Τι απαντά ο Ελπιδοφόρος για την παρουσία του στην φιέστα για το «σπίτι της Τουρκίας»

Μέσω κύκλων ήρθαν οι… εξηγήσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου για την παρουσία του πλάι πλάι με τους εκπροσώπους του Αττίλα στην Κύπρο κατά την τελετή εγκαινίων για το «Τουρκικό Σπίτι» στη Νέα Υόρκη.

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις προς το πρόσωπό του για την απόφαση να παρευρεθεί στα εγκαίνια του τουρκικού ουρανοξύστη, παρά τις προειδοποιήσεις και τις συστάσεις που του έκαναν διά της διπλωματικής οδού, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος υποστηρίζει αρχικά ότι όταν δέχθηκε την επίσημη πρόσκληση από τη διπλωματική αντιπροσωπεία της Τουρκίας, ο ίδιος δεν γνώριζε ποιοι θα είναι οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι… (σ.σ. εννοώντας τον επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ).

Η πρόσκληση έγινε δεκτή, εξηγούσαν κύκλοι του Αρχιεπισκόπου, γιατί αυτή είναι η συνολική προσέγγιση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σημειώνεται, επίσης, ότι ο ίδιος ο κ. Ελπιδοφόρος είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, χωρίς να αποσαφηνίζεται, πάντως, αν για το συγκεκριμένο θέμα υπήρχε προηγούμενη συνεννόηση με το Φανάρι.

Η γραμμή ωστόσο είναι αυτή – σημειώνεται – , να είναι, δηλαδή, παρούσα η Αρχιεπισκοπή σε φόρουμ όπου παρίσταται η πολιτική ηγεσία για εθνικούς λόγους και προστασίας του θεσμικού ρόλου τού Οικουμενικού Πατριαρχείου.