Την ερχόμενη Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, θα ανακοινωθούν τα πορίσματα της έρευνας στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παραβιάσεις της νομοθεσίας σχετικά με τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία, ανακοίνωσε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Οι έρευνες γίνονται για τον εντοπισμό λογαριασμών και σελίδων που έχουν ως σκοπό την υποκίνηση πολιτών σε μη συμμόρφωση με τα υγειονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

«Ακολουθώντας την εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, η υπηρεσία μας εργάζεται εντατικά για τη διερεύνηση περιπτώσεων στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίες παραβιάζουν τη νομοθεσία σχετικά με τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία».

Αυτά τονίζει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε ανακοίνωσή της, ενώ αναφέρει ότι «τα πορίσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021».

Για τις έρευνες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μίλησε νωρίτερα, σήμερα Κυριακή, ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ, πέρα από το ποινικό κομμάτι, γίνεται και φορολογικός έλεγχος και μπορεί να επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα.

«Από χθες με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου ξεκινήσαμε μια έρευνα να εντοπίσουμε κάποιους, οι οποίοι χρησιμοποιώντας ιστολόγια και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβαίνουν σε αναρτήσεις και δημοσιεύσεις, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία», σημείωσε.

Επιπλέον, εξήγησε τις διαδικασίες που ακολουθούνται μετά τον εντοπισμό των συγκεκριμένων λογαριασμών, αναφέροντας ότι το «take down» (κατέβασμα) των ιστοσελίδων δεν μπορεί να γίνει από την ελληνική αστυνομία και γίνεται μόνο για συγκεκριμένα αδικήματα.

«Αυτό που γίνεται είναι ότι σχηματίζεται δικογραφία, ενημερώνονται οι εισαγγελικές αρχές, αυτές με τη σειρά τους χαρακτηρίζουν τα αδικήματα και στη συνέχεια η δικογραφία υποβάλλεται προκειμένου να πάρει τη νόμιμη οδό της δικαιοσύνης», ανέφερε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι στο μικροσκόπιο των αρχών μπορεί να βρεθούν τόσο προσωπικά προφίλ όσο και σελίδες υποκινητών, καθώς «δεν έχει σημασία αν το αδίκημα και η διέγερση γίνεται από ένα πρόσωπο ή είναι συλλογικό».

Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν καταγγελίες και από πολίτες, οι οποίοι εντοπίζουν τέτοιες αναρτήσεις, τις προωθούν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και εντάσσονται στο πλαίσιο της έρευνας.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα σχηματίστηκαν δικογραφίες για τουλάχιστον 28 άτομα που ήταν αρνητές της μάσκας.

Θεοδωρικάκος: Δεν θα επιτρέψουμε να αναστατώσουν την κοινωνία, ανεύθυνες ομάδες

Για την απόφαση του να παρέμβει ώστε να βάλει τέλος στα fake news που διαδίδουν μέσω του διαδικτύου επιτήδειοι θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια και το κράτος μίλησε νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Συγκεκριμένα με δήλωση του, ο υπουργός επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «η χώρα έχει ανάγκη να προχωρήσει μπροστά, με ασφάλεια, με ενότητα και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε διάφορες ομάδες που καθοδηγούνται από την ανευθυνότητα, την οπισθοδρομική στάση και τον παραλογισμό ή και κάθε είδους ιδιοτέλεια, να δημιουργήσουν αναστάτωση στην κοινωνία».

Αναλυτικά, η δήλωσή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη έχει ως ακολούθως: «Έδωσα εντολή στον επικεφαλής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος να συγκεντρώσει από το διαδίκτυο και τα social media όλα τα στοιχεία που αφορούν σε δράσεις παρακίνησης των πολιτών, εναντία στη δημοσία υγεία, τη δημοσία ασφάλεια και το κράτος. Η χώρα έχει ανάγκη να προχωρήσει μπροστά, με ασφάλεια, με ενότητα και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε διάφορες ομάδες που καθοδηγούνται από την ανευθυνότητα, την οπισθοδρομική στάση και τον παραλογισμό ή και κάθε είδους ιδιοτέλεια, να δημιουργήσουν αναστάτωση στην κοινωνία. Όλες οι σχετικές υποθέσεις πρέπει να πάνε αμέσως στη δικαιοσύνη. Και η ενημέρωση που έχω είναι ότι μετά την ανακοίνωση μας υπάρχουν πολλοί πολίτες που συμβάλλουν στην ανάδειξη τέτοιων περιπτώσεων».