκριθεί άριστα, τόσο σε υγειονομικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έλαβε για την αντιμετώπιση της πανδημίας.Η κυβέρνηση εν μέσω κρίσης, έχει κατορθώσει να στηρίξει οικονομικά τη συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων με σύνεση και μακριά από τις κορώνες της αντιπολίτευσης που ζητούσε παροχές χωρίς σχέδιο, που θα έσπρωχναν τη χώρα σε νέο μνημόνιο.

Σε ό,τι αφορά στον αθλητισμό, από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση κατανόησε τις ανάγκες της αθλητικής οικογένειας και οι αρμόδιοι Υπουργοί ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημά μας να ενταχθούν Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σωματεία, άρα και οι εργαζόμενοί τους, αθλητές, προπονητές και λοιπό προσωπικό, στην ομπρέλα των οικονομικών μέτρων στήριξης.

Σχεδιάζουμε με προσοχή τα επόμενα βήματα, στοχεύοντας στη στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων μας, των Ομοσπονδιών μας και των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων μας, καθώς και των προσώπων που τα απαρτίζουν.

Μεταξύ άλλων άμεσων και έμμεσων μέτρων που επεξεργαζόμαστε, καθώς ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και η επανεκκίνησή του αποτελεί βασικό μέλημα και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα είναι η γενναία μείωση τιμολογιακής πολιτικής από τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα, κατανοώντας τις οικονομικές επιπτώσεις που βιώνουν τα σωματεία, οι οικογένειες που αθλούνται και τα πρόσωπα που μισθώνουν τους χώρους.

Κι επειδή βρισκόμαστε στην Ψηφιακή Εποχή, δεν μπορεί η τεχνολογία και η πληροφορική να μην είναι στις υπηρεσίες της αθλητικής οικογένειας.Δημιουργούμε, λοιπόν,σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «Μητρώο Αθλητικών Φορέων» στη ΓΓΑ, πρωτοβουλία που συνδέεται και με τα σχεδιαζόμενα μέτρα άμεσης και έμμεσης στήριξης, από την πανδημία του κορωνοϊού, στην επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη καταγραφή του συνόλου των αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων στην Ελλάδα.Έχουμε ζητήσει εδώ και ένα μήνα την επικαιροποίηση των στοιχείων των σωματείων τους από τις Ομοσπονδίες, υπάρχουν δυστυχώς ορισμένες που δεν έχουν ακόμα ανταποκριθεί (ΕΠΟ, ΣΕΓΑΣ, ΚΟΕ, Ιστιοπλοϊα κ.ά.), ωστόσο, από τις 15 Μάϊου εμείς θα ανοίξουμε την πλατφόρμα προεγγραφής όλων των ερασιτεχνικών σωματείων της Ελλάδας, που διαθέτουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση.

Επίσης, δίνουμε παράταση όλων των συμβάσεων των Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής για τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους έως 31/07/2020.

Σχετικά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα, είναι ένα ζήτημα που εξετάζουμε τις παραμέτρους προκειμένου να καταλήξουμε στην καλύτερη δυνατή λύση. Ένα είναι βέβαιο: Η αθλητική οικογένεια αντιμετωπίζει ενωμένη τις προκλήσεις της κρίσης, επιδεικνύει αλληλεγγύη, η κοινωνική της προσφορά είναι αδιαμφισβήτητη και πρέπει να στηριχθεί στο μέτρο του δυνατού για να συνεχιστεί χωρίς σοβαρές διαταραχές η αθλητική «παραγωγή»».

-Ο κορονοϊός έχει ασφαλώς αφήσει πολλές εκκρεμότητες και στο δικό σας χώρο. Τι θα κάνετε πχ με το θέμα των εκλογών στις ομοσπονδίες; Θα γίνουν, θα αναβληθούν;

«Είναι γεγονός ότι μία από τις άμεσες επιπτώσεις της πανδημίας στο χώρο του αθλητισμού είναι η αναβολή πολλών αθλητικών διοργανώσεων, με βασικότερη όλων την αναβολή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο για το καλοκαίρι του 2021, μία απόφαση δύσκολη, αλλά αναγκαία για την προστασία της παγκόσμιας υγείας.

Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων επηρεάζει και τις θητείες των Ομοσπονδιών. Ο νόμος προβλέπει τις εκλογές ανά τέσσερα χρόνια και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Θα χρειαστεί να αλλάξουμε το νόμο είτε για να παρατείνουμε τη θητεία των Ομοσπονδιών, ώστε να γίνουν οι εκλογές του χρόνου μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είτε να διεξαχθούν τώρα, ώστε να έχουν ένα χρόνο μπροστά τους οι επόμενες διοικήσεις να εργαστούν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο τον Ιούλιο του 2021.

Η τελική απόφαση δεν θα αργήσει να προκύψει. Όμως, η προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι η καταπολέμηση του κορονοϊού, η προστασία των πολιτών μας και η σταδιακή επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας».

