Ένα λουλούδι στον τάφο της Φώφης Γεννηματά στο Α’ Νεκροταφείο άφησε ο Νίκος Ανδρουλάκης πριν μεταβεί στην Χαριλάου Τρικούπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ανδρουλάκης πριν πάει στη Χαριλάου Τρικούπη μετέβη στο Α’ Νεκροταφείο προκειμένου να αφήσει ένα λουλούδι στο μνήμα της Φώφης Γεννηματά και στη συνέχεια θα πάει στα γραφεία του ΚΙΝΑΛ για την τελετή παραλαβής των καθηκόντων του.

Εναν νέο παίκτη αποκτά από σήμερα το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, καθώς όπως αναμενόταν από την προηγούμενη Κυριακή, ο Νίκος Ανδρουλάκης, με ποσοστό κοντά στο 68%, έναντι περίπου 32% του Γιώργου Παπανδρέου, του μεγάλου ηττημένου των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής, είναι ο μεγάλος νικητής.

Η συμμετοχή των 206.000 ψηφοφόρων στη χθεσινή ψηφοφορία, σε συνδυασμό με τους 270.000 της πρώτης Κυριακής, δείχνει ότι ο νέος αρχηγός έχει μια ισχυρή βάση στην οποία μπορεί να στηριχθεί. Επίσης, όμως, δείχνει ότι έχει ήδη δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες.

Ο θριαμβευτής των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής επιμένει ότι θα κινηθεί στο τρίπτυχο «ανανέωση, ενότητα, πολιτική αυτονομία». Από χθες, όμως, έχουν ήδη ξεκινήσει τα ερωτήματα.

Ποιος θα είναι ο νέος επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος; Θα γυρίσουν στο κόμμα στελέχη όπως ο Ευ. Βενιζέλος, ο Γ. Φλωρίδης, η Α. Διαμαντοπούλου κ.ά.; Πώς θα κινηθεί στο δίπολο «πρόοδος – συντήρηση» ή «ορθολογισμός – λαϊκισμός» ο νέος αρχηγός και πόσοι θα τον ακολουθήσουν; Πώς θα κινηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου;

Σύμφωνα με τις πρώτες συζητήσεις με συνεργάτες του, η επίκληση της ενότητας, για τον Νίκο Ανδρουλάκη, δεν σημαίνει «χυλός απόψεων και ιδεών» ή «πλαδαρή ομάδα όπου όλοι χωράνε». Λένε ότι ο ίδιος είναι βαθιά ευρωπαϊστής, πολέμιος του συντηρητισμού αλλά και του λαϊκισμού από όπου και αν προέρχεται και προαναγγέλλουν ότι «δεν σκοπεύει να βάλει νερό στο κρασί του σε θέματα αρχών».

Και από άλλους χώρους

Λένε ακόμα ότι θα επιδιώξει την επιστροφή στελεχών που θα βοηθήσουν στο να μεγαλώσει το Κίνημα Αλλαγής, ενώ θα επιχειρήσει την ένταξη στελεχών από άλλους χώρους, και από τη Δεξιά και από την Αριστερά, στη «μάχη επανατοποθέτησης του κόμματός του και της παράταξης που εκπροσωπεί στο κέντρο του πολιτικού συστήματος». Για ονόματα ακόμα είναι νωρίς, αλλά όσον αφορά στον επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος, μια βάσιμη πρόβλεψη είναι ότι ενώ παίζουν ονόματα όπως του Κώστα Σκανδαλίδη ή του Μιχάλη Κατρίνη, έχει προβάδισμα η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Σε ό,τι αφορά τον Γιώργο Παπανδρέου, τους συνεργάτες και τους υποστηρικτές τους, το βασικό σενάριο είναι ένα. Μετά από μια καμπάνια σπίλωσης του αντιπάλου του και ένα ποσοστό αποδοκιμασίας της, ο ίδιος θα τηρήσει στάση αναμονής ως και το συνέδριο. Εκεί θα επιχειρήσει αναδιάταξη δυνάμεων, κατόπιν θα κινηθεί ως τις εθνικές εκλογές ως εσωκομματική αντιπολίτευση του νέου αρχηγού και τότε θα επαναπροσδιορίσει το τοπίο, ανάλογα με το εκλογικό ποσοστό του Κινήματος Αλλαγής. Ηδη οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου προβλέπουν ότι το ποσοστό που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στο Κίνημα Αλλαγής (9%-10%) είναι η βάση για τον νέο αρχηγό…

