Ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό να μειωθεί κι άλλο ο ΕΝΦΙΑ, την επόμενη χρονιά.

Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ πιθανόν να γίνει μετά τον ερχόμενο Μάιο, ενώ ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης. Ακόμη, ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε αλλαγές για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και τη φορολοταρία, μέσα στον μήνα.

Οταν ρωτήθηκε για τα κίνητρα συλλογής e-αποδείξεων, ο υπουργός είπε στον ΑΝΤ1 ότι μελετώνται κίνητρα και για τους πολίτες και για τους επαγγελματίες, προκειμένου να μειωθεί η φοροδιαφυγή. «Αυτό θα αφορά και τη φορολοταρία που πλέον δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες», είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση μελετά πέραν των 1.000 ευρώ που δίνονται σήμερα, να επιβραβεύονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ακόμα και σε είδος.

Σταϊκούρας για αναδρομικά: Θα υλοποιήσουμε τις δικαστικές αποφάσεις

Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ο Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε: «Θα υλοποιήσουμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων μας». Ακόμη, σημείωσε ότι ωριμάζουν οι συνθήκες προκειμένου το 2020, μαζί με τους θεσμούς, να εξεταστεί η μείωση των δημοσιονομικών στόχων. «Θέλουμε να είναι στο 2% το πλεόνασμα από το 2021», ανέφερε σχετικά.

Σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα δοθεί εφάπαξ, ενώ σημείωσε ότι σε δύο εβδομάδες θα είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια. Τέλος, αναφορικά με τις κατασχέσεις, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι ένας στους τέσσερις πολίτες μπορεί να πληρώσει και όμως δεν το κάνει, προαναγγέλλοντας έτσι πλειστηριασμούς για τους «μπαταχτσήδες».