Το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά πάσα πιθανότητα, θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου.

Το Συντηρητικό Κόμμα κέρδισε τις γενικές εκλογές της χώρας στις 12 Δεκεμβρίου, εξασφαλίζοντας 365 από τις 650 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, ανοίγοντας τον δρόμο στο Κοινοβούλιο να εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης, στην οποία έφτασε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με την Ενωση τον περασμένο Οκτώβριο. Η Βουλή των Κοινοτήτων θα επικυρώσει πιθανώς τη συμφωνία μέχρι το τέλος αυτού του μήνα και θα ακολουθήσει το Σώμα των Λόρδων στις αρχές Ιανουαρίου. Από την πλευρά των Βρυξελλών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι σίγουρο ότι θα κυρώσει τη συμφωνία κάπου μέσα στον Ιανουάριο.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Κατά τη διάρκεια αυτής της αποκαλούμενης «περιόδου εφαρμογής», η καθημερινή ζωή των νοικοκυριών και των εταιριών της χώρας γενικά δεν θα αλλάξει. Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες, εν τω μεταξύ, θα χρησιμοποιήσουν αυτήν την περίοδο για να διαπραγματευτούν μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών. Αλλά, λόγω των διαφορετικών στρατηγικών στόχων τους, είναι απίθανο να φτάσουν και να κυρώσουν μια εμπορική συμφωνία πριν από το τέλος του επόμενου έτους, επεκτείνοντας τη σχετιζόμενη με το Brexit αβεβαιότητα, που έχει φέρει εκνευρισμό στις παγκόσμιες αγορές.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθήσει να διατηρεί την πρόσβασή του στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το υπόλοιπο του 2020 σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει σημαντική αναστάτωση στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών, προσώπων και κεφαλαίων μεταξύ της χώρας και της Ενωσης το επόμενο έτος. Δεν σημαίνει, ωστόσο, και το τέλος της σχετιζόμενης με το Brexit αβεβαιότητας.

ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ του 2020, ο Μπόρις Τζόνσον (φωτό) θέλει να επιτύχει μια συνολική εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα ξεκινήσει να ισχύει από το 2021. Ωστόσο, αυτό το χρονοδιάγραμμα μπορεί να αποδειχθεί πολύ φιλόδοξο και για τις δύο πλευρές, ώστε να υπάρξει συναίνεση για τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθήσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα σε τομείς όπως το περιβάλλον, τα δικαιώματα των εργαζομένων, η φορολογία και οι κανονισμοί αναφορικά με τις κρατικές ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις. Αυτή, όμως, η απαίτηση θα ήταν αντίθετη με τη δέσμευση της βρετανικής κυβέρνησης να κάνει τη βρετανική οικονομία πιο ανταγωνιστική, απομακρυνόμενη από τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Οι Βρυξέλλες πιθανότατα θα αντισταθούν στην πίεση του Λονδίνου να διασφαλίσει ότι οι περισσότεροι τομείς, αν όχι όλοι (όπως ο κρίσιμος τομέας των υπερανταγωνιστικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών), θα καλύπτονται από την εμπορική συμφωνία. Αλλα θέματα, όπως η διατήρηση της πρόσβασης της Ενωσης στα βρετανικά ύδατα για αλιεία, θα εμποδίσουν επίσης την επίτευξη συμφωνίας.

ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ Βασίλειο πρέπει να αποφασίσει έως την 1η Ιουλίου εάν επιθυμεί να ζητήσει παράταση της περιόδου εφαρμογής. Ο Τζόνσον έχει υποσχεθεί να μη ζητήσει μια τέτοια παράταση, αλλά οι επιπλοκές που συνδέονται με τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μπορεί να τον αναγκάσουν να αλλάξει γνώμη. Εάν οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο δεν καταλήξουν σε συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών το 2020 (και αν η βρετανική κυβέρνηση δεν καταφέρει να ζητήσει παράταση για την περίοδο εφαρμογής), θα υποχρεώσει και τις δύο πλευρές να πραγματοποιούν εμπορικές συναλλαγές κάτω από δαπανηρούς δασμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) από το 2021. Ετσι, ενώ η νίκη του Συντηρητικού Κόμματος έχει ουσιαστικά εξαλείψει τις πιθανότητες για «μη συμφωνία» του Τζόνσον για το Brexit το 2020, ο κίνδυνος ενός σκληρού Brexit το 2021 (με την έννοια του εμπορίου με όρους του ΠΟΕ) θα ανανεώσει τη σχετιζόμενη με το Brexit αβεβαιότητα στα μέσα του 2020.

ΤΟ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ Κόμμα δεν είναι το μόνο που απέσπασε μεγάλη νίκη στις 12 Δεκεμβρίου. Το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) κέρδισε 47 από τις 59 συνολικά έδρες που παραχωρήθηκαν στη Σκοτία στη Βουλή των Κοινοτήτων – 11 περισσότερες από αυτές που κέρδισε το κόμμα στις γενικές εκλογές του 2017. Η ηγέτης του SNP, Νίκολα Στέρτζον, δήλωσε ότι οι ισχυρές επιδόσεις του κόμματός της της έδωσαν μια ανανεωμένη εντολή να ζητήσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση είναι απίθανο να εγκρίνει νέο δημοψήφισμα στο προσεχές μέλλον, ειδικά τόσο σύντομα μετά το δημοψήφισμα του 2014, κατά το οποίο οι Σκοτσέζοι ψηφοφόροι επέλεξαν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ετσι, καθώς η μεγαλύτερη παρουσία του SNP στο Λονδίνο πιθανότατα να συνεχίσει να τροφοδοτεί τις εντάσεις μεταξύ των κυβερνήσεων της Σκοτίας και της Βρετανίας, το συνολικό status quo είναι απίθανο να αλλάξει σημαντικά το 2020.

Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ νίκη του Συντηρητικού Κόμματος σημαίνει ότι η βρετανική κυβέρνηση θα εγκρίνει πιθανώς τη συμφωνία εξόδου με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, Λονδίνο και Βρυξέλλες θα πρέπει ακόμα να συμφωνήσουν σε μια εμπορική συμφωνία για την αποφυγή των επαχθών δασμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ως αποτέλεσμα, η σχετιζόμενη με το Brexit αβεβαιότητα θα επιστρέψει πιθανώς στα μέσα του 2020.