Το μήνυμα της συνέχειας στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης έστειλαν τόσο οι νέοι όσο και οι απερχόμενοι υπουργοί στη διάρκεια της παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία, όπου συντελέστηκαν αλλαγές στο πλαίσιο της αναδιάταξης δυνάμεων που υλοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον ανασχηματισμό, με στόχο να ανταποκριθεί η κυβέρνηση με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις προτεραιότητες που έχουν τεθεί για το 2021.

Κοινή συνισταμένη σε όλα τα υπουργεία στα οποία υπήρξε αλλαγή σκυτάλης στην πολιτική ηγεσία ήταν ο προσδιορισμός από τους νέους υπουργούς των προτεραιοτήτων για την επόμενη περίοδο, αλλά και η αναγνώριση του σημαντικού έργου που έχει συντελεστεί τους προηγούμενους 18 μήνες και η δέσμευση για ταχύτατη υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο Βορίδης

Τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει συνέχεια στο μεταρρυθμιστικό έργο του υπουργείου έδωσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο οποίος τόνισε πως για τον ίδιο αποτελεί δέσμευση η εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. και τόνισε θα συνεχίσει το «σπουδαίο», όπως το χαρακτήρισε, έργο που έχει συντελεστεί. Γνωστοποίησε μάλιστα ότι έχει δώσει εντολή για να κατατεθεί άμεσα η απαιτούμενη δήλωση στη Βουλή προκειμένου να συνεχισθούν η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και τον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ, χωρίς καθυστερήσεις.

Ο απερχόμενος Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε σε σειρά μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει στους τελευταίους 18 μήνες, αλλά και σε δρομολογημένες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την τηλεργασία, τον εθελοντισμό, την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, ενώ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό

και ξεκαθάρισε πως η σχέση μαζί του είναι «πανίσχυρη».

«Ακούω και διαβάζω διάφορα για δήθεν προβλήματα στη σχέση μου με τον πρωθυπουργό. Θέλω να καλέσω όσους κάνουν τέτοιες αναφορές να σοβαρευτούν. Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με συνδέει μια πανίσχυρη σχέση. Ανθρώπινη, διανοητική και πολιτική. Δεν σχετίζεται με τη συχνότητα αλλά με την ποιότητα της μεταξύ μας συνεργασίας και της επικοινωνίας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προτεραιότητες

«Ερχόμαστε να συνεχίσουμε ένα πολύ πετυχημένο έργο», τόνισε από την πλευρά του ο νέος αναπληρωτής υπουργός, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στη διαχείριση της πανδημίας όσο και σε δύο ακόμη βασικές προτεραιότητες, τον Ενιαίο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης χαρακτήρισε σημαντικό το έργο που έχει παραχθεί και το οποίο έχει σχέση, όπως είπε, και με την καθημερινότητα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και με το μέλλον του τόπου.

«Ο δημόσιος τομέας, η Αυτοδιοίκηση, είναι κομμάτια τα οποία βρίσκουμε στην καθημερινότητά μας και νομίζω ότι είναι μία τεράστια ευκαιρία να συνεχίσετε και να πάτε ένα βήμα ακόμα παραπέρα όλα όσα έχουν ξεκινήσει τους τελευταίους 18 μήνες», τόνισε ο απερχόμενος υφυπουργός, Θόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος μετακινήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ως υφυπουργός στον πρωθυπουργό.

Ανάπτυξη

Το μήνυμα ότι «η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή πηγαίνουν χέρι-χέρι» έστειλε ο νέος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης παραλαμβάνοντας από τον Γιάννη Βρούτση, του οποίου το έργο εκθείασε, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι με παρεμβάσεις όπως η αναστολή συμβάσεων εργασίας απέτρεψε την έκρηξη της ανεργίας εν μέσω πανδημίας.

Υπογράμμισε ότι προτεραιότητα του υπουργείου θα είναι η υιοθέτηση πολιτικών που θα κινητροδοτούν την ανάπτυξη, αλλά την ίδια στιγμή θα υιοθετούν τα πιο σύγχρονα μέτρα κοινωνικής προστασίας και τόνισε ότι στόχος είναι «να βρεθούμε, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη δίπλα στον άνθρωπο».

