Στον ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούν να χωνέψουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. βρήκαν τον τρόπο και το σκάνδαλο Novartis να διερευνηθεί ως το τέλος, τόσο στο ιατρικό σκέλος όσο και στο σκέλος της πολιτικής σκευωρίας, και ο κ. Τσίπρας να μην «ηρωοποιηθεί» με ενδεχόμενη παραπομπή του, όπως ο ίδιος ανέμενε, προκειμένου να βάλει κάτι από το χαλί της Προανακριτικής τα μεγάλα προβλήματα στο κόμμα του.

Μετά την επίσημη επιβεβαίωση της απόφασης της πλειοψηφίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Παπαγγελόπουλο, η Κουμουνδούρου επιχείρησε να κρύψει την αμηχανία, τον αιφνιδιασμό της και την ανησυχία της, εμφανιζόμενη να ζητά να κάνει «Εξεταστική, Προανακριτική ή ό,τι άλλο θέλει για όλα τα πρόσωπα», λες και οι αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην των στοιχείων της δικογραφίας με μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα του κόμματος, όπως γινόταν πριν.

Ενοχλημένη από τις συνεχείς επικλήσεις της Ν.Δ. στη θεσμική κανονικότητα, η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για υποκρισία, μεθόδευση και χειραγώγηση όχι μόνο του Κοινοβουλίου αλλά και της ίδιας της Δικαιοσύνης.

Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη, που ανέλαβε να βγάλει την επίσημη ανακοίνωση, επιχειρεί να συνδέσει το χρόνο της διαβίβασης της δικογραφίας για την πολιτική σκευωρία στη Βουλή με την εξέταση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής του αιτήματος της εισαγγελέως Διαφθοράς για την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα πρόκειται να διωχθεί για το κακούργημα της δωροληψίας.

«Στο πόρισμα αυτό περιγράφονται οι ευνοϊκές για τη Novartis υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων, οι οποίες εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Λοβέρδου. Αυτό είναι λοιπόν το πραγματικό σκάνδαλο Novartis. Αυτή είναι η πραγματική δικογραφία, της οποίας η διερεύνηση για πολιτικά και μη πολιτικά πρόσωπα συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, που η Ν.Δ. έχει το θράσος να μιλά για κατάρρευση της δήθεν σκευωρίας», σημειώνει η κ. Γεροβασίλη, χωρίς φυσικά να εξηγεί με ποια στοιχεία ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να διασύρει και να «δολοφονήσει» πολιτικά δέκα πρόσωπα, επτά εκ των οποίων είδαν ήδη τις υποθέσεις τους να τίθενται στο αρχείο. Ούτε φυσικά εξηγεί η κ. Γεροβασίλη στη δήλωσή της  με ποιο τρόπο καλύπτεται το πραγματικό σκάνδαλο Novartis, εφόσον η έρευνα για αυτό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη Δικαιοσύνη.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη, «η πρόταση της Ν.Δ. δεν αποτελεί μόνο έναν προφανή και απαράδεκτο αντιπερισπασμό αλλά και μια ευθεία και προκλητική απόπειρα παρέμβασης στη Δικαιοσύνη. Ενα σκάνδαλο πάνω στο σκάνδαλο», ενώ χαρακτηρίζεται ο πρωθυπουργός «προσωπικά εκτεθειμένος» επειδή «υπαναχωρεί για να αποφύγει το φιάσκο».

Χωρίς κανένα στοιχείο και καμία βάση, η κ. Γεροβασίλη υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία βάση σε όσα καταμαρτυρούσε στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επί δυόμισι ολόκληρα χρόνια» και «ό,τι παρακολούθησε και άκουσε ο ελληνικός λαός περί σκευωρίας ήταν μια σκηνοθεσία με ένα και μόνο σκοπό: Τον αποπροσανατολισμό από το πραγματικό σκάνδαλο». Αιφνιδιασμένος από το χειρισμό Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να προκαταβάλει μέρος της κοινής γνώμης αγνοώντας ότι η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ επιμένει να μη δίνει καμία εξήγηση γιατί προχώρησε χωρίς στοιχεία στην παραπομπή δέκα πολιτικών προσώπων, γιατί η διερεύνηση των όσων προσχηματικά και σήμερα καταγγέλλει -ελλείψει επιχειρημάτων- γύρισε μπούμερανγκ στις υποθέσεις των επτά από τους δέκα που παραπέμφθηκαν να τίθενται στο αρχείο. Και επειδή δεν έχει επιχειρήματα, καταφεύγει σε χαρακτηρισμούς ακραίους και προσωπικές επιθέσεις, όπως να χαρακτηρίζουν τον κ. Σαμαρά «κοινό συκοφάντη και ψευδομηνυτή», τον πρωθυπουργό «διπλά δειλό» κ.λπ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει να ρωτά τον κ. Μητσοτάκη αν συμφωνεί με τον κ. Σαμαρά που κατονόμασε τον Αλέξη Τσίπρα ως πρόσωπο που μαζί με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο έστησαν την υπόθεση Novartis, καθώς αδυνατεί να διαχειριστεί το ότι ο κ. Μητσοτάκης βρήκε τον τρόπο να συνεχιστεί η έρευνα χωρίς να μπορεί να κατηγορηθεί ούτε για εμπάθεια ούτε για ρεβανσισμό.

Προφανώς η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να ψηφίσει την πρόταση που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, ωστόσο προκαλεί εντύπωση ότι στη μακροσκελή ανακοίνωση της κ. Γεροβασίλη δεν υπάρχει ούτε μία φράση στήριξης προς τον κ. Παπαγγελόπουλο…

Και ενώ κάνει πως δεν ακούει ή δε γνωρίζει τις καταγγελίες του εισαγγελέα κ. Αγγελή, διαμαρτύρεται επειδή δεν παίρνουν διαστάσεις τα όσα είπε η κ. Τουλουπάκη στην κατάθεσή της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί ότι είναι υπόλογος και όχι καταγγέλλων για το γεγονός ότι η έρευνα για το πραγματικό σκάνδαλο Novartis πήγε πίσω για χάρη μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Στην Κουμουνδούρου, τέλος, δεν αρέσει η πληροφορία ότι το Κίνημα Αλλαγής προσανατολίζεται να υπερψηφίσει την πρόταση της πλειοψηφίας.