Την ίδια στιγμή -όπως και στην περίπτωση της μεσογειακής πόλης-εκδηλώθηκε επίθεση κατά του φρουρού του γαλλικού προξενείου στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, ενώ απειλητικές εκφράσεις και λόγια μίσους είχαμε στο έτερο συμβάν στην πόλη της Αβινιόν, στη νοτιοανατολική επικράτεια της χώρας. Ορισμένες επισημάνσεις εκτιμώ ότι απαιτούν προσοχή γιατί λόγω της έντασης μεταξύ Μακρόν με Ερντογάν και ισλαμικούς κύκλους δεν μπορεί να αποκλειστεί το να έχουμε πολύ σύντομα νέα βίαια συμβάντα και δραματικές εξελίξεις και σε άλλα κράτη.

Πρώτο. Οπως είχε αναφερθεί χθες στον «Ε.Τ.» και στο σχετικό άρθρο μου, στις πλείστες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις βρίσκονται, παρακολουθούν τα όσα διαδραματίζονται, προετοιμάζονται και οπλοποιούν τις όποιες αντιδράσεις τους αρκετοί ακραίοι ισλαμικοί πυρήνες και θύλακες, έτοιμοι να ενεργήσουν. Πρόκειται είτε για μικρές ομάδες που έχουν σχέση με το Ισλαμικό Κράτος και τις παραφυάδες του είτε είναι επικίνδυνοι και μαχητικοί «μοναχικοί λύκοι», σαν τη χθεσινή περίπτωση σε Νίκαια και Αβινιόν. Από δική μου ανάλυση ως και διαβαθμισμένες μελέτες ειδικών κύκλων, οι χώρες που είναι στο στόχαστρο του ισλαμικού εξτρεμισμού είναι η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Σουηδία. Επίσης η Ρωσία, λόγω πολλών ισλαμιστών που πολέμησαν στη Μεσοποταμία (και αρκετοί βρίσκονται ακόμα στο Ινλίμπ και στην περιοχή Ντιρ ελ Ζορ στον Ευφράτη) και προέρχονται από τις περιοχές του μουσουλμανικού Βόρειου Καυκάσου, ήτοι την Τσετσενία, το Νταγκεστάν, την Ινγκουσετία, την Καμπαρντίνο Μπαλκαρία ως και από τμήματα της Βόρειας Οσετίας.

Δεύτερο. Δεν έχει δοθεί η πρέπουσα βαρύτητα σε εξελίξεις που αφορούν τη διεθνή ισλαμική τρομοκρατία σε περιοχές όπως η Υποσαχάρια Αφρική, η Βορειοανατολική Νιγηρία, τα νοτιότερα τμήματα της Αραβικής Χερσονήσου, ως και ζώνες στη ΝΑ Ασία. Εχει αυξηθεί και ενδυναμωθεί η παρουσία πρώην στελεχών του ISIS σε σύνορα Λιβύης-Τσαντ, στα σύνορα/λίμνη Τσαντ μεταξύ Νιγηρίας και Τσαντ, καθώς και σε ανεξέλεγκτες περιοχές του Μαγκρέμπ (Αλγερία-Τυνησία-Μαρόκο και Μαυριτανία). Γίνονται πραγματικά μάχες και οι αντάρτες θεωρούν τη Γαλλία ως υπεύθυνη για τα όσα αρνητικά συμβαίνουν στους μουσουλμάνους. Η αποτυχία της διασαχαρικής επιχείρησης «Μπαρκχέιν» (άνεμος στη Σαχάρα) των ειδικών δυνάμεων της Γαλλίας έχει προβληματίσει πολύ τους Αμερικανούς/AFRICOM και το ΝΑΤΟ. Πρόσφατα είχαμε πολύ φονικές επιθέσεις σε Μπουρκίνα Φάσο-Μάλι-Νίγηρα-Τσαντ, αλλά και εκ νέου από την Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία, στο Καμερούν και αλλού. Αρα απαιτείται μία συνολική καταγραφή και ανάλυση των εξελίξεων σε ό,τι αφορά τη συλλογή πληροφοριών και τη διείσδυση των τρομοκρατικών οργανώσεων σε όλες τις πρώην γαλλικές αποικίες. Σημειώνω απλά ότι και ο Ερντογάν έχει επικρίνει δριμύτατα το αποικιακό παρελθόν της Γαλλίας.