Εργασιακό, ασφαλιστικό

Ως βασικές μεταρρυθμίσεις προσδιόρισε τον νέο νόμο για την αγορά εργασίας, τον δεύτερο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος και την απόδοση εκκρεμών συντάξεων, τόνισε επίσης την ενίσχυση της πολιτικής για την οικογένεια, για την ισότητα των φύλων, για το δημογραφικό, σημειώνοντας πως η τοποθέτηση της Μαρίας Συρεγγέλα στη θέση της αρμόδιας υφυπουργού υπογραμμίζει τη βούληση του πρωθυπουργού προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ χαρακτήρισε ως βασική προτεραιότητα και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας.

Ο Γ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι παραδίδει «ένα υπουργείο με στέρεες και σύγχρονες βάσεις, νοικοκυρεμένο» και επεσήμανε ότι «έχουν επιτελεστεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές», αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην «ΕΡΓΑΝΗ», που «σήκωσε όλο το βάρος της στήριξης και της πληρωμής των εργαζομένων στην πανδημία».

Υπογράμμισε ότι «δημιουργήσαμε ένα απλό, δίκαιο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα, για πρώτη φορά συνοδευόμενο με αναλογιστική μελέτη και με μελέτη επάρκειας των συντάξεων μέχρι το 2070», ενώ τόνισε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «θα είναι υπερήφανος γιατί στο τέλος του 2021 η κυβέρνησή του θα έχει ολοκληρώσει τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης, την ψηφιακή σύνταξη ΑΤΛΑΣ».

 Αποτελεσματικότητα

Για συνέχεια του κυβερνητικού έργου «με την ίδια μεθοδικότητα, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα» έκανε λόγο ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός.

Τόνισε ότι «κεντρικός στόχος της νέας ηγεσίας του υπουργείου είναι να καταστήσει σαφές στο σύνολο της κοινωνίας ότι ο αγρότης είναι πυλώνας της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας», ενώ χαρακτήρισε «κορυφαία προτεραιότητα την εφαρμογή και βέλτιστη διαχείριση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που διαπραγματεύθηκε επιτυχώς η απερχόμενη πολιτική ηγεσία.

Τόνισε παράλληλα ότι είναι κρίσιμη η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, «που θα επιτρέψουν στον Ελληνα αγρότη να αποκτήσει νέους ορίζοντες, πραγματοποιώντας το άλμα στην ψηφιακή εποχή».

Παραδίδοντας ο Μ. Βορίδης τόνισε ότι δεν έχουμε μια κυβερνητική μεταβολή αλλά μια συνέχεια, ενώ υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων ήταν 2,6 δισ., το 2019 είχε γίνει 600 εκατομμύρια και το 2020 θα είναι η πρώτη χρονιά μετά από δεκαετίες που θα κλείσουμε με πλεόνασμα».

Ανθεκτικό μοντέλο

Ο νέος υφυπουργός Γιάννης Οικονόμου επισήμανε ότι «στόχος είναι με την αξιοποίηση των

κοινοτικών πόρων να οικοδομήσουμε ένα μοντέλο ελληνικής γεωργίας ανθεκτικό στα προβλήματα και στις απειλές με έμφαση στην ποιότητα και την αύξηση της παραγωγής και κεντρική επιδίωξη την αύξηση του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών».

«Στο δίλημμα περιβάλλον ή ανάπτυξη, θα πω Ανάπτυξη και Περιβάλλον, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μια ισχυρή, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», ανέφερε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος τόνισε τη σημασία που έχει η προστασία του περιβάλλοντος «για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε κλάδοι όπως η βιομηχανία, ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας να μπορέσουν να αναπτυχθούν».

Επισήμανε εξάλλου ότι ο προκάτοχός του Κωστής Χατζηδάκης «σήκωσε πολύ ψηλά τον πήχυ» και διαβεβαίωσε ότι «με άοκνη εργασία, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και με συγκεκριμένο προσανατολισμό θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο και να δώσουμε την ευκαιρία στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στη διακυβέρνηση αυτής της χώρας και από αυτόν τον τομέα».

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για ένα «18μηνο σοβαρών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βιώσιμη, πράσινη ανάπτυξη», χαρακτήρισε «κορωνίδα» το έργο που έγινε στη ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι «σήμερα μιλάμε για μία καινούργια ΔΕΗ», ενώ τόνισε και τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής και χωροταξικής νομοθεσίας.

