Tηλεφωνική συνομιλία είχε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Ο’Μπράιαν με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες μίλησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνδυασμό με όσα συμβαίνουν στη Λιβύη. Παράλληλα αναφέρθηκαν και στην πολιτική της Συρίας.

Όμως η ανακοίνωση δείχνει πως οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν στις εξελίξεις και δείχνουν το ενδιαφέρον τους για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες.

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε πως εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Αγκυρας για τη στάση που τηρεί στην Ανατολική Μεσόγειο, όμως τα αποτελέσματα της τηλεφωνικής παρέμβασης ενδέχεται να φανούν τις επόμενες ημέρες.

Προβληματισμό προκαλούν οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το προσφυγικό, καθώς ο ίδιος μίλησε για το ενδεχόμενο νέου προσφυγικού κύματος στα επίπεδα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας (δήλωσης) μεταξύ ΕΕ-Toυρκίας.

«80.000 πρόσφυγες άρχισαν να κατευθύνονται προς τα σύνορά μας για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και ο αριθμός αυτός θα συνεχίσει να αυξάνεται αν δεν σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Στην περίπτωση αυτή η Τουρκία δεν θα σηκώσει μόνη της το βάρος του προσφυγικού. Η πίεση που θα δεχθούμε θα επηρεάσει αρχικά την Ελλάδα και όλες τις χώρες της Ευρώπης που θα αισθανθούν την πίεση αυτή. Στην περίπτωση αυτή είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν σκηνές ροών πριν από το μνημόνιο της 18ης Μαρτίου», δήλωσε ο Ερντογάν και ζήτησε περισσότερη δράση από τις χώρες της Ε.Ε. και σε επίπεδο χρηματοδότησης αλλά και σε επίπεδο για τις εξελίξεις εντός της Συρίας.

O εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ σε δηλώσεις του υποστήριξε τη συμφωνία την οποία έχει υπογράψει η Αγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης. «Εμείς υπογράψαμε συμφωνία με την επίσημα αναγνωρισμένη κυβέρνηση. Διαλύσαμε τη συνθήκη των Σεβρών της Μεσογείου, την οποία σχεδίαζαν χώρες που πρωτοστατούσε η Ελλάδα, και τώρα κατηγορούν τους συνομιλητές μας ως τζιχαντιστές», ανέφερε ο Τσελίκ.