-Το φάιναλ φορ της Euroleague μπορεί να φιλοξενηθεί στη χώρα μας; Ποια τα υπέρ και τα κατά;

«Είναι γεγονός ότι η Ευρωλίγκα έχει κάνει κάποιες πρώτες διερευνητικές κρούσεις σχετικά με τη διαθεσιμότητα των κλειστών μας, που πληρούν τις προϋποθέσεις διεξαγωγής των αλλεπάλληλων αγώνων της (61) για περίπου τρεις εβδομάδες, για τα ξενοδοχεία που θα χρειαστεί να φιλοξενήσουν 18 αποστολές ομάδων κ.λπ. Όταν η πρόθεση της πάρει πιο επίσημη μορφή θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα.

Γενικότερα, όμως, κι εφόσον οι επιστήμονες συμφωνούν, δεν βλέπω γιατί να μην φιλοξενήσουμε την ολοκλήρωση της διοργάνωσης. Τα οφέλη της θα είναι πολλαπλά. Από την κάθε λογής διαφήμιση της χώρας μας σ’ όλο τον κόσμο, καθώς θα είναι το μπασκετικό κέντρο της γης μέχρι, φυσικά, το οικονομικό όφελος, αλλά και το αγωνιστικό, πιθανά, καθώς συμμετέχουν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός.

Ωστόσο, οι κανόνες ασφαλείας για αθλητές και λοιπούς που θα βρεθούν στο γήπεδο θα γίνει σύμφωνα με τους κανόνες και τις υποδείξεις των ειδικών».

-Ο αθλητικός Τύπος πρέπει να στηριχτεί οικονομικά; Θα το πράξετε;

«Κάθε οικονομική δραστηριότητα, μετά την πρόσφατη δίμηνη κρίση, χρειάζεται στήριξη. Προφανώς και ο αθλητικός Τύπος, κλάδος που έχει «χτυπηθεί» ποικιλοτρόπως τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, δεν ανήκει στην αρμοδιότητά μου σε ότι αφορά στα οικονομικά του. Έχω διαμηνύσει, πάντως, στα σχετικά αιτήματα του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, αλλά και της ΕΣΗΕΑ, ότι τα στηρίζω και πως θα εκφράσω τη θετική μου άποψη και στον αρμόδιο συνάδελφο και αγαπητό φίλο Στέλιο Πέτσα».

-Είναι δυνατόν ποδοσφαιρικές ομάδες να χαρακτηρίζουν «ανεπιθύμητο» στις εγκαταστάσεις τους τον υφυπουργό Αθλητισμού;

«Σας ανέφερα νωρίτερα πόσο απαιτητική και δύσκολη, αλλά και πόσο αναγκαία, ζωτικής σημασίας για τη χώρα, είναι η σταδιακή επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας. Εργαζόμαστε, με τον γγΑ και τους συνεργάτες μας και τα στελέχη και όλους τους υπαλλήλους της ΓΓΑ και των αθλητικών μας κέντρων, μέρα και νύχτα αμέσως μετά από το Πάσχα για να το πετύχουμε χωρίς ψεγάδια, όπως ορίζουν οι καιροί και οι ειδικοί, όπως ταιριάζει στην αθλητική οικογένεια και στην κοινωνία μας.

Όπως καταλαβαίνεται δεν υπάρχει η περιττή πολυτέλεια για να ασχοληθώ με επιθέσεις και χαρακτηρισμούς που δεν έχουν καμία αξία μπροστά στο μείζον: Στην επιστροφή, με το καλό, στην κανονικότητα, που είπατε κι εσείς, του αθλητισμού μας».

-Κάποιοι, πάντως, μιλούν για στήσιμο κάλπης το φθινόπωρο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή πάνω στη νέα πραγματικότητα, να κάψει την απλή αναλογική, να οδηγήσει την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια δεύτερη ήττα. Τι πιθανότητες δίνετε;

«Η Κυβέρνησή μας, με την υπεύθυνη και ψύχραιμη στάση της στην αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας, βάζοντας τον άνθρωπο σε απόλυτη προτεραιότητα, με τη διαχείριση των τουρκικών προκλήσεων στον Έβρο και στα θαλάσσια σύνορα, αλλά και με το μεταρρυθμιστικό της έργο που έχει επιδείξει από την αρχή της θητείας της, έχει κατορθώσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό αποτυπώνεται και σε πρόσφατη δημοσκόπηση όπου το 85% των πολιτών κρίνουν θετικά τα μέτρα της Κυβέρνησης.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό επομένως ότι δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό της για να καλλιεργηθούν σενάρια εκλογών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ακόμη ότι το φθινόπωρο θα είναι μια δύσκολη περίοδος για τη χώρα. Η οικονομία μας θα βρίσκεται σε κατάσταση επανασχεδιασμού για άμεση ανάκαμψη και το σημαντικότερο, θα προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου δεύτερου κύματος της νόσου.

Είναι επικίνδυνο επομένως για τις περιστάσεις της εποχής να καλλιεργούνται σενάρια, τα οποία αποπροσανατολίζουν τον υπέρτατο σκοπό μας που είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.

Εκτός αυτού όμως, η Κυβέρνησή μας διαθέτει ούτως ή άλλως πλήρη πολιτική νομιμοποίηση και εμπιστοσύνη. Ο ελληνικός λαός δεν μας εξέλεξε για να κάνουμε παιχνίδια τακτικής, αλλά για να λύσουμε τα προβλήματά του, να δουλέψουμε εντατικά και να βελτιώσουμε τη ζωή του».