Για το περιβάλλον

Οσον αφορά τον τομέα του περιβάλλοντος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην « ιστορική δέσμευση για την απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2023, αλλά και στην εισαγωγή της Ελλάδα στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, στις δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, αρχής γενομένης από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», και στο γεγονός ότι ήμασταν μεταξύ των πρώτων χωρών της Ε.Ε. που ενσωματώσαμε την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης.

«Από σήμερα μόνο δουλειά για να προωθήσουμε το κυβερνητικό έργο και να πετύχουμε ένα καλύτερο αύριο για το περιβάλλον και τις νέες γενιές», ανέφερε σε ανάρτησή του ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς.

Στην πρωτόγνωρη κρίση που κλήθηκε να διαχειριστεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, υποδεχόμενος τη νέα υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη, ενώ επισήμανε και τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας και τις προκλήσεις «αυτής της κομβικής για την ανάκαμψη του τουρισμού χρονιάς».

Για τον τουρισμό

«Είμαι σίγουρη πως σε μια δύσκολη χρονιά για τη χώρα ο τουρισμός όχι μόνο θα σταθεί όρθιος, αλλά θα αποτελέσει και τον καταλύτη εξόδου της χώρας από την κρίση», τόνισε η κ. Ζαχαράκη, ενώ ο απερχόμενος υφυπουργός Μάνος Κόνσολας εξέφρασε βεβαιότητα ότι και η νέα ηγεσία του υπουργείου θα ολοκληρώσει τα δύο σημαντικά νομοσχέδια για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και για την περιφερειακή ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.

«Η ένταξη αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Εθνικής Στρατηγικής για τη Μετανάστευση 2020-21, κάτι που επανεπιβεβαιώνει και ο πρωθυπουργός, με τη δημιουργία σχετικής θέσης υφυπουργού», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, υποδεχόμενος τη νέα υφυπουργό Σοφία Βούλτεψη, ενώ εξήρε παράλληλα την προσφορά του απερχόμενου αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος τόνισε από την πλευρά του πως «ήταν 12 ενδιαφέροντες και παραγωγικοί μήνες» και υπογράμμισε ότι «μπορούμε να πούμε χωρίς υπερβολές ότι τα πράγματα στο Μεταναστευτικό έχουν σαφώς, θετικά, αλλάξει».

Στην πρώτη γραμμή

Η νέα υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη εξήρε το έργο της μέχρι σήμερα ηγεσίας του υπουργείου, τόνισε ότι βρίσκεται σε υπουργείο πρώτης γραμμής και σημείωσε ότι «μου δίνεται η ευκαιρία να ενώσω τις δυνάμεις μου με όλους».

«Με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς θα συνεχίσουμε τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς προστασίας των θαλασσίων συνόρων, του εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού του Λιμενικού Σώματος, στην ενίσχυσή του με ανθρώπινο δυναμικό, στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των νησιωτών μας», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος προανήγγειλε την εισαγωγή προς ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη νησιωτική πολιτική.

«Είμαι σίγουρος ότι θα προσπαθήσουμε με ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς να αναδείξουμε αυτόν τον μεγάλο πλούτο που έχει η χώρα μας και δεν είναι άλλος από τη ναυτιλία, τους ναυτικούς μας και τους νησιώτες μας. Είμαι αισιόδοξος ότι το 2021 θα είναι μια πάρα πολύ καλή χρονιά και για τη ναυτιλία και για την πατρίδα μας», τόνισε από την πλευρά του ο νέος υφυπουργός Κώστας Κατσαφάδος.

Για Παιδεία

Στο υπουργείο Παιδείας, η Νίκη Κεραμέως υποδέχθηκε τους δύο νέους υφυπουργούς, Ζέττα Μακρή και Αγγελο Συρίγο, στους οποίους ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα τους καθήκοντα, σημειώνοντας ότι προσβλέπει σε μία εξαιρετική συνεργασία μαζί τους.

«Ο Ελληνας φορολογούμενος απαιτεί η δωρεάν εκπαίδευση να είναι υψηλής ποιότητας. Αυτός είναι ο στόχος στη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή που μου έκανε να αναλάβω την ανώτατη εκπαίδευση», ανέφερε σε ανάρτησή του ο κ. Συρίγος.