Θα έχει όντως ενδιαφέρον να δείξει πώς θα χειριστεί το ρόλο του σε Βρυξέλλες και Αθήνα ο νέος αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής, όπως και πώς θα χειριστεί το δίλημμα «με τη Ν.Δ. ή με τον ΣΥΡΙΖΑ». Μια πρώτη γεύση θα δούμε την Πέμπτη, που ο κ. Ανδρουλάκης θα συμμετάσχει στην πρώτη του Σύνοδο Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ως αρχηγός του Kινήματος Αλλαγής, εκεί που μετέχει ως παρατηρητής ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Δηλώσεις και συγχαρητήρια

«Σήμερα ανοίγει μια νέα σελίδα για την ιστορία της δημοκρατικής παράταξης και του ΠΑΣΟΚ. Η νέα εποχή αρχίζει με δυναμισμό, με αισιοδοξία με αυτοπεποίθηση. Με τη δική σας ισχυρή εντολή να προχωρήσουμε ενωμένοι. Ευχαριστώ τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν. Με αυτή τη συμμετοχή έκαναν την παράταξή μας πιο δυνατή και θύμισαν πόσο βαθιά ρίζα έχει το Κίνημα στην ελληνική κοινωνία. Τους καλώ όλους να σεβαστούμε την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά για ενότητα. Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Νικητές είναι το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη. Ευχαριστώ όσους με στήριξαν, την οικογένειά μου, τους χιλιάδες εθελοντές όλων των ηλικιών σε όλη την Ελλάδα που έγιναν η ψυχή της παράταξης. Δεσμεύομαι να μετατρέψω τη μεγάλη νίκη της παράταξης σε μια νίκη της πατρίδας. Θα αγωνιστούμε για την Ελλάδα της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της εθνικής αξιοπρέπειας. Ξεκινάμε ένα νέο ταξίδι, γιατί το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι εδώ, ενωμένο δυνατό», είπε χθες ο νικητής και νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, χωρίς αναφορές στα στοιχήματα, τα διλήμματα και τις προκλήσεις που έχει μπροστά του.

Πρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς, συνεχάρη τηλεφωνικά τον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο τηλεφώνημά του προς τον νέο επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, ο πρωθυπουργός, εκτός από τα συγχαρητήρια για τη νίκη του, του ζήτησε να έχουν συνάντηση. Από τη μεριά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρεται να ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε επικοινωνήσει με τον κ. Ανδρουλάκη ο Αλέξης Τσίπρας. Βέβαια, μια παρέμβαση του Παύλου Πολάκη έδειξε το βέρτιγκο στο οποίο βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του δήλωσε: «Είναι αλλού. Δεν καταλαβαίνουν ότι με έναν σημιτικο-βενιζελικό αρχηγό στο ΚΙΝ.ΑΛ. η μόνη που μπορεί να χάσει ψήφους είναι η Ν.Δ., όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα ίδια έκαναν και με τον Στ. Θεοδωράκη και μυαλό δεν έβαλαν».
Τηλεφωνήματα ο κ. Ανδρουλάκης δέχθηκε επίσης από τον Γ. Παπανδρέου, τον Α. Λοβέρδο και τους άλλους συνυποψηφίους του, ενώ αμέσως μετά ο κ. Παπανδρέου προέβη στην αποδοχή της ήττας του, δηλώνοντας:
«Και σήμερα, η συμμετοχή των δημοκρατικών πολιτών στην εκλογική μας διαδικασία ήταν μεγάλη. Είναι μήνυμα ευθύνης για όλους μας. Εχω ήδη εκφράσει στον Ν. Ανδρουλάκη τα συγχαρητήριά μου και τις ευχές μου για καλή επιτυχία. Ολοι μαζί οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των μελών, των φίλων και των δημοκρατών πολιτών. Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα και πάθος και θα πάμε μπροστά!». Νωρίτερα, στο τηλεφώνημα που έκανε προς τον χθεσινό νικητή, φέρεται να του είπε «κάναμε έναν καλό αγώνα, με ενότητα θα μεγαλώσουμε το κόμμα και την παράταξη», με τον κ. Ανδρουλάκη να του απαντά: «Πρόεδρε, θα τα κάνουμε όλα όπως πρέπει».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον συνεχάρη για την εκλογή του στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. «Συγχαρητήρια στον Νίκο Ανδρουλάκη για την εκλογή του ως νέου προέδρου της Δημοκρατικής Παράταξης. Ολοι μας να αγωνιστούμε για μεγάλο και δυνατό ΠΑΣΟΚ», ανέφερε η ανακοίνωση από το Γραφείο του κ. Λοβέρδου. Ο Παύλος Γερουλάνος σε δήλωσή του μετά τη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛ. αναφέρθηκε σε μια «ιστορική συγκυρία» για τον ίδιο.
«Συγχαρητήρια στον Νίκο Ανδρουλάκη. Του εύχομαι καλό και δημιουργικό έργο. Πρώτη συνθήκη για την ανάταξη της παράταξης η ενότητά της», ανάρτησε στο twitter o Χάρης Καστανίδης.