Το δεύτερο μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κολύμβησης χάρισε από τη Γκουανγκζού στην Ελλάδα ο Κριστιάν Γκολομέεβ. Ο 26χρονος πρωταθλητής του Εθνικού Πειραιά κατάφερε να ανέβει στο βάθρο των νικητών στα 50μ. ελεύθερο, καθώς κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον τελικό με 21.45 και μοιράστηκε το ασημένιο μετάλλιο με τον Βραζιλιάνο Μπρούνο Φράτους, με τον οποίο έκαναν ακριβώς τον ίδιο χρόνο.

Το μοναδικό ως τώρα μετάλλιο της Ελλάδας σε αγώνισμα κολύμβησης στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα ήταν το χρυσό του Άρη Γρηγοριάδη στα 50μ. ύπτιο, στη διοργάνωση του 2005 στο Μόντρεαλ. Το σημερινό, όμως, είναι το πρώτο ελληνικό μετάλλιο σε Ολυμπιακό αγώνισμα και φυσικά δημιουργεί προσδοκίες για μία ανάλογη επιτυχία και του χρόνου στο Τόκιο. Άλλωστε, ο Γκολομέεβ συνεχίζει, αργά αλλά σταθερά, να κερδίζει θέσεις ανάμεσα στην ελίτ του αγωνίσματος, έχοντας τρεις συνεχόμενες παρουσίες σε τελικούς Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων και τέσσερις σε Ευρωπαϊκά, όπου πέρυσι στη Γλασκόβη κατέκτησε και πάλι το ασημένιο μετάλλιο.

Πρωταθλητής κόσμου αναδείχθηκε ξανά ο Αμερικανός Κάλεμπ Ντρέσελ, ο οποίος μάλιστα με 21.04 κατέρριψε το ρεκόρ αγώνων του Βραζιλιάνου Σέζαρ Σιέλο Φίλιο, το οποίο άντεχε από τη διοργάνωση του 2009 στη Ρώμη. Πίσω από τον Γκολομέεβ και εκτός βάθρου έμειναν, μεταξύ άλλων, ο Ρώσος Βλαντιμίρ Μορόζοφ (τέταρτος), ο Βρετανός πρωταθλητής Ευρώπης Μπεν Πράουντ (πέμπτος) και ο έτερος Αμερικανός του τελικού, ο Μάικλ Άντριου (έκτος).

Τα αποτελέσματα του τελικού στα 50μ. ελεύθερο ανδρών:

1. Κάλεμπ Ντρέσελ (ΗΠΑ) 21.04 (ρεκόρ αγώνων)

2. Μπρούνο Φράτους (Βραζιλία) 21.45

. Κριστιάν Γκολομέεβ (ΕΛΛΑΔΑ) 21.45

4. Βλαντιμίρ Μορόζοφ (Ρωσία) 21.53

5. Μπεν Πράουντ (Μ.Βρετανία) 21.55

6. Μάικλ Άντριου (ΗΠΑ) 21.62

7. Πάβελ Γιούρασεκ (Πολωνία) 21.67

8. Σίνρι Σιούρα (Ιαπωνία) 21.81